Golf 4 при вкл. климатроник въртят 2-те перки на радиатора

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Re: Климатроник Golf 4 При вкл. въртят 2-те перки на радиатора

Мнениеот Aprilia » Сря 15 юни 2011 13:55

Да използвам и аз темата да питам, гледам и колегата, който с климатици се занимава до колкото знам, го е споменал пък и аз имах проблеми с тия перки, имат ли някаква профилактика която може да им се направи, разглобяеми ли са ? да се почистят гресират лагерите или нещо подобно, че аз в момента съм с 3-та перка, която пак издава гадни звуци. Първата с която купих колата след около месец роди и щях да се запаля, добре че видях пушека (който излизаше от мотора на малката перка) навреме и угасих климата веднага :shock смених я с такава от кола 2003-та година, която беше перфектна уж, ама след 3 месеца и тя се разскърца, сега съм с 3-та перка която пак не ми харесва :evil: scare Аз перките ги сменям на всяка смяна на маслото ебаси :talk: Отидох да си купувам нова не оригинална, момчето ми каза да не пръскам пари на вятъра че карали точно 6 месеца, някакви италиански боклуци. По моргите си взимам перчици за по 10-15 евро, ама проблема не е в парите, а в това че следващия път като блокира може изобщо да не разбера и да се запаля от тъпата перка death

novpirat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот novpirat » Сря 15 юни 2011 15:01

:arrow: :?:

Последна промяна от novpirat на Пет 17 юни 2011 21:42, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 15 юни 2011 16:48

Могат да се разглобяват, да. При мене и на двете перки нямаше първа степен и ми ги отремонтираха. Прблемът (поне при мен) бил в лагерите на моторчето, които се разбивали. И аз съм си задавал въпроса може ли да им се направи профилактика и да им се удължи животът преди да се прецакат..

Потребителски аватар
zelkata_ok1_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zelkata_ok1_ » Сря 15 юни 2011 17:13

при един приятел с BORA 2.0 115кс като пусне климатроника перките не се пускат трябва да мине малко време 3-4мин и чак тогава тръгват това нормално ли е

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 15 юни 2011 23:03

не,не нормално.Когато се скапе 1-ва степен прави така,защото за краткото време,през което не работят,фреона се загрява много и пуска директно 2-ра степен,която работи някакво време и спира,после пак тръгва и така...липсва му 1-ва степен.
За резисторите - ремонтират се,аз намерих един човек,който ги ремонтира тези неща и не взима скъпо.Също така смня втулките на мотора,ако са разбити,сменя четки и каквото е нужно.Нося му доста перки от Голф 4 и Бора и някои стават,други не.
Не може да се ремонтира,ако и се отлепят магнитите,понеже тогава спира да се върти ротора и четкодържателя се прегрява (странно,ама не изгаря предпазителя за перката) и разпада.Четкодържатели за тях не се продавали и съответно тогава не може да се ремонтира.Иначе пълния ремонт на една такава перка е 60-70лв - нови втулки,нови четки,ремонт на резистора и каквото още е нужно.Питал съм момчето за профилактика - каза ми,че и да правиш и да не правиш,все няма да изкара много,понеже били калпаво направени.Може ад се разглоби ама само няколко пъти,понеже след това се чупят едни метални зъбчета,които я държат цяла и играта приключва. Общо взето тя преди да се развали тотално,започва да поскръцва,да потраква....тогава е точни момент да се ремонтира,защото след това вече започва да се износва сериозно и става късно.
:beer

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Сря 15 юни 2011 23:39

zfa159 написа:не,не нормално.Когато се скапе 1-ва степен прави така,защото за краткото време,през което не работят,фреона се загрява много и пуска директно 2-ра степен,която работи някакво време и спира,после пак тръгва и така...липсва му 1-ва степен.
За резисторите - ремонтират се,аз намерих един човек,който ги ремонтира тези неща и не взима скъпо.Също така смня втулките на мотора,ако са разбити,сменя четки и каквото е нужно.Нося му доста перки от Голф 4 и Бора и някои стават,други не.
Не може да се ремонтира,ако и се отлепят магнитите,понеже тогава спира да се върти ротора и четкодържателя се прегрява (странно,ама не изгаря предпазителя за перката) и разпада.Четкодържатели за тях не се продавали и съответно тогава не може да се ремонтира.Иначе пълния ремонт на една такава перка е 60-70лв - нови втулки,нови четки,ремонт на резистора и каквото още е нужно.Питал съм момчето за профилактика - каза ми,че и да правиш и да не правиш,все няма да изкара много,понеже били калпаво направени.Може ад се разглоби ама само няколко пъти,понеже след това се чупят едни метални зъбчета,които я държат цяла и играта приключва. Общо взето тя преди да се развали тотално,започва да поскръцва,да потраква....тогава е точни момент да се ремонтира,защото след това вече започва да се износва сериозно и става късно.

А този ремонт за 60-70 лева поне решава ли проблема по-дълготрайно, че честно казано ми писна с тия перки scare
Интересно ми е защо става така, имам едно наблюдение върху всички перки които съм имал, че май всички са леко криви, дали от топлината пластмасата не поддава от там деформация на перката и от "биенето" да се износва иначе здравия мотор :Mr Green Fun

Потребителски аватар
zelkata_ok1_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zelkata_ok1_ » Чет 16 юни 2011 8:26

благодаря zfa159 и се извинявам на колегата че му ползвах темата :drunk

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пет 06 яну 2012 14:59

А сега да попитам, зимно време е но реших да си пусна климатика за профилактика. Съответно той си духа студено, но отворих предния капак да видя перките. На студен двигател при пуснат климатик зимата трябва ли да въртят, щото при мен не въртят.
Температурата вън е 1 до 3градуса ако има значение.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 06 яну 2012 15:06

Пак въртят.То тва е една от основните причини да не се кара с включен климатик зимата.

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пет 06 яну 2012 15:10

Интересното е че нито голямата нито малката работи, а лятото на голямата направих ремонт, а малката си въртеше.Баси перките, баси техниката на тия голфове.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 06 яну 2012 15:16

Интересно ще е ако въртят при тези температури и тогава това,че се въртят,ще ти е най-малкият проблем ;)
Под +3 / +8 градуса (зависи от датчика) независимо дали е климатик или климатроник,компресора не тръгва,както и перките не тръгват (задачата им е да охлаждат фреона,който като не се върти от компресора,не е нужно да бъде охлаждан).Това не се отнася само за насажданите климатици (някои от тях го имат като възможност,други не) и за заводския климатик на Голф 2.
При примерно 10 градуса,перките тръгват и компресора тръгва.Ако всичко с колата е ок (има фреон и изправен термостат),системата дърпа много по-бързо влагата от стъклата (изпотяването),а същевременно колата си загрява за същото време до работна температура (перките охлаждат малко двигателя,заради въздушния поток,ама пък компресора го натоварва малко,както и при пуснат компресор,двигателя работи в режим на принудителен празен ход (+ 100-200 оборота над стандартните) и това компенсира охлаждането от перките).

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пет 06 яну 2012 15:28

ЕЕХ малко слънце в облачният ден! Мерси за инфото.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 06 яну 2012 15:41

zfa159 написа:Интересно ще е ако въртят при тези температури и тогава това,че се въртят,ще ти е най-малкият проблем ;)

Може и аз да съм в грешка защото съм в подземен гараж и при мен е по-топло.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 06 яну 2012 18:01

Пусни я на Екон и ще спрат веднага :) Иначе да,подземиня гараж си казва думата,понеже там е жегичка :)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 08 яну 2012 23:20

zfa159 написа:Пусни я на Екон и ще спрат веднага :)

Аз на ЕКОН си карам зимата и отвреме на време пускам да повърти (нали така трябвало да не се спичат уплътненията) - ама ся като се замисля пусканията са били на празно щото е под 3 градуса :lol: :banghead:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”