Ако сваля акумулатора при работещ двигател?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
megatone
Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
Двигател:
Контакти:

Ако сваля акумулатора при работещ двигател?

Мнениеот megatone » Пон 13 юни 2011 18:30

Ще изгори ли нещо? Спорим с един приятел :drunk

LuD_LevskaR
Автомобил:
Двигател:

Re: Ако сваля акумулатора при работещ двигател?

Мнениеот LuD_LevskaR » Пон 13 юни 2011 18:34

Нищо няма са стане

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Мнениеот Rqhovo » Пон 13 юни 2011 18:35

Акумулаторът в автомобилната инсталация, освен като източник на ток, служи и като филтриращ кондензатор с голям капацитет - т.е. филтър на изправеното напрежение от генератора. При откачването му са възможни пикове, далеч надвишаващи 14.4 V, за колкото е проектирана автомобилната електроника. Освен това може да пробият и диоди в изправителния блок на генератора от повишаване на напрежението в обратна посока на диода.

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Пон 13 юни 2011 19:13

Ами все едно минаваш на червен светофар.Може и да изгорят няколко работи които струват пари може и ништо да не стане.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 13 юни 2011 19:19

Ще си имаш проблеми по алтернатора - какви точно, зависи. Но като цяло спорът ви е безпочвен - може и нищо да не стане, макар и малко вероятно, може и доста неща по динамото да изгорят.

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пон 13 юни 2011 19:46

На 2Е съм сигурен, че гърми ECU-то. Пистите му вътре стават като реотани. Не съм специалист и не знам защо е така, но това, което съм виждал се беше получило от хлабав акумулатор.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 13 юни 2011 19:52

Сега трябва да си изясните какво е акумулатора. Акумулатора е и източник на енергия и консуматор.

Когато колата е запалена акумулатора се зарежда и явява консуматор. Следователно откачайки клемите оставаш с един консуматор по-малко. Това, че гори компа при сваляне на акумулатора е аналогично на това да изгори и когато загасиш фаровете.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пон 13 юни 2011 19:55

Акумулатора играе роля на товар за генератора и отстраняването му води до моментен пик на напрежението до около 30V
от което най-често изгарят всички светещи в момента лампи,радио (CD) често и т.нар. компютър на двигателя. :banghead: :bishop
Това се правеше относително безопасно при старите москвичи и жигули по простата причина че руснаците все още не са открили транзистора :D

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 13 юни 2011 20:46

mccoy написа:Това се правеше относително безопасно при старите москвичи и жигули по простата причина че руснаците все още не са открили транзистора :D

Еми.. не е много безопасно.. пробвал съм на Москвич Алеко и му изгоря релето на алтернатора ;) Но той е от "модерните" съветски возила, при по-старите предполагам, че събитието е минавало безаварийно ;)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 13 юни 2011 21:31

Проблема е свързан с пиковете на напрежение , които се пораждат най-вече в запалителната бобина на бензиновите автомобили . Запалителната бобина е всъщност трансформатор , както и да е ... но в първичната намотка се комутира доста голям ток (10-тина и повече ампера) . Акумулатора се явява филтрираш елемент (като кондензатор) и ако го няма могат да се получат доста високи импулсни напрежения U=L*(dI/dt)- така да се каже :D . Всъщност достатъчно високи , че да пробие някой диод на генератора .Ако обаче има включени консуматори в този момент - фарове и други , ефекта (белята) ще е по-слаб mhihi .
Самият генератор , дори и без никакъв товар не може да вдигне 30V ако е изправен .

Така , че ако ти твърдиш , че няма да стане нищо и искаш да спечелиш баса , пускай фарове и отопление на задното стъкло (не моторчето на парното :idea: ) и гледай пробата да не е на твоята кола mhihi .

За дизелите "няма проблем" , но аз ей така нарочно не бих пробвал на моята кола :Mr Green Fun .

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Пон 13 юни 2011 21:36

milmar написа:Проблема е свързан с пиковете на напрежение , които се пораждат най-вече в запалителната бобина на бензиновите автомобили . Запалителната бобина е всъщност трансформатор , както и да е ... но в първичната намотка се комутира доста голям ток (10-тина и повече ампера) . Акумулатора се явява филтрираш елемент (като кондензатор) и ако го няма могат да се получат доста високи импулсни напрежения U=L*(dI/dt)- така да се каже :D . Всъщност достатъчно високи , че да пробие някой диод на генератора .Ако обаче има включени консуматори в този момент - фарове и други , ефекта (белята) ще е по-слаб mhihi .
Самият генератор , дори и без никакъв товар не може да вдигне 30V ако е изправен .

Така , че ако ти твърдиш , че няма да стане нищо и искаш да спечелиш баса , пускай фарове и отопление на задното стъкло (не моторчето на парното :idea: ) и гледай пробата да не е на твоята кола mhihi .

За дизелите "няма проблем" , но аз ей така нарочно не бих пробвал на моята кола :Mr Green Fun .

Точно :да: :bowdown

buuuu46
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот buuuu46 » Пон 13 юни 2011 23:15

На моето 2Е съм откачал акумулатора да го дам на друга кола да запали и съм нямал проблеми с нищо и нищо не е горяло.
Тия врътки съм ги правил поне 3 пъти до сега без проблем и съм карал.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 13 юни 2011 23:25

Гледам много мнения, но да допълня, че акумулаторът се явява като стабилизатор на напрежение. Свали ли се при работещ двигател, има риск за малка или по-голяма беля. :banghead:
Не правете това у дома! mhihi

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 14 юни 2011 9:27

В интерес на истината до сега сме правили тая манипулация само на дизели и хич не се сетих за момента с бобината. По между другото много зависи и от това колко зареден е акумулатора, който сваляте, но при бензинките действително има риск.

Потребителски аватар
Yankee
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Yankee » Вто 14 юни 2011 10:02

Това е на принципа да ти се откачи клемата и акумолатора спира да се зарежда (или да се замарси) Не очакваи да стане нещо кои знаи какво. Когат ми падне акомулатора и паля с друг после връщам моя. Случвало ми се е 3,4 пъти и няма проблем

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”