Втора перка на радиатора Голф 4-решено
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Втора перка на радиатора Голф 4-решено
Понеже ми изгоря втората перка на радиатора/малката/ на Голф 4 си поставих друга, но тя има само два кабела и една степен на въртене. В оригиналната влизаха три кабела, един минусов и два плюсови, като единият кабел минавеше през канталово съпротивление. В момента съм свързал двата плюсови на едно, но като пусна климатика или автомобила загрее и трябва да се пускат перките и двете ми перки въртят на по-високата скорост. Като гледах в АУТОДАТА перките са свързани паралелно. Не желая да ограничавам тока чрез съпротивление на втората перка, а да сложа един диод, че като подаде + само за първата степен, голямата перка да си върти по-бавно, а за втората /малката/ няма значение. Питането ми е колко ампера диод да монтирам на кабела на втората скорост на малката перка, така че да не подава сигнал към голямата перка и тя да си работи нормално. Благодаря Ви предварително.
Последна промяна от venll-vr на Вто 24 май 2011 16:09, променено общо 1 път.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Re: Втора перка на радиатора Голф 4
Двете степени си ги остави отделно,а не както си ги свързал заедно!Диод не ти е необходим!Малката перка я включи само към едната степен(бърза или бавна)!Перката ще си работи на мах си обороти,но ще се запуска или при първа или при втора скорост на голямата перка!
П.П Тока през перката е от порядъка на 10 А,което си е сериозен ток!Диода трябва да е поне за двойно по-вече и желателно Шотки!
П.П Тока през перката е от порядъка на 10 А,което си е сериозен ток!Диода трябва да е поне за двойно по-вече и желателно Шотки!
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Нали целта ми е да се свържа и двете степени затова искам да сложа диод на бързата степен. Тогава ще се върти и при двата случая или греша?
- pas1.8mi
venll-vr написа:Нали целта ми е да се свържа и двете степени затова искам да сложа диод на бързата степен. Тогава ще се върти и при двата случая или греша?
Да,ще се върти и при двата случая,но с еднаква скорост(максималната)!

- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
pas1.8mi написа:Да,ще се върти и при двата случая,но с еднаква скорост(максималната)!Ти искаш да се запуска и при двете степени на датчика ли?
Малката перка ще се върти с една и съща скорост. Аз искам когато подаде ток към първата степен голямата перка да се върти по-бавно. Смятам да сложа диод SR16100, който е 16А на кабела който е за бързата степен на малката перка, но май ще трябва да му слагам радиатор.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
диод ще нагрява, освен нещо ако не го охлаждащ от самата перка, но пак не е добра идеята, помисли за логика с реле
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
L&R написа:диод ще нагрява, освен нещо ако не го охлаждащ от самата перка, но пак не е добра идеята, помисли за логика с реле
Май наистина ще е по-добре да монтирам две релета по 20А и така да реша проблема, но ако някой може да им изпрати схема за логическо реле ще съм му благодарен.
- pas1.8mi
Идеята е логически да осмислиш схемата с реле!Не,че релето е такова...
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Разреших проблема. Ще използвам реле с 5 крачета с нормално затворен контакт. При подаване на ток на втората степен ще се включва релето и ще прехвърля плюса от единият на другият кабел. Благодаря на всички за мненията Ви.