Промивка на двигателя – мнения? Препарати за маслена промивка?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Re: Добавка за почистване на мотора.

Мнениеот ventotdi » Пон 30 май 2011 10:03

Колега аз съм с AAZ мотор и на предната смяна направих точно така.Налях добавката и карах с нея около 50 км ,защото така пишеше на упътването.Впечатлението ,което получих бе ,че източеното масло беше много по черно от това като го проверявам на щеката и след като долях новото масло чак след около 300 км изминат пробег започна да почернява ;).Мисля ,че нямам проблем с турбината от добавката.Не ,че не си гори масло от там де но тя си гори от както я купих колата ;)

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пон 30 май 2011 10:26

Аз си поръчах една добавка от E-bay, Auto-RX се казва и засега съм доволен от нея. Тя е малко по-различна от другите щото като я сипеш в двигателя и се кара с нея 3-4000 км и тогава се източва. Струва ми се че от както я налях мотора стана малко по-тих но може и да си въобразявам. Иначе съм пробвал какви ли не преди това но разлика не съм забелязвал. Освен това тези добавки съдържат нещо от рода на керосин който остава и в следващото масло което налееш, и не ми се струва много добра идеята. Аз лично мисля от сега нататък да не ползвам такива неща.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Пон 30 май 2011 11:07

И аз съм ползвал промивка за двигател на ВЮРТ , не че съм имал някакви проблеми, а заради профилактика!
Мотора е "ПД" 131кс не съм имал проблеми само трябва да се "изцеди" хубаво старото масло.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пон 30 май 2011 13:21

този тип добавки са "отречени" .. като не особено ефективни .. най доброто за чист двигател си остава .. качествено моторно масло :wink:

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пон 30 май 2011 13:32

Е да де колега, ама ние нали ги взимаме колите на 10+ години и не може да знаем италианеца например с какви масла ги е карал, та затова попитах.Преди време както писах сложих на една бензинова атмосферка такава добавка, с която работи мотора 5 минути преди да източиш старото масло и след като налях новото масло, после дълго време трудно можеше да се различи докъде е маслото на щеката за измерване, толкова беше чисто.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пон 30 май 2011 13:50

mili 75 написа:....

колега .. горното съм го написал с цел да изясня .. защо никой няма да ти кажа ".. ей тая добавка върши работа .." .. това е как да кажа .. като със зъбите .. или ползваш редовно хубави пасти и поддържаш добра устна хигиена .. или не .. няма паста за зъби дето да прави вълшебства ..

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пон 30 май 2011 15:37

rado_mit написа:този тип добавки са "отречени" .. като не особено ефективни .. най доброто за чист двигател си остава .. качествено моторно масло :wink:

И аз съм на същото мнение. Според мен някой е решил да направи малко пари като казва че ако си го купим, то ще подобри нещо по двигателя

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Пон 30 май 2011 19:18

колега преди си купувах всички добавки на феном: http://fenombg.com -сделано в СССР...
но минах на ликимоли/made in germany/...внимавай с оборотите по-време на почиств. на матора-само на празен ход,вискозитета на отработеното масло пада двойно от добавката за почиств. :beer

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 30 май 2011 20:12

Не си правете експерименти защото ще разбута тази добавка всичката гняс в мотора наслоена от редовното сменяване на маслото в Италия и после ще има :banghead: :banghead:

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Вто 31 май 2011 13:23

KirilGeorgiev написа:Не си правете експерименти защото ще разбута тази добавка всичката гняс в мотора наслоена от редовното сменяване на маслото в Италия и после ще има :banghead: :banghead:

Ами нали точно това е целта - да я "разбута" и да я изкара навън. Ако си първи собственик или знаеш със сигурност кога, как и какво масло е слагано няма никаква нужда от подобни добавки. Но в случаи като моя (виж тази тема) е наложително. Аз ползвах добавка, която се слага на загрял двигател в старото масло, но не помня колко време трябваше да работи - 5 мин. ли бяха, 15 ли? Веднага след това маслото се източва като аз исках това да стане през пробката, за да може струята да увлече буклуците утаени в картера, а след това накарах масладжията да изпомпи това, което е останало в корпуса на масления филтър.

Потребителски аватар
elena ilieva
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот elena ilieva » Вто 31 май 2011 19:35

Като сте толкова на зор сваляте картера и го измивате (и по него бая мизерии се отлагат) :D . После добавка и .. на изложба :)

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Вто 31 май 2011 19:40

rado_mit написа:този тип добавки са "отречени" .. като не особено ефективни .. най доброто за чист двигател си остава .. качествено моторно масло :wink:

по едно време и аз се бях навил за такава добавка и букв.ме мислеха за луд че си права експерименти,няколко човека даже ме уверяваха че единственото което може да стане като сипя такава е да омажа мотора :screwy

salama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salama » Вто 31 май 2011 22:01

Здр колега намери си LIQUI MOLY наливаж и караж от 100 до 300 км пробег вси4ко е написано на опаковкта изто4важ старото масло затягаж отово пробката и налижаж промива4но масло продва се палиж и 4ака6 между 3и 5 мин. изипва6 и него сменя6 масления филтир налива6 новото масло и си ти...Успех ти желая

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 01 юни 2011 9:39

salama написа:Здр колега намери си LIQUI MOLY наливаж и караж от 100 до 300 км пробег вси4ко е написано на опаковкта изто4важ старото масло затягаж отово пробката и налижаж промива4но масло продва се палиж и 4ака6 между 3и 5 мин. изипва6 и него сменя6 масления филтир налива6 новото масло и си ти...Успех ти желая

:неграмотно

А иначе по темата,тая процедура с промивката е напълно безсмислена,ако колата е карана с масло без смяна тая промивка със нищо няма да помогне освен да текне някоя гарнитура !

Потребителски аватар
BRASNA4A
Автомобил: VW GOLF3 GTI
Двигател: ABF

Re: Добавка за почистване на мотора

Мнениеот BRASNA4A » Сря 01 юни 2011 10:16

За мен тази добавка е напълно безмислена,производителите на масла хвърлят милиони годишно за разработки на смазочни продукти и очакваме някаква магическа течност 200мл. да ни прочисти двигателя?!Освен това вижте какво намерих за ДОБАВКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ РАБОТАТА НА ДВИГАТЕЛЯ на LIQUI MOLY,
Ето извадка от един руски саит в които беше обяснено как течният молибден се трансформира в сярна киселина и има времено подобрение на рабтата на двигателя,но всъшност ни приближава до основен ремонт.Които може да си го преведе,а ето и ппревод!

Измельчённый, химически чистый MoS2, казалось бы, является уникальной, классической противозадирной, противоизносной присадкой в масла и смазки. Всё из-за слоистой структуры. По идеологии MoS2 прямой родственник графита (кстати Россия лидировала в мире по производству уникальных графитовых присадок на основе вермикулярного графита, сейчас многие технологии потеряны - брошены), то есть слоистые структуры позволяют держать огромные нагрузки в узле трения. Такое техническое решение, как ШРУС, я думаю было бы невозможно реализовать в своё время без MoS2.

Практика.

MoS2 (дисульфид молибдена)- очень уникальная вещь, которая держит громадные нагрузки в узле трения. Но, только наивный человек может лить молибден себе в двигатель. Ведь прозевал чуть-чуть момент замены масла и двигателю каюк. Почему? Потому что продукты окисления дисульфида молибдена состоят из окиси молибдена (MoO3), обладающей высокой абразивностью и серы - коррозионно-опасного агента. Очень наглядно это видно, когда рвётся пыльник на ШРУСе. ШРУС выходит из строя, не потому, что грязь попала внутрь, а потому, что под воздействием кислорода происходит распад дисульфида. Попадающая влага усугубляет ситуацию, так как при этом образуется серная кислота (H2SO4). Кислота размягчает металл, абразив приводит к износу. В итоге - хруст. Но, ШРУС можно и поменять, а вот двигатель менять хлопотно. Я, кстати, знаю много случаев, когда ранее популярная присадка Liqui-Moly (жидкий молибден) ускоряла путь к капремонту двигателя. И это была весьма высокая плата за ощущения ложного ремонта на 2000-3000 км. Аналогично некоторые умельцы догадываются смазкой ШРУС-4 забивать ступичные подшипники. Категорически опасно!

Выводы.

Во многих странах производство, или импорт масел с добавками дисульфида молибдена (MoS2) обложено повышенными пошлинами (следующий шаг - запрет). Именно из-за этого Liqui-Moly практически отказались от производства препаратов с MoS2. Казалось бы, мы ничего нового не открыли, всё это известные факты, но иногда приходится сталкиваться с некоторыми нечистыми на руку коммерсантами, которые пытаются переписать историю с MoS2 и решить свои материальные проблемы путём обмана покупателей.

ПРЕВОД!!!

Химически чистия MoS2 , като че ли се явява уникална , класическа противодраскаща , противоизносна добавка в маслата. Всичко това заради многослойната си структура. MoS2 е пряк роднина на графита ( всъщност Росия е била лидер в света по производство на уникални графитни добавки , но сега много от технологиите са захвърлени ) , т. е. многослойните структури позволяват на триещите се части да издържат огромни натоварвания .

Практиката :

MoS2 (молибденов дисулфид ) - това е уникално нещо , което позволява на триещите се части да издържат огромни натоварвания . Но само наивен човек може да сложи молибден в своя двигател. Защото малко да проблееш (изпуснеш) момента на смяна на маслото и двигателя - капут !
Защо ? Защото продуктите на окислението на MoS2 се състоят от молибденов окис (MoS2) , който е характерен с висока абразивност и сяра - опасен корозионен агент. Сйвсем нагледно това се вижда , когато се скъса маншона на карето - карето излиза от строя ( разваля се ) не защото е попаднала мръсотия там , а защото под въздействието на кослорода молибденовия дисулфид се разпада . Попадналата влага още повече влошава ситуацията , защото се образува сярна киселина (H2SO4) . Киселината размеква метала , абразива допринася за износването . Но карето ще го смениш , а да смениш двигателя си е притеснително.
Аз,всъщност знам много случаи , когато популярната в миналото добавка Liqui-Moly (течен молибден) е ускорявал приближаването на основния ремон на двигателя.

Изводи :

В много страни , производството и вноса на масла с добавки на молибденов дисулфид са обложени с високи данъци и мита (следващата стъпка е забраната им). Именно заради това фирмата Liqui-Moly вече се отказа от производството на препарати с MoS2.
Май нищо ново не сме открили , всичко това си е известно , но понякога се налага да се сблъскваме с някои нечестни търгаши , които се опитват да пренапишат историята на MoS2 , и да решат материалните си проблеми чрез измама на копувачите .

100% ще има критики за мнението ми и ще съм много неудобен на привържениците на добавките.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”