Голф 6 - Дизел или бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Голф 6 - Дизел или бензин

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 23:35

doubledTSI написа:но е желателно да пишат хора, които са имали опит и при двата мотора, преки впечатления, а не " един приятел ..., един колега, служебно..."...

Колега, проблемът е друг според мен... немалко хора особено тук в автомобилен форум са карали не една кола и с разнообразни двигатели...

Проблемът е, че много хора НЕ знаят как се кара бензинов автомобил!!

Нито знаят как да достигнат минимален разход, нито как да я развихрят и да усетят удоволствие от двигателя! Дизелът винаги е бил и винаги ще бъде много по-лесен за начинаещи и неуки, тъй като има едни 4000 оборота, през това време почва да ръмжи като селскостопанска машина, след това забива муцуна и и на най-голямата блондинка и става ясно, че нещо не е наред и трябва да смени скоростта :idea:

При бензина е доста по-различно, но просто хората не си дават сметка за това. Сменя скоростта на 2000 оборота както е свикнал и "ама то не дърпа"! А както казваш ти колко по-приятно усещане е да изцедиш доколкото ти е кеф, да сменяш само до втора в града между светофарите и т.н. и т.н. Просто изисква малко познания и техника.

Но все пак всеки има предпочитания - някой знаят, но предпочитат лесното... няма лошо :)

Още един пример за това колко е важно да знаеш как да караш даден автомобил - По-миналата зима, прибиране Пампорово-София, 2 коли - аз с моята и Пежо 307 HDI 80kW.
Заедно се движихме, никой не е изоставал кой знае колко. Спряхме в София и сравнихме разходите:

Пежо 307 2.0 HDI - 5.4
VW Golf 4 1.6 16V - 5.5

И аз бях леко изненадан, а на колегата му падна ченето. На отиване разликата беше по-голяма... ама при 200 км/ч се увеличава леко ;) друг е въпроса, че HDI-то умираше на около 185-190, а аз го изпреварвах без никакви проблеми :))

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 07 юни 2011 23:42

Haralampi написа:
doubledTSI написа:но е желателно да пишат хора, които са имали опит и при двата мотора, преки впечатления, а не " един приятел ..., един колега, служебно..."...

Колега, проблемът е друг според мен... немалко хора особено тук в автомобилен форум са карали не една кола и с разнообразни двигатели...

Проблемът е, че много хора НЕ знаят как се кара бензинов автомобил!!

Нито знаят как да достигнат минимален разход, нито как да я развихрят и да усетят удоволствие от двигателя! Дизелът винаги е бил и винаги ще бъде много по-лесен за начинаещи и неуки, тъй като има едни 4000 оборота, през това време почва да ръмжи като селскостопанска машина, след това забива муцуна и и на най-голямата блондинка и става ясно, че не що не е наред и трябва да смени скоростта :idea:

При бензина е доста по-различно, но просто хората не си дават сметка за това. Сменя скоростта на 2000 оборота както е свикнал и "ама то не дърпа"! А както казваш ти колко по-приятно усещане е да изцедиш доколкото ти е кеф, да сменяш само до втора в града между светофарите и т.н. и т.н. Просто изисква малко познания и техника.

Но все пак всеки има предпочитания - някой знаят, но предпочитат лесното... няма лошо :)

Бензинов автомобил за да достава удоволствие са му необходими поне 150 коня,даже и сьвременен.И най се усеща,че не дьрпа като станеш в София на някое крьстовище и трябва бьрзо да се изтеглиш...да обаче си 90 коня и то наистина е супер бавно и всичко фучи покрай тебе,всякакво усещане се губи.Вьобще бензина си вьрви на обороти,ти с твойте 100 коня нз за каква пьргавина и дьрпане си мислиш ,че имаш под капака и как дьрпа ама карай.И малкия бензин си похапва ако го газиш,лапа сериозно като 2.8 примерно.А да се научиш да караш икономично е вьпрос на усещане кьм самата кола и познаването и

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 0:36

Странно... единствения ми проблем на светофара са разни дизели пред мен които първо дъпрат 3 метра и после ми убиват инерцията в сменяне на скорости и вдигане на пушек mhihi

Но това не е темата :) Важното е всеки да е доволен... аз от мойте "сто коня" (и десетина отгоре ;) ) съм напълно доволен :да:
Особено като не чувам пръхтенето и подритването им всеки път като спра на светофара... ;)

Но именно тези неща всеки трябва да отчете... колко е важен комфорта? Готов ли си да го жертваш за евентуална (както разбрахме започваща едва след мин 40-50 хил км.) икономия? Наистина ли не би се опитал да се научиш да караш бензин? Дали пък не пропускаш? И т.н.

Последна промяна от Haralampi на Сря 08 юни 2011 0:47, променено общо 3 пъти.

Alexandar_yordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alexandar_yordanov » Сря 08 юни 2011 0:40

Щом имаш пари за нова кола, ще имаш и за гориво. В тоя случай бих взел кола с бензин.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 0:44

Alexandar_yordanov написа:Щом имаш пари за нова кола, ще имаш и за гориво. В тоя случай бих взел кола с бензин.

Е... тук си само отчасти прав. Много често правим инвестиция в нещо с цел да ни се върне. Но пък има един друг принцип: Ако правиш нещо - или го прави като хората или по-добре недей.

Т.е. ако ще купуваш и караш кола за да и гледаш разхода на борд компютъра... по-добре градския транспорт. А ако искаш да караш като човек, замисли се защо дори в страна като Германия, която винаги е отворена към енергоспестяваща техника дялът на дизели е относително малък и почна отново да се снишава при новозакупени автомобили спрямо данни на ADAC.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Сря 08 юни 2011 10:11

Haralampi написа:Странно... единствения ми проблем на светофара са разни дизели пред мен които първо дъпрат 3 метра и после ми убиват инерцията в сменяне на скорости и вдигане на пушек mhihi

Но това не е темата :) Важното е всеки да е доволен... аз от мойте "сто коня" (и десетина отгоре ;) ) съм напълно доволен :да:
Особено като не чувам пръхтенето и подритването им всеки път като спра на светофара... ;)

Но именно тези неща всеки трябва да отчете... колко е важен комфорта? Готов ли си да го жертваш за евентуална (както разбрахме започваща едва след мин 40-50 хил км.) икономия? Наистина ли не би се опитал да се научиш да караш бензин? Дали пък не пропускаш? И т.н.

E тези 5 коня бонус от къде ги взе? А и за да вървиш почти наравно с дизеляците, не трябва да слизаш под 5к оборота и тогава невероятно бързата 1.6-ка харчи като ВР6. A 1.6 16 може да направи само в стил свободно падане от хеликоптер. Как по каталог максималната скорост е 192, а ти си джиткаш с 200 и си свиркаш не знам. Другото което показва колко си в час с материята е това, че си вярваш, че има пряка зависимост между това, че като имаш повече обороти които да цедиш имаш огромно ускорение. И най-накрая осъзнай, че за добри динамични характеристики си трябва турбо или ако е атмосферен двигателя кубатура, което при голф 4 ще рече поне 2.3.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 08 юни 2011 10:16

Колега Haralampi,ще те помоля да не се вживяваш в ролята на някакъв капацитет които казва кое е правилно и кое-не,кои има знание и умения да кара бензин и кой не! Това,че си си повервал,че си гУем специалист при каране на бензинови мотори си е твои проблем.Явно си чел,някой и друг брой на Ауто билд,ама не си разбрал напълно прочетеното (според мен).
Ще те попитам ти твоя автомобил чисто нов ли си го купил или втора употреба?
Не се заяждам с теб,просто няколко пъти ни обясни как си богоизбран да разбираш карането на бензиновите мотори а другите са в неведение,ако виждаме ГОЛЯМИТЕ предимства на дизелите. :beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 10:19

Burner_inc написа:
E тези 5 коня бонус от къде ги взе? А и за да вървиш почти наравно с дизеляците, не трябва да слизаш под 5к оборота и тогава невероятно бързата 1.6-ка харчи като ВР6. A 1.6 16 може да направи само в стил свободно падане от хеликоптер. Как по каталог максималната скорост е 192, а ти си джиткаш с 200 и си свиркаш не знам. Другото което показва колко си в час с материята е това, че си вярваш, че има пряка зависимост между това, че като имаш повече обороти които да цедиш имаш огромно ускорение. И най-накрая осъзнай, че за добри динамични характеристики си трябва турбо или ако е атмосферен двигателя кубатура, което при голф 4 ще рече поне 2.3.

1. Потърси измерена мощност на Г4 1.6 16V без катализаторИ (защото са 2, от където идва по-осезаема разлика) ;) тези които аз намерих варираха между 109 и 112 PS.

2. Горното ще ти обясни защо си "джиткам" и до 200 ;)

3. Това, което ще ти покаже кой колко е в час е да отвориш учебник по математика и да прочетеш какво представлява и олицетворява логаритмична функция от графика. Цеденето на обороти не е равно на "ОГРОМНО УСКОРЕНИЕ" (страхотен термин от човек считащ себе си за технически грамотен), а ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ускорение, без прекъсване за смяна на скорости, т.е. дъъъъъъъълда непрекъсната графика :idea: А не такава приличаща на скица на стълбище :idea:

Направи логаритмична функция от графиката на TDI от 0 до 50 да кажем включвайки прекъсванията за смяна на скорости... и тази на бензинов, който цеди на втора до над 100 :idea:

Сега "в джаза" ли си eusa

Обаче спирам, това няма нищо общо с темата :idea:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 10:23

tisho_psg написа:Колега Haralampi,ще те помоля да не се вживяваш в ролята на някакъв капацитет които казва кое е правилно и кое-не,кои има знание и умения да кара бензин и кой не! Това,че си си повервал,че си гУем специалист при каране на бензинови мотори си е твои проблем.Явно си чел,някой и друг брой на Ауто билд,ама не си разбрал напълно прочетеното (според мен).
Ще те попитам ти твоя автомобил чисто нов ли си го купил или втора употреба?
Не се заяждам с теб,просто няколко пъти ни обясни как си богоизбран да разбираш карането на бензиновите мотори а другите са в неведение,ако виждаме ГОЛЯМИТЕ предимства на дизелите. :beer

Не колега... не ауто билд... ами ауто-аусгебилдет е причината :lol:
Но не се засягай и ти - това са моите наблюдения без да споменавам никого поименно :)

На въпросът ти:

От 3 автомобила в семейството понастоящем -
един е купен на 4 годишна възраст и 98 000 км (реални)
втория е купен на 8 годишна възраст и 140 000 км (реални)
а третия е купен чисто нов на 0 км.

В какъв контекст е въпроса?
От 3-те два са бензинови и един дизелов. И 3те са от VAG семейството.

Последна промяна от Haralampi на Сря 08 юни 2011 10:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 08 юни 2011 10:25

Питам за голфа от които споделяш впечатления

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 10:29

tisho_psg написа:Питам за голфа от които споделяш впечатления

Голфът е първият в горния списък (не знам дали кола купена на 4 години може да се нарече нова или стара), но аз не споделям впечатления само от него, а и от 3-те коли плюс служебните 5-6, половината от които дизели (всички след 2009). Отделно почти ежеседмично се налага да карам коли под наем, разбира се все различни.

Защо?

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 08 юни 2011 10:45

Добре знаеш,че са малко като процент новите закупените автомобили от общия брой внесени и новорегистрирани автомобили у нас. При колите втора употреба,разликата в първоначалната цена между бензин или дизел съвсем не е толкова голяма.Не знам защо си мислиш,че са нужни мноооого и бвзаварийни километри за да се стопи тази разлика.
Ако приемем,че при 10-12 годишен голф 4 разликата в цената е около 1500лв (малко наизуст ги вземам тези стойности) по-скъп дизела,то като навъртиш 30к за година и си избил тези пари.Няма да чакаш да излезеш "на далавера" никак много.
И понеже няколко пъти споменаваш,че за кратки градски разстояние е по-добре бензин.Ако минеш 2 (или 5) км градско в софия колко мислиш,че ще ти е средния разход за тия 2 (5)км с бензин и с дизел? :roll:

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Сря 08 юни 2011 10:50

Бензина ще даде поне 40% отгоре разход :D

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Сря 08 юни 2011 10:52

И как махането на катализатор влияе на предавателните числа на скоростната кутия, за да се увеличи максималната скорост? :roll:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 08 юни 2011 11:01

Burner_inc написа:И как махането на катализатор влияе на предавателните числа на скоростната кутия, за да се увеличи максималната скорост? :roll:

:applause:

Макс скорост от предавателното число ли зависи колега? Ми да си сложим всички предавателни числа за 300 км/ч тогава и проблема е решен? Този въпрос ако искаш можем да го обсъдим другаде (ЛС, скайп...) - не му е тук мястото, нека се придържаме към темата :beer

tisho_psg написа:Ако приемем,че при 10-12 годишен голф 4 разликата в цената е около 1500лв (малко наизуст ги вземам тези стойности) по-скъп дизела,то като навъртиш 30к за година и си избил тези пари.Няма да чакаш да излезеш "на далавера" никак много.
И понеже няколко пъти споменаваш,че за кратки градски разстояние е по-добре бензин.Ако минеш 2 (или 5) км градско в софия колко мислиш,че ще ти е средния разход за тия 2 (5)км с бензин и с дизел? :roll:

Отново (може би умишлено) забравяш допълнителните разходи, макар и по-малки, те се сумират (по-висока ГО според обема, по-скъпа профилактика и поддръжка, очакваната и в бъдеще вкл и в чужбина по-скъпа цена на дизела, спрямо бензина и т.н.)
Освен това това че в града за 5км дизелът ще е малко по-икономичен (трябва да се сравни при равни условия - няма смисъл да ти казвам колко ми гори в София, щото София не е нито Пловдив нито Пирдоп, пък и има огромна разлика между София и София), не променя факта, че кратки разстояния са ВРЕДНИ за самия дизелов двигател. Ако не си го чувал, нека да не спорим - бръкни и прочети. За редовни отсечки под около 40км се препоръчва избор на бензинов двигател.

Относно икономията - значи след около 100 000 км (това е доста солидна прогноза във времето напред!) ще си на евентуална икономия от около 1500-2000 лв? Хмммммм.... страшно ще забогатееш :да: И заради това да ме целят пак с яйца? :lol: Нема нужда :beer

Но като искаш можеш да си купиш нов дизел, обади ми се след ок. 2 години като навъртиш тия 40-50 000 км и можеш да ме почерпиш едно кафе, или даже ако си ги надминал повечко - и с бира за да стопим икономията ти :да:

Vidol Nikolov написа:Бензина ще даде поне 40% отгоре разход :D

Ника не ми е ясно кой ви лъже с такива стойности.
Пряко сравнение между двете семейни коли (1.6 16V vs 1.9 TDI) показва средна разлика от около литър до макс литър и половина в София.
Но това отново не променя факта, че късите разстояния не се препоръчват за дизелов двигател.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”