Голф 6 - Дизел или бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Голф 6 - Дизел или бензин

Мнениеот Haralampi » Пон 06 юни 2011 19:17

Данните ти са верни... но много удобно подбрани :да:

1. Добре че карам всеки ден със 180. Пример от моя "жаден" бензин - Бургас-София, нормално каране, пълничка кола (3ма човека плюс багаж като за 2 седмици море за всеки), климатик през поне половината път - разход 6.2. :) Колегата с Фабиа TDI зад нас при абсолютно еднакво шофиране и скорост - разход 5.1.

2. В документите на всяка кола пише при кои обороти се достига макс. мощност. Не си посочил към какъв двигател е графиката, която си показал. Макс. мощност на моята кола е при 5700 оборота. За сравнение - TDI 74 kW - 4000 rpm.
Ако си технически грамотен обаче и си учил малко математика, трябва да знаеш какво се случва при дизела след тези 4000 оборота като спад на графиката и какво при бензина ;) Осен това трябва да знаеш, че реално е важна логаритмичната функция под графиката, преди да смениш скоростта ;) Но няма да навлизам в повече подробности. От опит знам, че хората убедени в нещо не желаят да чуват нищо различно и в даден момент когато свършат техническите доводи, които биха могли да защитят дадена теза ставам "философ" и "писател" eusa :beer

А относно вибрации - неслучайно карам VW а не Тойота ;) И знам как всеки път като не съм карал бензина няколко седмици се стряскам, че е изгаснал на светофара mhihi

Това беше последното от мен, иначе отиваме там, дето не искам да ходим - такива теми има наистина много.

Всеки има право на мнение и препочитание :beer

П.с. Само с едно съм напълно съгласен, независимо дали повечето го осъзнават - дизелът е много по-лесен за каране! Хора които нямат идея от технически данни, обороти, моменти, мощности се чувстват значително по-добре в TDI! Натискаш педала докато стане мн шумно и после сменяш скоростта :да: За жена - определено бих препоръчал ТДИ. За хора с повече технически познания обаче, които знаят "сладката точка" на колата си - бензинът е много по-подходящ :) Също както автоматик / ръчни скорости ;)

Последна промяна от Haralampi на Пон 06 юни 2011 19:30, променено общо 1 път.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пон 06 юни 2011 19:25

Haralampi написа:Всеки има право на мнение и препочитание :beer

:да: :beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 06 юни 2011 21:44

Е нека и аз да кажа някоя глупост,като човек ,който ежедневно и по едни същи маршрути кара и дизел и бензин...Защо се хващате за тази мощност...тя си е чиста търговска уловка...и е производна на максималния въртящ момент(за мен най-важният в характеристиката на една кола) и оборотите в които той се поддържа(имаше много хубав постинг на колега от форума на BMW точно по този въпрос!)За сравнение...1.8 бензин 145 нм при 2500 об и 90 к.с. при 5500(като този двг е доста близък до дизела като характеристики)...1.9 ТДИ 240 нм при 1950 и 110 к.с при 4000...Разликата...бензина литва и после се замисля...дизела се замисля и после литва...А разходът е несравним!!!!... 1.8 АБС под 9.0/100 градско не можеш го свали(газ 11-12/100),а ТДИ-то лятото ми падна на 5.5/100 :banana (зимата 6-6.5/100)...Колкото до оборотите...е това,което се усеща с бензина при 5000 об е същото което става с дизела при 3500 об....Та с бензина си возя само кучето,а дизела го карам за удоволствие...ама истинско удоволствие!!!!

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пон 06 юни 2011 22:01

Аз само да вмъкна един въпрос-като става въпрос за тди, защо и на бензина не слагате една буквичка Т? Защото ако правим сравнения да сравняваме 1.8 моно и СДИ по ми се вижда като логика-атмосферка с атмосферка, турбо с турбо.

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Пон 06 юни 2011 22:04

Не разбрах защо се дават за примери 18 годишни мотори било бензинови или дизели .... Темата е голф 6. Има ли голф 6 с АБС-мотор? Като разход (пари за определен пробег + всички разходи) Разликата е минимална и дизела има преднина над 35000 - 40000 км годишно! Ще дам пример. За моето второ обслужване, което си го направих сам струва 200 лв масло, маслен, въздушен и филтър купе. За ПРОБЕГ 30 000 км. (толкова му дават на маслото),(1,4 TSI 122 к.с. с 6 ръчни скорости). Не ми се налага да карам всеки ден с по 180 км/ч за да ме притеснява разхода от 18/100 или там колко и да е. Знам само, че при нормално каране е с 2 лв. по-скъпо от дизела (няма и литър). Така, че всеки има право на избор и мнение, но моето е, че бензиновия ми допада като разход, динамика, ускорение и си ми доставя удоволствие от шофирането! :beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 06 юни 2011 22:14

hitman0013 написа:Аз само да вмъкна един въпрос-като става въпрос за тди, защо и на бензина не слагате една буквичка Т? Защото ако правим сравнения да сравняваме 1.8 моно и СДИ по ми се вижда като логика-атмосферка с атмосферка, турбо с турбо.

Защото като сложиш буквичката на бензина и го караш с динамиката на ТДИ разликата в разхода става направо болезнена!А и обслужвнето на бензина с буквичка май е твърде близко до дизела :Mr Green Fun ...демпферен маховик,турбина и так далее....

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 06 юни 2011 22:17

joker написа:За сравнение...1.8 бензин 145 нм при 2500 об и 90 к.с. при 5500(като този двг е доста близък до дизела като характеристики)...1.9 ТДИ 240 нм при 1950 и 110 к.с при 4000...Разликата...бензина литва и после се замисля...дизела се замисля и после литва...

Дизела - в какъв диапазон от обороти "лети"? От 2000 до 3500, голЕм летеж :deal и после муцуната в земята, остава само облака черен канцерогенен дим.
Бензина (атмосферен) силата му е в много широкия диапазон от обороти, в които работи.
И не, не въртящия момент движи колата. Във формулите на физиката участват и други величини.
А освен това, имаме нещо наречено трансмисия и предавателни числа... загледайте се някой път какви са и защо.
Колкото до кефа - пожелавам ти да караш някой път кола с високооборотен двигател, пък като се изрежеш до 8000 ела ми говори за кеф от каране на дизели mhihi , то явно шофьорите на камиони по цял ден оргазми изпитват :D

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 06 юни 2011 22:21

joker написа:Защото като сложиш буквичката на бензина и го караш с динамиката на ТДИ разликата в разхода става направо болезнена!А и обслужвнето на бензина с буквичка май е твърде близко до дизела :Mr Green Fun ...демпферен маховик,турбина и так далее....

да, за да караш бензин с динамиката на ТДИ ти трябва турбина ... :screwy

Най-нормалното нещо на света, ако едно гориво има плътност на енергията по-висока от същата на друго гориво, разходът да е по-малък. И това няма нищо общо с възможната динамика на двигателя.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 06 юни 2011 22:58

restless написа:Дизела - в какъв диапазон от обороти "лети"? От 2000 до 3500, голЕм летеж :deal и после муцуната в земята, остава само облака черен канцерогенен дим.
Бензина (атмосферен) силата му е в много широкия диапазон от обороти, в които работи.
И не, не въртящия момент движи колата. Във формулите на физиката участват и други величини.
А освен това, имаме нещо наречено трансмисия и предавателни числа... загледайте се някой път какви са и защо.
Колкото до кефа - пожелавам ти да караш някой път кола с високооборотен двигател, пък като се изрежеш до 8000 ела ми говори за кеф от каране на дизели mhihi , то явно шофьорите на камиони по цял ден оргазми изпитват :D

Wow.... Имало все пак и хора с познания :shock

Едно браво от мен :да: Радвам се, че има все още такива хора, колкото и да са редки! :beer
Шофирането не е само натискане на педала :idea:
А за въртящия момент или иначе казано слогана на всеки ТДИ шофьор съм обяснявал безкрай пъти... но хората с това лягат и с това заспиват... карай да върви :lol: важното е да дръпне до 3-4000 оборота преди да забие муцуна, че е най-лесно, пък физиката и динамиката нEма значение :D

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 06 юни 2011 23:10

Не бе,ти си единствения познавач в света :bowdown :bowdown

Я кажете тогава защо камионите са с нискооборотни и тромави дизели а не с харчещи с 1 литър повече бързооборотни бензинови мотори със сила в широк диапазон от обороти :?:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 06 юни 2011 23:20

tisho_psg написа:

Я кажете тогава защо камионите са с нискооборотни и тромави дизели а не с харчещи с 1 литър повече бързооборотни бензинови мотори със сила в широк диапазон от обороти :?:

Защото съпротивлението в покой (при задвижване) е доста по-голямо от това в движение, а пък съпротивлението като цяло пряко зависи от товара.

Можеш ли да почнеш нещо с това? Ако да - ще си отговориш сам нататък като отчетеш приложението на камионите. Там комфорта е на последно място... а едни други неща на първо :idea: сешш ли се :roll:

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пон 06 юни 2011 23:39

Я да налея и аз масло в огъня.
Та като стана дума за камионите се сетих, защо ли конструкторите на Формула 1 не правят болидите дизелови. Как не са се сетили, че ще вървят повече с по-малки резервоари ...
Явно въпроса е доста дискусионен. Вечната тема - дизел срещу бензин.
Хора не разбрахте ли, че избора е въпрос на компромиси.
Също като при женитбата.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 07 юни 2011 8:41

Haralampi написа:
tisho_psg написа:

Защото съпротивлението в покой (при задвижване) е доста по-голямо от това в движение, а пък съпротивлението като цяло пряко зависи от товара.

Можеш ли да почнеш нещо с това? Ако да - ще си отговориш сам нататък като отчетеш приложението на камионите. Там комфорта е на последно място... а едни други неща на първо :idea: сешш ли се :roll:

Това на сън ли го написа или просто ти се иска да се направиш на умен?
Все пак не съм загубил надежда,че ще отговориш на питането ми ;)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 07 юни 2011 8:49

pedalchobaba написа:Я да налея и аз масло в огъня.
Та като стана дума за камионите се сетих, защо ли конструкторите на Формула 1 не правят болидите дизелови. Как не са се сетили, че ще вървят повече с по-малки резервоари ...
Явно въпроса е доста дискусионен. Вечната тема - дизел срещу бензин.
Хора не разбрахте ли, че избора е въпрос на компромиси.
Също като при женитбата.

Конструкторите във Ф1 работят по правилник и правила,а тези правила им се спускат на готово от други хора.Иначе въпроса ти е хубав,но беше писано доста разликата в двигателите когато става въпрос за обороти като тези при Ф1.
Все пак има и бързи "камиони" с дизели - http://ams.bg/index.php?act=content&rec=5722 mhihi

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 07 юни 2011 8:54

Haralampi написа:
restless написа:Дизела - в какъв диапазон от обороти "лети"? От 2000 до 3500, голЕм летеж :deal и после муцуната в земята, остава само облака черен канцерогенен дим.

Едно браво от мен :да: Радвам се, че има все още такива хора, колкото и да са редки! :beer
Шофирането не е само натискане на педала :idea:
А за въртящия момент или иначе казано слогана на всеки ТДИ шофьор съм обяснявал безкрай пъти... но хората с това лягат и с това заспиват... карай да върви :lol: важното е да дръпне до 3-4000 оборота преди да забие муцуна, че е най-лесно, пък физиката и динамиката нEма значение :D

А интересно на тези 4000 оборота с каква ли скорост ще съм /говорим за "топ гиър"/ че да искам още да дърпа ?? Мисля че много отдавна ще съм надхвърлил всякаква разумна скорост съобразена с възможностите на пътищата в БГ ! Вече ако говорим за писти и скорости над 180км/ч мисля че темата е за друг форум където разходите за гориво и тунинг са без значение !

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”