Демпферен маховик алтернатива ?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
grishitu
Автомобил:
Двигател:

Re: Демпферен маховик алтернатива ?

Мнениеот grishitu » Чет 17 мар 2011 10:51

Ако има мазохисти да си разглобят демпферния маховик за да сменят пружините, в Крън има завод за пружини, но незнам каква би била цената за направата на нови. Да не говорим, че едва ли някой знае твърдостта на пружините който са използвани.
ето линк: http://www.springsbg.com/bg_start.htm

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Чет 17 мар 2011 11:06

freestyler911 написа:Незнам за какво зверче говориш , при положение че са 1:1.

1:1 ама не баш. В този модел на Шкода ДВГ е на VW, а СК, полуоски и тн са си дело на Шкода. Може и като кила Шкодето да е малко по-леко, но според мен е с по-къси 4-та и пета и като цяло много се замислям за възможността за трансплант ако е възможен, просто ми трябва кола за сравнение и се започва филма :wink:

ivelin1476
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivelin1476 » Чет 17 мар 2011 22:28

заварява се и се качва на струг да се балансира лично ги правя :beer

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Чет 17 мар 2011 22:44

ivelin1476 написа:заварява се и се качва на струг да се балансира лично ги правя :beer

Колега, това е крайно интересно, според мен. Моля за повече информация. Всички колеги, каращи ТДИ-та, ще бъдат заинтересовани, а смятам, че по този начин можеш да намериш и нови клиенти (ако, естествено, с това се занимаваш). Може да качиш и снимков материал. Колко демпфера досега си направил, какви километри са минати с тях, има ли разлика, това са все въпроси, които будят интереса на всички шофьори и смятам, че ще бъде им интересен отговорът ти.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 17 мар 2011 23:51

Баланса на струг е интересен, при липса на тензометрична щанга? Как се прави?

Колеги за да се слага демпферен маховик си има техническа причина. И това е натоварването на скоростната кутия, понеже оборотите на дизеловия мотор са доста по ниски, от там честотата на вибрациите към скоростите
са доста по големи, което се компенсира от големия ход на демпферния маховик, докато ход-а на демпферния съединител е в пъти по-малък, от където се получава по голям товар на скоростната кутия която и без друго е кекава.

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пет 18 мар 2011 9:04

Колеги,това с разглобяване на маховика ,побългаряване ми се види луда работа.Не знам какви са цените на маховика в германия,но тъй като е важна част за скоростите ще трябва да се мисли нещо ,но според мен ако няма да се сменя с демпфер по добре обикновен и феродов с пружини ,от колкото разглабяне ,вкарване в едни филми и накрая на магазина за нов.

Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Мнениеот bbboiko2004 » Пет 18 мар 2011 15:00

freestyler911 написа:Баланса на струг е интересен, при липса на тензометрична щанга? Как се прави?

Колеги за да се слага демпферен маховик си има техническа причина. И това е натоварването на скоростната кутия, понеже оборотите на дизеловия мотор са доста по ниски, от там честотата на вибрациите към скоростите
са доста по големи, което се компенсира от големия ход на демпферния маховик, докато ход-а на демпферния съединител е в пъти по-малък, от където се получава по голям товар на скоростната кутия която и без друго е кекава.

Колега прав си ама точно този мършав мотор дето едвам диша му сложили демферен маховик, на ТДИ разбирам там говорим за в пъти повече NM И HP а това недоразумение (според мен) ...

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Съб 19 мар 2011 13:45

Колеги ,много разводнихме темата,разбрахме ,че има алтернатива ,но скъпа от 700-800 лв.Ако някой е пробвал,маховик обикновен от друг модел евентуално втора употреба и феродов и притескател нови да сподели,нали целта ни е да намалим разхода на пари до позволения минимум.Уверих се ,че този тедайл и скоростите са най-скъпото нещо в колата,тя самата без тях не струва толкова пари ,колкото тези заедно.Е не е за подценяване и ГНП,но там оплакванията са мнооого по малко.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Съб 19 мар 2011 18:39

stivenj написа:Колеги ,много разводнихме темата,разбрахме ,че има алтернатива ,но скъпа от 700-800 лв.Ако някой е пробвал,маховик обикновен от друг модел евентуално втора употреба и феродов и притескател нови да сподели,нали целта ни е да намалим разхода на пари до позволения минимум.Уверих се ,че този тедайл и скоростите са най-скъпото нещо в колата,тя самата без тях не струва толкова пари ,колкото тези заедно.Е не е за подценяване и ГНП,но там оплакванията са мнооого по малко.

Провери ли на SDI мотора размерите на маховика, както те посъветвах? Има едно такова моторче на части из форума някъде. Разгледай каталозите и виж на мотор с код AEY какви размери дават на маховика. Няма да стане само с ровене из форума.

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Вто 10 май 2011 18:55

Колеги върнах темата обратно с въпрос,някой знае ли този комплект на Валео за 700-800 лв дето се продава с обикновен маховик,дали се монтира на друг двигател,за да може да се потърси само маховик втора употреба а феродовия и притискателя нови.Пак е нещо и няма да е 700 лв.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Вто 10 май 2011 21:54

sam_boha написа:Колега, провери от СДИ мотор дали няма да стане. AEY - аз съм с този мотор и съм с обикновен маховик. Виж по каталог колко м.м. е и търсиш такъв втора ръка и съединител нов...
Смятам, че кутиите, респективно камбаните им, са еднакви като размери и на двата мотора.

Виж това е добър вариант!Може и да стане,защото майсторите не правят разлика между двата мотора.SDI е без демпфер.

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Сря 11 май 2011 11:04

stivenj написа:Колеги върнах темата обратно с въпрос,някой знае ли този комплект на Валео за 700-800 лв дето се продава с обикновен маховик,дали се монтира на друг двигател,за да може да се потърси само маховик втора употреба а феродовия и притискателя нови.Пак е нещо и няма да е 700 лв.

Това което казваш е малко безсмислено, най-много да пестиш едни 100 лв. Аз в момента на полото съм с точно този комплект на валео(твърд маховик с феродоф диск и притискател) и за около 25000 км. нямам проблеми, а като се има в предвид че около 35000 км. съм карал с разбит демпферен каховик мога да кажа че е много добре.

п.п. Дано не прозвучи като обява, но ако на някой му трябва феродоф диск за демпферен каховик с притискател на около 2000км да свирка.

Потребителски аватар
stangero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stangero » Пет 13 май 2011 0:00

на СДИ то нз ама на 1.4 тди става точно от 1.4 примерно АБД комплект маховик притискател и феродо

на СДИто според мен ще стане от пасат 1.8 моно които не е с обратниа съединител тои е по малак от на абф и г 60 а това че диаметара на сдито е 180 не е никакъф проблем да се сложи по голям защото външниа диаметар на маховика кадето е венеца за стартера е еднакав а и има значение с кои скорости си че сдитата имат 2 модела скорости малки с голяма камбана като на 1.4 бензиново (само камбаната е различна за да стане на големия блок а има и едни които са като на голф 2-3 1.8 2.0 които са с обратниа съединител и там вече демфери няма......незнам дали ме разбрахте ........

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пет 13 май 2011 19:31

grishitu написа:
stivenj написа:Колеги върнах темата обратно с въпрос,някой знае ли този комплект на Валео за 700-800 лв дето се продава с обикновен маховик,дали се монтира на друг двигател,за да може да се потърси само маховик втора употреба а феродовия и притискателя нови.Пак е нещо и няма да е 700 лв.

Това което казваш е малко безсмислено, най-много да пестиш едни 100 лв. Аз в момента на полото съм с точно този комплект на валео(твърд маховик с феродоф диск и притискател) и за около 25000 км. нямам проблеми, а като се има в предвид че около 35000 км. съм карал с разбит демпферен каховик мога да кажа че е много добре.

п.п. Дано не прозвучи като обява, но ако на някой му трябва феродоф диск за демпферен каховик с притискател на около 2000км да свирка.

Колега знаеш ли цената само на феродовия диск и притескателния,не знам дали се продават като отделни елементи,това ще определи цената дали си заслужава за целия комплект.

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Нед 15 май 2011 9:55

stivenj написа:
grishitu написа:

Колега знаеш ли цената само на феродовия диск и притескателния,не знам дали се продават като отделни елементи,това ще определи цената дали си заслужава за целия комплект.

Колеги някой знае ли цената на демпферния маховик в Германия или Турция да речем.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”