Здравейте опитвам се да създам локална мрежа между комп с windows ХР sp3 свързан чрез лан и лаптопа с windows 7 свързан безжично с рутер. Уж правя всичко както е написано, но нещо не се получава. Компа вижда лаптопа, но не може да влезне в него, а лаптопа даже не го и вижда. Може ли някой разбиращ от мрежи да удари едно рамо. Мерси предварително!
Доколкото знам, Windows 7 поддържа нещо, наречено HomeGroup, което по default е включено и не е съвместимо с по-стари Windows-и. Също така имаше настройки за някакви видове кодирания, които също не са съвместими ако се включени. Всичкото това се намира в "Център за мрежи и споделяне" на 7-цата. Може би трябва да се бърника там за съвместимост. Всичко това обаче го казвам малко по спомен и не съм кой-знае колко сигурен как точно ставаше, просто отбелязвам да погледнете. Другото, което обикновено прави проблем са потребителски права, да са в една Workgroup и т.н. Може да се пробва с \\192.168.1.1 (демек с ip на компютъра отсреща) да се влиза, защото понякога с \\computername не става, зависи от настройките на мрежата, но е много дълго за обяснение, а и не знам дали изобщо има такъв проблем.
Колега, пробвай следното: На машината с Windows 7 отиваш в контрол панел и отваряш administrative tools. След това отваряш local security policy. Там отваряш Local policies и вътре ще видиш security options. Цъкаш два пъти отгоре и ти се отваря един списък. В него намираш Network Security: LAN Manager authentication level. Цъкаш два пъти върху него и от падащото меню избираш Send LM & NTLM - use NTLMv2 session security if negotiated и даваш ок. Сега затваряш всички прозорци и пробваш да достъпиш другата машина по мрежата.
Обикновено стандартната инсталация на XP ти дава да се логваш с един потребител без парола, ако е така няма да можеш да го достъпиш по мрежата, трябва да сложиш парола на потребителя или да бърникаш по Local Security Policy-то.
Извинете, но дали задаваш парола на всеки потребител е въпрос на избор - няма нищо стандартно в създаването на потребители без парола. Това, според мен, е много неправилна и - за съжаление - много разпространена практика.
И двата ли компютъра имат съществуващ профил с user name и passwaord, ако нямат първо направи това. Другото което казаха колегите по горе е да провериш дали и двата са в workgroup. След това ping да видиш дали се виждат. Предполагам проблемът е някъде в изброените неща.
Проблема се оказа в рутера-след като го вкл в Лан нямаше проблеми с видимоста, но като тръгна да копирам нещо след известно време ме изхврля. Сега ще ровя настройките и ако не стане май ще сменям рутера, че и без това ме нерви вече.