doubledTSI написа:но е желателно да пишат хора, които са имали опит и при двата мотора, преки впечатления, а не " един приятел ..., един колега, служебно..."...
Колега, проблемът е друг според мен... немалко хора особено тук в автомобилен форум са карали не една кола и с разнообразни двигатели...
Проблемът е, че много хора НЕ знаят как се кара бензинов автомобил!!
Нито знаят как да достигнат минимален разход, нито как да я развихрят и да усетят удоволствие от двигателя! Дизелът винаги е бил и винаги ще бъде много по-лесен за начинаещи и неуки, тъй като има едни 4000 оборота, през това време почва да ръмжи като селскостопанска машина, след това забива муцуна и и на най-голямата блондинка и става ясно, че нещо не е наред и трябва да смени скоростта
При бензина е доста по-различно, но просто хората не си дават сметка за това. Сменя скоростта на 2000 оборота както е свикнал и "ама то не дърпа"! А както казваш ти колко по-приятно усещане е да изцедиш доколкото ти е кеф, да сменяш само до втора в града между светофарите и т.н. и т.н. Просто изисква малко познания и техника.
Но все пак всеки има предпочитания - някой знаят, но предпочитат лесното... няма лошо
Още един пример за това колко е важно да знаеш как да караш даден автомобил - По-миналата зима, прибиране Пампорово-София, 2 коли - аз с моята и Пежо 307 HDI 80kW.
Заедно се движихме, никой не е изоставал кой знае колко. Спряхме в София и сравнихме разходите:
Пежо 307 2.0 HDI - 5.4
VW Golf 4 1.6 16V - 5.5
И аз бях леко изненадан, а на колегата му падна ченето. На отиване разликата беше по-голяма... ама при 200 км/ч се увеличава леко