Ремонт на шибидах

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Ремонт на шибидах

Мнениеот parno » Нед 13 мар 2011 19:54

какво стана със снимките пичага?
намери ли ги :roll:
днес направо си беше горещо в колата и си представих само за миг ако имам една дупка в тавана да се показвам колко ще е яко mhihi
сега се отваря но не може да се затвори заради строшения водач
помагам му със стъргалката за лед :screwy
каня се да го свалям идната седмица ама не мога да взема решение какво ще го правя като го сваля

Потребителски аватар
S_V
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот S_V » Нед 13 мар 2011 20:55

Съжалявам, бях забравил, но за жалост на лаптопа ги нямам ... а компютъра е без видео в момента ... ще се постарая до седмица да реша проблема и да ги дръпна от там.

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Сря 16 мар 2011 13:53

Искам и аз да попитам(да не повдигам нова тема)
трябва ли да се сваля целия таван за да се ремонтира пустия му шибидах,че вчера както беше вдигнат се прибра само отдясно :banghead:
а е на 1 година само :banghead:
Странното е че невиждам нищо счупено ама не съм много наясно де така че ще ми се наложи да го сваля май май scare

Потребителски аватар
S_V
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот S_V » Чет 17 мар 2011 12:14

всичко се сваля :banghead:

Потребителски аватар
nakoviq
Автомобил: Vw Corrado
Двигател: 9A

Мнениеот nakoviq » Пет 17 юни 2011 23:53

маму стара и моя неска изпука и си еба майката напрао стиснах зъби и викам аее нема вече светлинка към небето :banghead: на горе го наперва люка после неще го прибере у лево като при всички останали левия водач ми се е счупил . ше мисла нешо вариянти да го праа кат иам време и нерви нема как, не че ми требва ного, но просто не обичам нещо по колата да не ми работи. Живи и здрави да сме тва са бели кахъри :D

Потребителски аватар
suuny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот suuny » Съб 18 юни 2011 8:54

Колеги,реших и аз да споделя скромното си мнение,относно счупените водачи на шибидаха.На мойто Венто съм го разглобявал с един приятел поне 3 пъти.Първо се беше счупил водача с жилото-залепих го и изкара около 4-5 месеца,след което се разлепи,блокира и се счупи и друг един водач.Залепих го отново ,а другия ми го направиха на струг за 20 лева.Изкара пак няколко месеца и се разлепи отново.Писна ми,залепих го,откачих моторчето и вече не го ползвам.Всичко това ме накара да се замисля защо се чупят толкова често водачите и стигнах до следния извод:
Причината е във ветробрана който се вдига при отворен шибидах защото за да се прибере при затваряне на шибидаха,водачите / не самите водачи,а едни финни пластинки,които трябва да преодолеят завоя на релсата/ трябва да натиснат накрайниците на ветробрана в релсата/и то на завоя на релсата/ за да го затворят.При нови водачи няма проблем,но при старите са износени въпросните пластинки в резултат при прибирането на ветробрана се заклинват,моторчето ги напъва и резултата е счупване на водача.Поради това на моя шибидах махнах ветробрана и пластинките които го прибират/след дъжд-качулка/ и трябва да ви кажа че съм карал и с ветробран и без него и разлика няма.В заключение-ако искате да нямате проблеми с шибидаха,махайте проклетия ветробран преди да е станало късно.

peter70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peter70 » Вто 21 юни 2011 20:49

Здравейте, без да искам и аз достигнах до този извод. След ремонт на люка стана ясно, че ако изкормя ветробрана тока на ел. двигателя при затваряне пада с около 2А което не е малко. Не се колебах много. Само 10 сек и ветробрана бе долу заедно с гайките отдолу. Решил съм за всеки случай да отварям люка само нагоре. Гадно е но така е по-добре отколкото блокирал отворен люк в пороен дъжд.
Мога да помагам със съвети. Имам и втори наполовина работещ люк. Мога да го използвам за снимки.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Сря 22 юни 2011 14:43

а моят проблем колеги е че нямам счупени повдигачи или нещо подобно всико ми е здраво но много трудно върви и си играя с копчето само поцъквам докато се отвори
какво мога да направя по въпроса и се отваря само нагоре все едно не му стига сила да го доотвори
есента си работеше всичко нормално без никакви забележки но сега ....... трябва ли да се смаже някъде и с какво по точно

Потребителски аватар
suuny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот suuny » Сря 22 юни 2011 19:03

Значи,за да го смажеш добре с грес,най-добре да го разглобиш и навсякъде да почистиш старата грес и да го гресираш наново /можеш още докато е разглобен да раздвижиш водачите в релсата и да видиш къде върви трудно/.Още от сега трябва да ти кажа,че проблема ти идва от ветробрана /обърни внимание като го разглобиш,колко деликатни са пластинките,които са сложени за да може да се преодолее завоя на релсата и да приберат ветробрана/,защото без него и пластинките които го прибират водачите се движат напред-назад и леко нагоре-надолу при заключването на шибидаха и не се налага моторчето да се напъва на завоя.Също така има едни търкалца,които служат за повдигането на водача при затварянето на шибидаха /ако са износени си направи подобни от подобен материал/,защото водача се удря в ръба на планката за заключване и почти сигурно след време ще се счупи.
Колега,всичко това го препоръчвам от личен опит,за да си спестиш чуването на едно зловещо "ЩРАК и ПРАС" в най-неподходящия момент и да останеш със символичен шибидах.Успех!!!

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Чет 23 юни 2011 7:50

suuny написа:Значи,за да го смажеш добре с грес,най-добре да го разглобиш и навсякъде да почистиш старата грес и да го гресираш наново /можеш още докато е разглобен да раздвижиш водачите в релсата и да видиш къде върви трудно/.Още от сега трябва да ти кажа,че проблема ти идва от ветробрана /обърни внимание като го разглобиш,колко деликатни са пластинките,които са сложени за да може да се преодолее завоя на релсата и да приберат ветробрана/,защото без него и пластинките които го прибират водачите се движат напред-назад и леко нагоре-надолу при заключването на шибидаха и не се налага моторчето да се напъва на завоя.Също така има едни търкалца,които служат за повдигането на водача при затварянето на шибидаха /ако са износени си направи подобни от подобен материал/,защото водача се удря в ръба на планката за заключване и почти сигурно след време ще се счупи.
Колега,всичко това го препоръчвам от личен опит,за да си спестиш чуването на едно зловещо "ЩРАК и ПРАС" в най-неподходящия момент и да останеш със символичен шибидах.Успех!!!

Мерси колега
а има ли начин този ветробран да се свали без да се сваля шибидаха на място
щото аз шчупих предно стъкло и идиотите от стъкларския магазин когато ми сменяха стъклото така са набутали силикон че се е залепил отпред тавана и за да го сваля трябва да го счупа а нов незнам от къде
да намеря

Потребителски аватар
suuny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот suuny » Чет 23 юни 2011 8:45

Не колега,не може да се махне без да свалиш тавана,а ти трябва да свалиш шибидаха и за да го гресираш.Друг вариант е да се опиташ да оставиш тавана закачен само отпред където е залепнал,но има вероятност ако не внимаваш да го пречупиш.Мисля обаче че ако внимаваш няма да има проблем.В краен случай можеш да отрежеш тавана до залепналото и после да измислиш някаква лайсна или да залепиш нещо където е отрязан.
ПП.Няма ли възможност с макетно ножче да изрежеш лепилото и да отлепиш тавана.

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Чет 23 юни 2011 10:10

suuny написа:ПП.Няма ли възможност с макетно ножче да изрежеш лепилото и да отлепиш тавана.

незнам колега в събота ще го мъча ама на дали ще трябва да потърся цял таван

Потребителски аватар
1,9TDI
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMP

Мнениеот 1,9TDI » Чет 23 юни 2011 16:36

djofar написа:а моят проблем колеги е че нямам счупени повдигачи или нещо подобно всико ми е здраво но много трудно върви и си играя с копчето само поцъквам докато се отвори
какво мога да направя по въпроса и се отваря само нагоре все едно не му стига сила да го доотвори
есента си работеше всичко нормално без никакви забележки но сега ....... трябва ли да се смаже някъде и с какво по точно

Колега гледай да не отваряш много много шибидаха до събота, иначе рискуваш да счупиш водача. Даже разкачи му буксата за да не го пипа някой друг.Моя се счупи по този начин. Запъваше някъде и един ден дадох колата на един приятел и забравих да му спомена да не го отваря. И сега си е счупен. :)

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Пет 24 юни 2011 15:16

значи ако махна тва дет казвате ветробран ли е знам ли го какво е няма да има проблем
дано да е така утре се захващам да го разковачвам
мерси колеги
п.п:с какво да го змажа после

peter70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peter70 » Пет 24 юни 2011 20:48

Ветробрана може да се махне без да се разглобява всичко. Обаче остава водача който го натиска за да слезне надолу. Хванат е със зегерка която е от долния край на люка. Може да се махне само ламарината на ветробрана чрез развиване на двата болта М4 и сълно дръпване за да излезнат металните водачи от гнездата им. Не можете да счупите нищо, бъдете спокойни.Не забравяйте да махнете и гайките им чрез завъртане на 90 градуса около оста им защото може да стане беля.

Върни се в “Направи си сам!”