PCI Wireles адаптер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

PCI Wireles адаптер

Мнениеот Barovski77 » Пет 08 юли 2011 14:17

Здравейте,колеги!

Въпроса ми е мога ли да използвам въпросното чудо,за да пръскам интернет от настолния си компютър към лаптопите?

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Re: PCI Wireles адаптер

Мнениеот Aimbotfan » Пет 08 юли 2011 14:34

Може. Друг е въпроса, че става с някакъв софтуер и с много настройки.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 08 юли 2011 18:57

Става. На основния компютър който получава Интернет от доставчика трябва да имаш инсталиран и правилно конфигуриран прокси сървър. На всеки лаптоп получаващ Интернет по безжичната мрежа, браузъра трябва да е настроен да получава Интернет от прокси сървър с определения IP адрес. Отделно на основния компютър трябва да имаш установени и настроени LAN връзки. Ако не разбираш от тези неща няма как да ти се обясни, не е много просто. Трябва да го направи някой който разбира.

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pit » Пет 08 юли 2011 20:27

Колега, не се занимавай с глупости, ако пуснеш нет от компютъра посредством безжичната карта, и спреш компютъра който го разпръсква, лаптопите няма да имат нет.
ПО-добре си купи един рутер, и в него ръгни кабела за интернет, после от там, по въздуха ще си взимаш нет за лаптопите, а по кабел за компютъра или и на компютъра през безжичната карта може, но там скоростта ще ти е в пъти по-малка, така че компютъра с кабел вързан за рутера директно.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 08 юли 2011 20:49

Баровски, по-добре инвестирай в рутър... По-лесно ще ти е, по енергоспестяващо (няма нужда да ти работи комп докато ползваш нет от друг комп).
Не съм го правил реално това, но ако искаш да действа като рутър, трябва на компютъра да настроиш безжичния адаптер в режим Ad-Hoc + DHCP сървър (желателно) + Connection sharing (ако не се лъжа той май си имаше DHCP в някаква форма, ама не съм сигурен, правил съм такова чудо отдавна). Нещо такова трябва да е + Firewall и доста други пипкави настройки... Не че е невъзможно, ама един свестен Wireless адаптер е 40 лв. Един читав рутър е 50-60. С USB порт (ако ти трябва за торенти да ти работи по цял ден...) е 90... Въпрос на сметка и желание да овладееш разни умения по мрежи.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 08 юли 2011 21:05

Хубаво, де!
С идеята за рутера съм напълно съгласен (и аз така направих, че вечер жената гасеше настолния mhihi ), ама... какъв е зора просто да се Bridge-нат двете кънекции и... готово! :dontknow:
Нищо повече не му трябва на колегата.
Само после си настройва топчетата да вземат НЕТ от безжичната, задавайки нейния адрес като gataway .

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 08 юли 2011 21:20

трябва драйвера на въпросната PCI карта, да поддържа Infrastructure (AP) режим на работа, повечето драйвери (особено за Windows) работят само като AP Client и Ad-Hoc. освен ако не е станало чудо, ad-hoc поддържа само 2 устройства (клиента). послушай съвета на колегите и си вземи рутер, Level1 които са сравнително добри вървят по 40-45лв в технополис.
ако все пак настояваш да го правиш с въпросната карта ти трябва:
1. linux kernel с дравер за чипа на картата ти, които да поддържа режим Master (AP)
2. hostapd
3. настройки..

btw Windows 2008 има futures за wireless, но не съм ги разглежал. може да се разровиш и в тази насока.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Пет 08 юли 2011 21:49

Както и колегите ти казаха, не се усложнявай живота.Рутера е твоето решение.

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Съб 09 юли 2011 6:35

Определено и аз съм си мислил за рутер,не е като да не съм се сетил. Но зора ми е следния - живея в блок,а офиса ми е на партера на блока. Мислех си да направя упражнението с PCI картата,понеже повечето такива са с кабел-удължител на антената. И въпросната антена мислех да я изкарам на терасата. Не знам дали рутера ще има като възможност да му отвъртя антената,да сложа кабел-удължител и неговата антена да излезе на открито. А един приятел снощи ме посъветва да си взема access point. Проблема не е в парите или в това колко настройки и играчка е. Въпроса е да има хубав интернет в офиса. Накрая май ще е от всичко по 1 и с което стане

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pit » Съб 09 юли 2011 7:55

Няма да е хубав нета по въздуха в сравнение с такъв по кабел. Слагаш си рутер и опъваш кабела надолу до офиса. Това е според мен.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Нед 10 юли 2011 20:29

Баровски - взимаш си рутър с отвъртащи се антени + антени с удължител или каквото ти душа сака и ще стане по-добре и по-лесно от тия работи, които си планирал, май. На TPLink има разни, на които моделите завършват с D - detachable - ще ти свършат работа.
Редакция: Антените са 2 или 3. Има и разни насочени, ама ако ги насочиш надолу към офиса не знам какво ще се получи със сигнала ти вкъщи. Ако е много надолу офисът, може би с кабел ще е по-добре както е казал колегата преди мен.

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Пон 11 юли 2011 8:01

Честно казано и аз почнах да се замислям за кабел. Офиса ми по въздух е точно на 18 метра от едната тераса. Вчера взех от един приятел рутер и ацес пойнт. С рутера нещата бяха горе-долу добре,но когато нямам работа ще изпитвам затруднения със запълването на времето в youtube примерно. С ацес пойнт-а нещата стоят по друг начин. Той е с някаква излъчваща плоча (като сателитна чиния - малка). Интернета с него в офиса беше,все едно че съм закачил лаптопа на кабел към суича - направо супер. Да не говорим,че на страшно голямо разстояние от нас пак го хванах нета. Там обаче цената ме спира. И май оставам на варианта кабел.
Като приключа с правенетоо на тези упражнения,ще споделя с вас какво съм свършил. Така или иначе рутер ще трябва да купя.
Благодаря на всички за бързите отговори и съвети! :beer

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 11 юли 2011 8:43

18 метра не са много май... С насочени антени и рутър би трябвало да ти свърши работа.
По-евтиното и сигурно откъм връзка обаче, е рутър (за вкъщи) + 25 метра кабел + суич (или рутър заради безжичния нет) за офиса. По-евтино, защото хубави насочени антени май излизат колкото втори суич (че дори и по-евтин рутър) + кабел. А със сигурност жицата си е жица...
За аксес поинтовете не съм особено осведомен за цени.
Успех! :)

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Вто 12 юли 2011 6:57

Аз суич имам. И си го мислех и този вариант - от суича кабел към офиса. Това ше се върши другата седмица,че тази е много натоварена

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 12 юли 2011 8:47

Суич не може да сложиш на входната точка на интернета ти (освен ако не се наговориш с интернет доставчика ти да ти дава повече IP адреси, ама надали ще се навият). Трябва да е рутър, за да дава вътрешни адреси и да пренасочва. Суичът тия работи не ги може (ако не си наясно, ето малко разяснение - суичът е просто, за да каже на рутъра, че още някой се е вързал и че трябва да му се даде адрес и трафик). Суич може да сложиш в офиса ако не ти трябва безжичен нет там.
Виж ако си имаш собствен рутър преди суича, става...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”