Ако сваля акумулатора при работещ двигател?
- megatone
- Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
- Двигател:
- Контакти:
Ако сваля акумулатора при работещ двигател?
Ще изгори ли нещо? Спорим с един приятел 

-
LuD_LevskaR
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Ако сваля акумулатора при работещ двигател?
Нищо няма са стане
- Rqhovo
- Автомобил: Passat B3
- Двигател: 1Y 1991
- Контакти:
Акумулаторът в автомобилната инсталация, освен като източник на ток, служи и като филтриращ кондензатор с голям капацитет - т.е. филтър на изправеното напрежение от генератора. При откачването му са възможни пикове, далеч надвишаващи 14.4 V, за колкото е проектирана автомобилната електроника. Освен това може да пробият и диоди в изправителния блок на генератора от повишаване на напрежението в обратна посока на диода.
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Ами все едно минаваш на червен светофар.Може и да изгорят няколко работи които струват пари може и ништо да не стане.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Ще си имаш проблеми по алтернатора - какви точно, зависи. Но като цяло спорът ви е безпочвен - може и нищо да не стане, макар и малко вероятно, може и доста неща по динамото да изгорят.
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
На 2Е съм сигурен, че гърми ECU-то. Пистите му вътре стават като реотани. Не съм специалист и не знам защо е така, но това, което съм виждал се беше получило от хлабав акумулатор.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Сега трябва да си изясните какво е акумулатора. Акумулатора е и източник на енергия и консуматор.
Когато колата е запалена акумулатора се зарежда и явява консуматор. Следователно откачайки клемите оставаш с един консуматор по-малко. Това, че гори компа при сваляне на акумулатора е аналогично на това да изгори и когато загасиш фаровете.
Когато колата е запалена акумулатора се зарежда и явява консуматор. Следователно откачайки клемите оставаш с един консуматор по-малко. Това, че гори компа при сваляне на акумулатора е аналогично на това да изгори и когато загасиш фаровете.
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
Акумулатора играе роля на товар за генератора и отстраняването му води до моментен пик на напрежението до около 30V
от което най-често изгарят всички светещи в момента лампи,радио (CD) често и т.нар. компютър на двигателя.
Това се правеше относително безопасно при старите москвичи и жигули по простата причина че руснаците все още не са открили транзистора
от което най-често изгарят всички светещи в момента лампи,радио (CD) често и т.нар. компютър на двигателя.
Това се правеше относително безопасно при старите москвичи и жигули по простата причина че руснаците все още не са открили транзистора
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
mccoy написа:Това се правеше относително безопасно при старите москвичи и жигули по простата причина че руснаците все още не са открили транзистора
Еми.. не е много безопасно.. пробвал съм на Москвич Алеко и му изгоря релето на алтернатора
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Проблема е свързан с пиковете на напрежение , които се пораждат най-вече в запалителната бобина на бензиновите автомобили . Запалителната бобина е всъщност трансформатор , както и да е ... но в първичната намотка се комутира доста голям ток (10-тина и повече ампера) . Акумулатора се явява филтрираш елемент (като кондензатор) и ако го няма могат да се получат доста високи импулсни напрежения U=L*(dI/dt)- така да се каже
. Всъщност достатъчно високи , че да пробие някой диод на генератора .Ако обаче има включени консуматори в този момент - фарове и други , ефекта (белята) ще е по-слаб
.
Самият генератор , дори и без никакъв товар не може да вдигне 30V ако е изправен .
Така , че ако ти твърдиш , че няма да стане нищо и искаш да спечелиш баса , пускай фарове и отопление на задното стъкло (не моторчето на парното
) и гледай пробата да не е на твоята кола
.
За дизелите "няма проблем" , но аз ей така нарочно не бих пробвал на моята кола
.
. Самият генератор , дори и без никакъв товар не може да вдигне 30V ако е изправен .
Така , че ако ти твърдиш , че няма да стане нищо и искаш да спечелиш баса , пускай фарове и отопление на задното стъкло (не моторчето на парното
.За дизелите "няма проблем" , но аз ей така нарочно не бих пробвал на моята кола
.- Ivan4u
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
milmar написа:Проблема е свързан с пиковете на напрежение , които се пораждат най-вече в запалителната бобина на бензиновите автомобили . Запалителната бобина е всъщност трансформатор , както и да е ... но в първичната намотка се комутира доста голям ток (10-тина и повече ампера) . Акумулатора се явява филтрираш елемент (като кондензатор) и ако го няма могат да се получат доста високи импулсни напрежения U=L*(dI/dt)- така да се каже. Всъщност достатъчно високи , че да пробие някой диод на генератора .Ако обаче има включени консуматори в този момент - фарове и други , ефекта (белята) ще е по-слаб
.
Самият генератор , дори и без никакъв товар не може да вдигне 30V ако е изправен .
Така , че ако ти твърдиш , че няма да стане нищо и искаш да спечелиш баса , пускай фарове и отопление на задното стъкло (не моторчето на парното) и гледай пробата да не е на твоята кола
.
За дизелите "няма проблем" , но аз ей така нарочно не бих пробвал на моята кола.
Точно

На моето 2Е съм откачал акумулатора да го дам на друга кола да запали и съм нямал проблеми с нищо и нищо не е горяло.
Тия врътки съм ги правил поне 3 пъти до сега без проблем и съм карал.
Тия врътки съм ги правил поне 3 пъти до сега без проблем и съм карал.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Гледам много мнения, но да допълня, че акумулаторът се явява като стабилизатор на напрежение. Свали ли се при работещ двигател, има риск за малка или по-голяма беля.
Не правете това у дома!
Не правете това у дома!

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
В интерес на истината до сега сме правили тая манипулация само на дизели и хич не се сетих за момента с бобината. По между другото много зависи и от това колко зареден е акумулатора, който сваляте, но при бензинките действително има риск.
- Yankee
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това е на принципа да ти се откачи клемата и акумолатора спира да се зарежда (или да се замарси) Не очакваи да стане нещо кои знаи какво. Когат ми падне акомулатора и паля с друг после връщам моя. Случвало ми се е 3,4 пъти и няма проблем
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”