защо на климатик губи много мощност

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: защо на климатик губи много мощност

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 23:11

Haralampi ти сам си си отговорил - механична мощност и електрическа мощност не са точно едно и също :wink: .За електрическата не съм много вещ ама механичната при двигателите съм я учил 4-5 годинки - даже съм я мерил на едни машинки които годинки след това станаха много модерни и искат 80 лева да си пуснеш колата на тях.
zfa159 мисълта ми беше ,че при един и същи товар компресора дърпа дадено число въртящ момент.Понеже мощноста = въртящия моментХобороти ,то на различните мотори и в различни режими ще дръпне доста различна мощност(тва впрочем е причината дизелите да не се оплакват от климатиците).Като прибавиш и това което казваш ,че режимите на климатика са различни то вариациите стават безброи.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:21

Rabbit_TDI написа:Haralampi ти сам си си отговорил - механична мощност и електрическа мощност не са точно едно и също :wink: .За електрическата не съм много вещ ама механичната при двигателите съм я учил 4-5 годинки - даже съм я мерил на едни машинки които годинки след това станаха много модерни и искат 80 лева да си пуснеш колата на тях.

Явно не са ти стигнали тия 4-5 годинки ;)

И електрическа и механична мощност се мерят в киловати :idea: Двигателя не прави нищо различно, освен да превръща една енергия в друга - механична или електрическа - енергията е енергия :)

Параметрите които си мерил на тия "модерни" машинки не се равняват както виждаш на висше образование по темата :) На графиките, които онези машинки по 80лв ти изкарват се виждат 2 параметъра - въртящ момент и мощност. Мощността е ПРОДУКТ от въртящия момент и оборотите (не може поне това да не си научил за 4-5 годинки ;) ). Мощността е тази, която описва извършваната работа, а не въртящия момент. Той просто участва във формулирането на мощността, заедно с оборотите ;)

Та да се върнем на темата - Компресорът, като абсолютно всеки електроуред на тази планета (бойлер, котлкон, прахосмукачка, телевизор, компютър...) има определена мощност и съответна консумация на енергия. Ако се абстрахираме от неизбежните загуби - консумираната мощност е равна на отдаваната мощност. Тъй като един компресор за климатик на лека кола е обикновено 2-3 kW, то му е нужно да му бъде подадена именно тази мощност. Добавяйки неизбежните загуби под форма на триене (топлина), сметката отива на не повече от 4 kW. Това от своя страна се развнява на 5-6 PS.

Силно се надявам да си зъболекар по професия :)

Rabbit_TDI написа:zfa159 мисълта ми беше ,че при един и същи товар компресора дърпа дадено число въртящ момент.Понеже мощноста = въртящия моментХобороти ,то на различните мотори и в различни режими ще дръпне доста различна мощност(тва впрочем е причината дизелите да не се оплакват от климатиците).Като прибавиш и това което казваш ,че режимите на климатика са различни то вариациите стават безброи.

:lol: :lol: Съветвам те да спреш до тук ;)

Това което се опитваш да кажеш е всъщност вярно, но явно са ти доста ошашавени нещата в главата и се получава абсолютна глупост :)

Един електродвигател има определена пикова мощност. Не набърквай въртящ момент и обороти - както сам казваш - те съставят формулно това, което наричаме мощност. Ако тръгнеш да работиш с тях, би могъл да работиш и с още по-раздробени параметри и супата ще стане от цялата азбука :D

Извършваната работа се описва от мощност. Да го оставим до тук ако си съгласен ;) Това означава, че двигателя ти трябва да осигури нужната мощност на климатика за да може той да си върши работата. Тъй като ти не можеш пряко да влияеш на мощността по друг начин освен с обороти - оборотите в покой се повишават (с тях косвено и въртящия момент и при бензинови и при дизелови двигатели, когато се касае за ниския диапазон!).

Няма такъв филм, че дизеловия двигател по-малко усеща климатика - това е от части вярно само при покой, но не и в движение. Или по-скоро е доста неточно казано.

Последна промяна от Haralampi на Вто 17 май 2011 0:16, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 23:30

Колега според твоята логика графиката която пусна zfa159 трябва да плоска ,а нито една от трите не е(за съжаление не може да се разбере коя е за мощност от трите :( )
Мощността(при двигателите) не е тази която извършва работата ,а е количеството работа извършено за единици време.

Последна промяна от Rabbit_TDI на Пон 16 май 2011 23:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:32

Rabbit_TDI написа:Колега според твоята логика графиката която пусна zfa159 трябва да плоска ,а нито една от трите не е(за съжаление не може да се разбере коя е за мощност от трите :( )

За коя графика говориш? (не виждам никъде :| )

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Пон 16 май 2011 23:33

Аз моя като го пусна колата спира.И оборотите се променят, но не помня как точно... мисля, че падаха. И затова избягвам да го пускам - дразни ме.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:35

Velko написа:Аз моя като го пусна колата спира.И оборотите се променят, но не помня как точно... мисля, че падаха. И затова избягвам да го пускам - дразни ме.

Това е технически проблем а не принцип :) Когато пуснеш климатика, оборотите се вдигат за да осигурят нужната мощност. По-високи обороти = по-висока мощност. Ако колата ти изгасва, имаш технически проблем - очевидно двигателя не компенсира консумацията.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 23:39

Haralampi написа:
Rabbit_TDI написа:Колега според твоята логика графиката която пусна zfa159 трябва да плоска ,а нито една от трите не е(за съжаление не може да се разбере коя е за мощност от трите :( )

За коя графика говориш? (не виждам никъде :| )

Едно мнение над теб беше http://www.sanden.com/originals/images/SD7V16_Performance.pdf

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:39

Сега видях за коя графика говориш. Тя е показателна да, т.е. компресора може да консумира различна мощност... НО той има пикова! И тя е именно 2-3 kW !. Няма как компресор на климатик да консумира 50 Kw, квато и ще да е моментната мощност на двигателя :)

Представи си крушка от 100W - можеш да я настроиш да свети леко и при 20 и при 50 и при 70W.... подминеш ли 100 обаче шоуто спира! За разлика от крушката компресора обаче има защита от претоварване и съответно пикова мощност за да не изгори като подкараш с 5500 оборота ;)

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Пон 16 май 2011 23:39

Haralampi написа:
Velko написа:Аз моя като го пусна колата спира.И оборотите се променят, но не помня как точно... мисля, че падаха. И затова избягвам да го пускам - дразни ме.

Това е технически проблем а не принцип :) Когато пуснеш климатика, оборотите се вдигат за да осигурят нужната мощност. По-високи обороти = по-висока мощност. Ако колата ти изгасва, имаш технически проблем - очевидно двигателя не компенсира консумацията.

Какво да правя в такъв случай?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 23:40

Haralampi написа:Няма такъв филм, че дизеловия двигател по-малко усеща климатика - това е от части вярно само при покой, но не и в движение. Или по-скоро е доста неточно казано.

Защо така реши ,маса народ дори и в този форум може да го потвърди от практически наблюдения.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:41

Velko написа:
Haralampi написа:

Какво да правя в такъв случай?

Диагностика! Това е 100% ненормално явление, по каквато и да е причина! Може да е сензор, може да компресор или нещо друго... при всички положения не е нормално!

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Пон 16 май 2011 23:44

Ще го проверя, мерси :)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 23:48

Haralampi написа:Сега видях за коя графика говориш. Тя е показателна да, т.е. компресора може да консумира различна мощност... НО той има пикова! И тя е именно 2-3 kW !. Няма как компресор на климатик да консумира 50 Kw, квато и ще да е моментната мощност на двигателя :)

Не знам къде видя ,че съм писал че мощността може да стане 50kW даже напротив.При едно и също термично натоварване компресора ще приложи една и съща сила върху мотора.Понеже движението е въртеливо тя е въртящ момент (какъвто не може да има печка ,или боилер).Колко мощност ще изяде климатика в такъв случеи зависи от оборотите в които си в момента(поради формулата мощност=върт.м Х обороти).Графиката го показва.
P.S.И наистина въртящия момент кара колата :lol:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 май 2011 23:50

Rabbit_TDI написа:
Haralampi написа:Няма такъв филм, че дизеловия двигател по-малко усеща климатика - това е от части вярно само при покой, но не и в движение. Или по-скоро е доста неточно казано.

Защо така реши ,маса народ дори и в този форум може да го потвърди от практически наблюдения.

Първо конкретизирай какво имаш предвид? Как "масата народ" точно го наблюдава това? Аз карам бензинова кола и никога не съм усещал разлика в мощността при климатик. Причината е, че няма как да усетиш 5 коня на фона на дори 75, камо ли над 100.

Единственото което можеш да наблюдаваш при включване на климатик е когато си в покой - оборотите се вдигат, като по този начин се осигурява необходимата мощност за да се захрани компресора. Ти му викаш въртящ момент, но всъщност както и сам каза - мощността е продукт от въртящ момент и обороти. С вдигане на оборотите (в ниския диапазон) се повишава и въртящия момент, но по-важното в крайна сметка е, че се повишава мощността като резултат, а на нас ни трябва мощност и нищо друго за да захраним компресора.

Това, за което отчасти ти давам право, е, че един дизелов двигател при ~700 оборота, колкото са в покой има като цяло по-висока мощност от бензиновия при 700 оборота, тъй като въртящия момент на дизеловия е по-висок в ниските обороти. В този смисъл - да, макар и да не съм се заглеждал, теоретично при вкл на климатика в покой на дизелов двигател, оборотите ще мръднат с по-малко от колкото на бензинов. Теоретично има логика - на практика не съм се заглеждал. Но това важи само в покой. В движение двигателя осигурява при всички положения достатъчно мощност, независимо дали е бензинов или не. Колко се отразяват тези 5 коня зависи от моментната мощност на двигателя - съответно процентно :) Ако сравняваш 2 двигателя (бензин и дизел) които работят на 3000 оборота - да, климатика се отразява по-малко на дизеловия, тъй като дизеловия има по-висока мощност при 3000 оборота. Направи същото сравнение при 4500 оборота обаче и става обратното - бензиновия има по-висока мощност при 4500 от колкото дизеловия :) и така :)
не забравяй, че мощността не е константа при автомобилите... съответно 5 коня са процентно различно спрямо моментната мощност :)

Едно е сигурно - климатика се отрзявам по-малко на кола с 250 коня, от на такава с 75 :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 17 май 2011 0:01

Rabbit_TDI написа:Не знам къде видя ,че съм писал че мощността може да стане 50kW даже напротив.При едно и също термично натоварване компресора ще приложи една и съща сила върху мотора.

Компресора има своите лимити! Пак аналог с бойлера - с колкото и вряла вода да искаш да си попариш хлебчето - когато бойлера е 20 kW - това е макс му мощност и съответно консумация :) Както казах и се вижда от мн места - макс мощност на един компресор за лека кола е 2-3-4 kW, независимо от термичните условия.

Понеже движението е въртеливо тя е въртящ момент (какъвто не може да има печка ,или боилер).Колко мощност ще изяде климатика в такъв случеи зависи от оборотите в които си в момента(поради формулата мощност=върт.м Х обороти).Графиката го показва.
P.S.И наистина въртящия момент кара колата :lol:

Отново говорим за едно и също ама ти си държиш на твоя въртящ момент! :D Мощността описва извършена работа! Това че при мехничните системи мощността се определя от въртящия момент като един от параметрите няма занчение в случая :idea: По начина по-който си тръгнал, можеш да твърдиш, че компресора зависи от дължината на рамото на механичната система... - също е вярно :) Въртящият момент е продукт от дължина на рамо :) Но в случая това не е толкова важно - важна е мощността, пък ако ще спиш по-спокойно си запиши в скобки до нея, че тя в случая зависи от оборотите и твоя любим въртящ момент тъй като разглеждаме механична въртелива система :)

И не - въртящият момент кара колата точно толкова, колкото и оборотите ;) Със същата сила можеш да твърдиш, че оборотите са тези които вáжат! ;) Както сам посочваш обаче, във формулата и оборотите и върт. момент са с еднакъв коефициент ;)

Колата изминава път благодарение на сила, която я тика... а параметъра, който описва работата извършвана от дадена сила е мощността! Тук отново ще си прав като кажеш "ама въртящия момент" и аз отново ще ти кажа, че въртящия момент е точно толкова важен, колкото и оборотите ;)

Последна промяна от Haralampi на Вто 17 май 2011 0:05, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”