Правилно отглеждане на рибки? Акваристика
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Правилно отглеждане на рибки?
Бетата е лабиринтова риба и си диша и атмосферен въздух, там ще си седи в повечето време. Ако и скимне може да си направи и гнездо от мехурчета на повърхността въпреки че няма женска. Можеш да храниш всичките си риби с една и съща храна, може да си вземеш храна и отделно за анциструсите.Ако ти е кеф можеш и краставици, моркови да им даваш. Дъното ти е доста едро и ако прекаляваш с храненето целият боклук ще се завира между камъните и няма да можеш да го изчистиш. За анциструсите можеш да купиш някакво малко коренче, ще си го смучат с удоволствие. На бетата можеш да и слагаш едно огледало от време на време да си се перчи.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
bobidi написа:Бетата е лабиринтова риба и си диша и атмосферен въздух, там ще си седи в повечето време. Ако и скимне може да си направи и гнездо от мехурчета на повърхността въпреки че няма женска. Можеш да храниш всичките си риби с една и съща храна, може да си вземеш храна и отделно за анциструсите.Ако ти е кеф можеш и краставици, моркови да им даваш. Дъното ти е доста едро и ако прекаляваш с храненето целият боклук ще се завира между камъните и няма да можеш да го изчистиш. За анциструсите можеш да купиш някакво малко коренче, ще си го смучат с удоволствие. На бетата можеш да и слагаш едно огледало от време на време да си се перчи.
Благодаря колега.Това за огледалото не го знаех.Относно краставичките..виж на клипа трябва да се види че имам.На една вендузка е и за 1-2 дена си я изяждат цялата.Знам,че дъното е едро и обмислям вариянта да източа водата в някакъв съд,да сложа рибите там,да сменя грунда и да ги върна с водата им обратно,като сменя към 20-25% от нея.Аквариума е стартиран преди почти месец и по дъното няма видими замърсявания.Храня по мъничко....Принципно анцитрусите ми се крият в това глиненото.Трябва да се замисля над това за корен.Тази седмица да си купя филтър първо и тогава.
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
mupk0 написа:....
Mного интересен микс от риби си направил, ама тая бета...поне на теория рано или късно ще ги бие другите, ама може и да си улучил някоя яко кротка бета. Иначе ако искаш още бети - 1 мъжка и 2-3 женски.
- mupk0
- Контакти:
xploda написа:mupk0 написа:....
Mного интересен микс от риби си направил, ама тая бета...поне на теория рано или късно ще ги бие другите, ама може и да си улучил някоя яко кротка бета. Иначе ако искаш още бети - 1 мъжка и 2-3 женски.
Зависи колега.Според разните сайтове за акваристика при неони и анцитруси проблем няма.Идеята е да няма друга риба искаща надмощие като скалария например и подобните и.С доста колеги от един форум го дискотирахме и се оказа ,че 6 неона,2 анцитруса ,1 бета е най-добрата комбинация.Към края на лятото ще пробвам да сложа аквариум 60л.Бетата ми на първо време се разбира с рибите.Неона си е посредата все,а бетата си ходи нагоре във водата.Общо взето на моменти се закачат,но явно се опознават,защото една друга не се нападат.По-скоро другите риби закачат бетата.Ейсега пробвах да видя реакцията на бетата като се види в огледало...леле яката настръхва.Направо се кефя като се ядоса.Иначе засега всичко е наред.
Относно това...знам че найстина 1 мъжка бета иска 2-3 женски.Сложни риби са.Голям мерак имам за рибката от филма НЕО,която из СтЗ е на цена 10-15лв според зависи,но там ще и трябва 60л само за една мъжка и женска,че ще и дойде плитко.Всичко с времето си!
- xploda
- Двигател:
mupk0 написа:xploda написа:mupk0 написа:....
Зависи колега.Според разните сайтове за акваристика при неони и анцитруси проблем няма.Идеята е да няма друга риба искаща надмощие като скалария например и подобните и.С доста колеги от един форум го дискотирахме и се оказа ,че 6 неона,2 анцитруса ,1 бета е най-добрата комбинация.Към края на лятото ще пробвам да сложа аквариум 60л.Бетата ми на първо време се разбира с рибите.Неона си е посредата все,а бетата си ходи нагоре във водата.Общо взето на моменти се закачат,но явно се опознават,защото една друга не се нападат.По-скоро другите риби закачат бетата.Ейсега пробвах да видя реакцията на бетата като се види в огледало...леле яката настръхва.Направо се кефя като се ядоса.Иначе засега всичко е наред.
Относно това...знам че найстина 1 мъжка бета иска 2-3 женски.Сложни риби са.Голям мерак имам за рибката от филма НЕО,която из СтЗ е на цена 10-15лв според зависи,но там ще и трябва 60л само за една мъжка и женска,че ще и дойде плитко.Всичко с времето си!
То така, ама имай едно наум с бетата и наблюдавай. Аз чета за случаи къде 1-2 месеца си кротуват и после като се разбунтуват(бетите) цялата аква умира. Идеалното било бетите и другите видове да се гледат от малки бебенца, но пак не е 100% гаранция.
Коя е рибката от нео? Да не е Немо оранжевата? Ако е тя да знаеш, че е морска, не сладководна. Аз се разчетох от няколко дена за едни адски красиви риби, но всички са морски

Чак ме хваща яд, че аквата седи празна от петък насам, ама нито време за сглобяване на капака и осветлението, нито пък са ми докарали оборудването

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
bobidi написа:emiltd написа:Не е важно кой,кой е...,важното е че си схванал мисълта ми
,щото човека преди теб си помисли че разказвам вицове
Важно е човек като препоръчва нещо на някой да има представа какво точно става. А не да каже чух,прочетох и т.н. Пак ще кажа за да имаш чист аквариум няма нужда нито от жички, нито от химии. Правилният подбор на количество и размер риби за даден обем, умерено хранене и редовна смяна на водата са достатъчни. Гледам риби които се славят като едни от най-големите свине, и проблем със зеленясвания нямам при редовна подръжка. Правил съм си аквариумите на блато при неспазване на горните неща.
Аз ви казах как едно време в първобитнообщинния строй на акваристиката,когато нямаше дори и книги за това,аз поддържах кристално чиста вода и здрави рибки според съветите на "старейшините"...може и да не съм прав.Колкото до медта....за чиста мед ли говорим или за медни сплави...разликата е цял Балкан...Ами нали заради токсичния ефект на окислената мед едно време са калайдисвали съдовете...
- mupk0
- Контакти:
xploda написа:mupk0 написа:xploda написа:mupk0 написа:....
То така, ама имай едно наум с бетата и наблюдавай. Аз чета за случаи къде 1-2 месеца си кротуват и после като се разбунтуват(бетите) цялата аква умира. Идеалното било бетите и другите видове да се гледат от малки бебенца, но пак не е 100% гаранция.
Коя е рибката от нео? Да не е Немо оранжевата? Ако е тя да знаеш, че е морска, не сладководна. Аз се разчетох от няколко дена за едни адски красиви риби, но всички са морскии струват яко пари
![]()
Чак ме хваща яд, че аквата седи празна от петък насам, ама нито време за сглобяване на капака и осветлението, нито пък са ми докарали оборудването
Наясно съм с това ,че са морски.Затова и казах в отделна аква.Точно тази оранжевата.Загледах и днес рибата Оскар...доста хишна

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
xploda написа:mupk0 написа:....
Май бъркаш бетите с цихлидите и данио малабарикус.....Поне при мен само мъжките бети бяха агресивни към мъжки бети....с другите видове нямаше проблеми...Виж цихлидите и малабарикуса(и някои барбуси) си похапваха редовно от гупите

- xploda
- Двигател:
Най-накрая и аз..

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
браво колега, красиво е
само да те предупредя че бетите май не са от най-мирните както и скалариите... аз преди имах проблеми точно с отношенията м/у тези два вида, но може да си е до индивид
успех и нека това да е само началото

успех и нека това да е само началото

- xploda
- Двигател:
Бетите засега остават на заден план, че не ми се рискува със сегашните рибки. Ако стане някой фал с тези тогава ще взема бети.
Бях скептично настроен за сегашните видове, ама днес цял ден не мога да се отлепя от джама
Бях скептично настроен за сегашните видове, ама днес цял ден не мога да се отлепя от джама

- mupk0
- Контакти:
Днес преживях първия си проблем.Реших пак да сменя водата на рибките и да сложа новият Atman 101 филтър.Започнах да почиствам със сифон и забелязох,че има много мръсотия под камъните.Реших да почистя и УЖЗ!извадих рибките и прецедих цялата им вода през цедак и памук.Сега водата е леко мътна и 5л от нея е нова.Сложих филтъра и се оказа,че течението което прави е прекалено силно.Реших проблема като запуших отвора на входа на помпата с изолир банд.Така течението е по-слабо,но е все така силно като че ли.Как да реша сега проблема с леко мътната вода ?Чистих я ,но си стой леко мътна,а рибките не могат да плуват свободно,постоянно ги носи течението.Да го махам филтъра освен ?Махнах грунда на цяло и отделих само ситните камъни като самото дъно стана около 1см дебелина ...всичките растения се бяха вкоренили иначе.
Тази седмица ще взема грунд от морето.Ще ходя и мисля да си взема по-едър пясък!
Не си личи водата да е много мътно,но реално си е.Виждата как рибките прилагат усилие ,за да стоят неподвижно.Като цяло стреса им премина..взеха да си щъкат пак.
Тази седмица ще взема грунд от морето.Ще ходя и мисля да си взема по-едър пясък!
Не си личи водата да е много мътно,но реално си е.Виждата как рибките прилагат усилие ,за да стоят неподвижно.Като цяло стреса им премина..взеха да си щъкат пак.
- xploda
- Двигател:
Баси филтърО.
Моя е потопен целия и съм насочил струята срещу най-близкото стъкло няма грижи. Вчера имаше един накрайник който бях монтирал ама правеше яко вълни и не ми хареса та го махнах. Иначе и на мен ми е мътничка водата, но ми се струва, че в моя случай е от самата вода от чешмата - просто си е по-мътна. Взех един стабилизатор на СЕРА и едно друго на СЕРА - избистрител на водата, но нещо не помогнаха. Утре ще сменям водата, ще слагам растенията, ще сложа пак от тези препарати и ще чакам няколко дена, щото го дават да е няколко дена така мътна водата, когато стартираш аквата, после би следвало да се избистри.
Моя е потопен целия и съм насочил струята срещу най-близкото стъкло няма грижи. Вчера имаше един накрайник който бях монтирал ама правеше яко вълни и не ми хареса та го махнах. Иначе и на мен ми е мътничка водата, но ми се струва, че в моя случай е от самата вода от чешмата - просто си е по-мътна. Взех един стабилизатор на СЕРА и едно друго на СЕРА - избистрител на водата, но нещо не помогнаха. Утре ще сменям водата, ще слагам растенията, ще сложа пак от тези препарати и ще чакам няколко дена, щото го дават да е няколко дена така мътна водата, когато стартираш аквата, после би следвало да се избистри.
- mupk0
- Контакти:
xploda написа:Баси филтърО.
Възможно е колега.Аз утре мисля да взема хубав сифон.Моят е някакъв профански с помпичка.Заглеждам този на Сера и разните подобни.Имаше някакъв български за 15лв в един магазин 1:1 като Сера-то и явно такъв трябва да е .Ще си купя тези дни.Няма измъкване назад.Иначе филтъра го направих още по-тих.Затворих още повече с изолирбанд отвора и сега е тихо....
- xploda
- Двигател:
mupk0 написа:xploda написа:Баси филтърО.
Възможно е колега.Аз утре мисля да взема хубав сифон.Моят е някакъв профански с помпичка.Заглеждам този на Сера и разните подобни.Имаше някакъв български за 15лв в един магазин 1:1 като Сера-то и явно такъв трябва да е .Ще си купя тези дни.Няма измъкване назад.Иначе филтъра го направих още по-тих.Затворих още повече с изолирбанд отвора и сега е тихо....
Не мисля, че в сифона ти е проблема. Както писах пазарим от едно и също място, имам същия, утре ще сифонирам преди да сменя водата и ще пиша пак, но както казах не варвам от тва да е проблема.