Кога ще "тръгнат" колонките със 100 процентовия биодизел?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Re: Кога ще "тръгнат" колонките със 100 процентовия биодизел?

Мнениеот ivo_555 » Вто 29 мар 2011 20:08

Тази вечер по новините казаха, че варианта с отпадане на биодизела, че намали цената само с 1 ст. затова се отхвърля!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 30 мар 2011 8:39

Биодизелът не е по-евтин за производство от минералния. Но не го товарят с данъци и акцизи и затова трябва да е по-евтин.
Всеки двигател може да понесе определено процентно съсдържание на биодизел в горивото.
Повечето съвременни тракторни двигатели около и над 100-120 kW (не се смейте, защото са по-съвършени и модерни от тези в автомобилите), които са произведени след началото на 2010 могат да ползват 100% биодизел , НО трябва да се спазват следните правила и процедудури:
- биодизелът трябва да е естерифициран
- масленият филтър, маслото и горивният филтър трябва да се сменят 2 пъти по-често, отколкото при употреба на минерален дизел
- трябва да се следи за вода в горивото по-често (тракторните филтри имат прозрачни утайници и там се следи :) )
- производителите препоръчват монтиране на допълнителен филтър за гориво
- може да се наложи подгряване на горивото в резервоара
- да се следят гумените съединения и маркучи за течове
Може да се ползва до 20 % биодизел без допълнителни модификации (само трябва да е 20% европейски биодизел).
Ниските температури са проблем за биодизела.
Това е за common-rail двигатели. PD двигателите малко по малко отпадат от тракторите и нямам представа дали за тях важат същите неща.
Дизелите с предкамерно впръскване си работят на биодизел и на олио, но определено личните ми наблюдения показват, че си обичат повече минералния дизел.

Личният ми извод от цялото това нещо е, че леките коли е по-добре да се карат с нормална нафта. Те са си направени да са икономични и няма нужда от пъхане на таралеж в гащите.
Вече който е решил да си кара стария дизел на олио - решил го е, направил го е.
При положение обаче, че една нова common-rail-ска дюза за лек автомобил отива към 1500-2000 лева - биодизел, не мерси. Поне според мен.

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Чет 31 мар 2011 7:16

aRoGaNsS написа:Значи ще си изпържа мекиците и ще наливам олиото :063: а иначе тия "нови" горива и тем подобни са направане за новите коли а не за моя голф който е на 13години

Ми то тука някъде имаше тема за кои коли точно (кодове на мотори) става тоя биодизел и за кои не става. Ама ме мързи да я търся 'щото още съм пиян :drinking:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 31 мар 2011 10:30

Повърни си

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Сря 25 май 2011 21:04

http://www.ekozora.com/products/biodiesel.html четох материала 2 пъти и не разбрах тази станция в Бг ли е ?!

ruslanmilev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ruslanmilev » Чет 26 май 2011 8:36

Една от разликите в цените на обикновен дизел и там всякакви макс пауъри на ОМВ е , че по-скъпият съдържа по-малко биодизел!Апропо-"пъмп дюз" до 6% биогориво по книжка.

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Чет 26 май 2011 16:47

ruslanmilev написа:Една от разликите в цените на обикновен дизел и там всякакви макс пауъри на ОМВ е , че по-скъпият съдържа по-малко биодизел

другата по-съществена разлика е, че по-скъпият дизел и бензин на OMV се правят и доставят от Австрия и Германия. Всичко друго е Lukoil постичка,т.е. бошлаф работа...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”