Проблем с охлаждане - хладилник Indesit

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Проблем с охлаждане - хладилник Indesit

Мнениеот Haralampi » Сря 15 юни 2011 22:12

При мои близки от доста време насам има странен проблем. Хрумна ми, че може би тук има вещи хора, които биха могли да помогнат.

Хладилникът е на 10-15 години като е с отделна камера. Въпреки това обаче, компресорът е само един (като при доста Indesit).

Проблемът - камерата охлажда чудесно, както си трябва, температурата в хладилника обаче е винаги висока. На макс. степен докарва едва около 8 градуса :shock

Уплътненията са ок. Отзад всичко е чисто и открито.

Наскоро бяха викали хладилен техник - не могъл да открие проблем нито да даде съвет. Ок си бил. А аз не знам хладилник, който с 300 зора да смогва едва 8 градуса на макс степен.

Някой да се е сблъсквал с конкретно такъв проблем? Интересното е, че камерата е съвсем ок, температурата е каквато трябва за 3+ звезди.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Проблем с охлаждане - хладилник Indesit

Мнениеот mely » Чет 16 юни 2011 9:00

Колега , 8 градуса в хладилната част са напълно нормална температура...та даже и ниска.Държи се обикновенно около10-12 гр .Друг е въпроса защо ги постига на последна степен.Най вероятен проблем е терморегулатора.
За протокола моят държи 11 градуса на 1 степен.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Чет 16 юни 2011 9:14

Според мен нормални са от 4 до 7 градуса на първа степен :idea:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2011 9:25

mely написа:Колега , 8 градуса в хладилната част са напълно нормална температура...та даже и ниска.Държи се обикновенно около10-12 гр .Друг е въпроса защо ги постига на последна степен.Най вероятен проблем е терморегулатора.
За протокола моят държи 11 градуса на 1 степен.

Именно , нормалата температура в хладилника е около 10 градуса .

По-важното е дали компресора работи постоянно и въпреки това температурата не пада , или просто си изключва ? Ако е първото - явно има проблем с фреона , а ако е второто - просто терморегулатора е направен за такива температури или пък мякой го е сменял наскоро и е лепнал капиляра му директно или много близо до изпарителя . Така още като "завърти" компресора :) и малко да се охлади изпарителя и терморегулатора изключва :D .

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 16 юни 2011 10:45

Компресорът не е сменян, но 8 градуса е твърде високо бе хора. По норматив хладилниците трябва да поддържат температура от около +2 до +6.

Моят при 2/3ти от скалата поддържа 4.5 °C.

10° e страшно много - мляко и тн се скапват за ден! където и да бръкна в google, макс допустима темп за хладилник, която намирам е 8. Ав случая 8 е едва достижима на макс настройка, иначе е по-висока!

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 16 юни 2011 11:34

Първо кажи къде мериш температурата.На различните нива температурата е различна.Аз ти казвам /предполагам и колегите/ температурата на най- горното - най далеч от компресора е 10 градуса .Колкото по- надоло отиваш температурата пада.На мен ако горе ми е 7 градуса ...краставиците в чекмеджето замръзват.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 16 юни 2011 11:38

mely написа:Първо кажи къде мериш температурата.На различните нива температурата е различна.Аз ти казвам /предполагам и колегите/ температурата на най- горното - най далеч от компресора е 10 градуса .Колкото по- надоло отиваш температурата пада.На мен ако горе ми е 7 градуса ...краставиците в чекмеджето замръзват.

В средата - мин 8 гр. при увеличена до край степен.
По-чувствителните хранителни продукти изкарват най-много 2-3 дни.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 16 юни 2011 11:51

Залагам на терморегулатора.....Извади му края/капиляра / и го затопли ако включи - той е.Просто се е сдухал .Сменяш и това е
По принцип студеният участък (под 4°С) се намира в долната част над отделението за зеленчуците. По-хладната част (между 4°С и 6°С) е по средата. Умерена (между 6°С и 10°С) е температурата на вратата, в горната част и в отделението за зеленчуци.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 16 юни 2011 12:25

mely написа:
По принцип студеният участък (под 4°С) се намира в долната част над отделението за зеленчуците. По-хладната част (между 4°С и 6°С) е по средата. Умерена (между 6°С и 10°С) е температурата на вратата, в горната част и в отделението за зеленчуци.

под 4° където и да е си е направо мечта в случая. Такова място просто няма. темп е между 6 и 10-12 градуса

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2011 13:37

Haralampi написа: .....

Няколко поста нагоре попитах нещо , ако решиш за необходимо - отговори , ако не - коментирайте си какво пишело в нета :) !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 16 юни 2011 13:56

milmar написа:По-важното е дали компресора работи постоянно и въпреки това температурата не пада , или просто си изключва ? Ако е първото - явно има проблем с фреона , а ако е второто - просто терморегулатора е направен за такива температури или пък мякой го е сменял наскоро и е лепнал капиляра му директно или много близо до изпарителя . Така още като "завърти" компресора :) и малко да се охлади изпарителя и терморегулатора изключва :D .

Не работи постоянно. Изключва си и се включва.
Терморегулатора не е сменян/пипан.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2011 15:34

Haralampi написа:....
Не работи постоянно. Изключва си и се включва.
Терморегулатора не е сменян/пипан.

Вероятно всичко си е ОК .
Има и друго , честото отваряне и затваряне лятото , така или иначе води до качване на температурата .

Не се вързвай на писаници от типа "трябвало да е 4 градуса" , това е абсурд :) . Всички хладилници са със саморазмразяващи се изпарители , това практичаски няма как да стане , ако направиш така , че хладилника да държи 4-5 градуса . Това значи , че около изпарителя температурата трябва да е отрицателна , за да охлади целия обем на хладилника , т.е. ще се превърне в една голяма буца лед , особенно през лятото :да: !

Изпарителя е една метална (алуминиева) пластина в дъното на хладилника , под нея има отворче за отичане на водата от размразяването . Размразяването става в периода , когато компресора не работи .

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 16 юни 2011 15:37

milmar написа:...

Абе и техника това е казал, ама аз не знам друг хладилник в който млякото на по-другия ден да не става за пиене, а месо да трябва да се консумира веднага :idea: :|

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2011 15:45

Сложи вечерта един термометър , когато вече хладилника не се отваря и виж сутринта колко е температурата .
Съвет: в чашка с вода , защото иначе докато го извадиш от хладилника за да го видиш и ще качи 5 градуса . Водата - като термоакумулатор :D .

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 16 юни 2011 18:06

Стана ми интересно и отидох да измеря животното Мраз 130 май се води с компресор сигурно ми е набор :Mr Green Fun-12 градуса по средата на хладилника след изключване на компресора,терморегулатора на макс и със средно обледена камера(вътрешна).Но според мен и според наблюдения от други хладилници ново поколение 8 градуса е висока температура за максимална степен за 1 ва може но за последна-то на 1 ва трябва да е стайна темп тогава mhihi mhihi.Но както казаха колегите или фреона е намалял(всъщност малко вероятно щом камерата е ок)или терморегулатора(което поради горната причина е пак малко вероятно).Има и вариант самия хладилник да е с калпава конструкция откъм топлоотдаване от към хладилната част,ако има някой със същия хладилник да измери и ще си проличи.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”