Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
bobidi
Автомобил:
Двигател:

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот bobidi » Вто 12 юли 2011 12:46

Бетата е лабиринтова риба и си диша и атмосферен въздух, там ще си седи в повечето време. Ако и скимне може да си направи и гнездо от мехурчета на повърхността въпреки че няма женска. Можеш да храниш всичките си риби с една и съща храна, може да си вземеш храна и отделно за анциструсите.Ако ти е кеф можеш и краставици, моркови да им даваш. Дъното ти е доста едро и ако прекаляваш с храненето целият боклук ще се завира между камъните и няма да можеш да го изчистиш. За анциструсите можеш да купиш някакво малко коренче, ще си го смучат с удоволствие. На бетата можеш да и слагаш едно огледало от време на време да си се перчи.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 12 юли 2011 12:50

bobidi написа:Бетата е лабиринтова риба и си диша и атмосферен въздух, там ще си седи в повечето време. Ако и скимне може да си направи и гнездо от мехурчета на повърхността въпреки че няма женска. Можеш да храниш всичките си риби с една и съща храна, може да си вземеш храна и отделно за анциструсите.Ако ти е кеф можеш и краставици, моркови да им даваш. Дъното ти е доста едро и ако прекаляваш с храненето целият боклук ще се завира между камъните и няма да можеш да го изчистиш. За анциструсите можеш да купиш някакво малко коренче, ще си го смучат с удоволствие. На бетата можеш да и слагаш едно огледало от време на време да си се перчи.

Благодаря колега.Това за огледалото не го знаех.Относно краставичките..виж на клипа трябва да се види че имам.На една вендузка е и за 1-2 дена си я изяждат цялата.Знам,че дъното е едро и обмислям вариянта да източа водата в някакъв съд,да сложа рибите там,да сменя грунда и да ги върна с водата им обратно,като сменя към 20-25% от нея.Аквариума е стартиран преди почти месец и по дъното няма видими замърсявания.Храня по мъничко....Принципно анцитрусите ми се крият в това глиненото.Трябва да се замисля над това за корен.Тази седмица да си купя филтър първо и тогава.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 12 юли 2011 13:55

mupk0 написа:....

Mного интересен микс от риби си направил, ама тая бета...поне на теория рано или късно ще ги бие другите, ама може и да си улучил някоя яко кротка бета. Иначе ако искаш още бети - 1 мъжка и 2-3 женски.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 12 юли 2011 13:59

xploda написа:

Mного интересен микс от риби си направил, ама тая бета...поне на теория рано или късно ще ги бие другите, ама може и да си улучил някоя яко кротка бета. Иначе ако искаш още бети - 1 мъжка и 2-3 женски.

Зависи колега.Според разните сайтове за акваристика при неони и анцитруси проблем няма.Идеята е да няма друга риба искаща надмощие като скалария например и подобните и.С доста колеги от един форум го дискотирахме и се оказа ,че 6 неона,2 анцитруса ,1 бета е най-добрата комбинация.Към края на лятото ще пробвам да сложа аквариум 60л.Бетата ми на първо време се разбира с рибите.Неона си е посредата все,а бетата си ходи нагоре във водата.Общо взето на моменти се закачат,но явно се опознават,защото една друга не се нападат.По-скоро другите риби закачат бетата.Ейсега пробвах да видя реакцията на бетата като се види в огледало...леле яката настръхва.Направо се кефя като се ядоса.Иначе засега всичко е наред.

Относно това...знам че найстина 1 мъжка бета иска 2-3 женски.Сложни риби са.Голям мерак имам за рибката от филма НЕО,която из СтЗ е на цена 10-15лв според зависи,но там ще и трябва 60л само за една мъжка и женска,че ще и дойде плитко.Всичко с времето си!

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 12 юли 2011 19:01

mupk0 написа:
xploda написа:

Зависи колега.Според разните сайтове за акваристика при неони и анцитруси проблем няма.Идеята е да няма друга риба искаща надмощие като скалария например и подобните и.С доста колеги от един форум го дискотирахме и се оказа ,че 6 неона,2 анцитруса ,1 бета е най-добрата комбинация.Към края на лятото ще пробвам да сложа аквариум 60л.Бетата ми на първо време се разбира с рибите.Неона си е посредата все,а бетата си ходи нагоре във водата.Общо взето на моменти се закачат,но явно се опознават,защото една друга не се нападат.По-скоро другите риби закачат бетата.Ейсега пробвах да видя реакцията на бетата като се види в огледало...леле яката настръхва.Направо се кефя като се ядоса.Иначе засега всичко е наред.

Относно това...знам че найстина 1 мъжка бета иска 2-3 женски.Сложни риби са.Голям мерак имам за рибката от филма НЕО,която из СтЗ е на цена 10-15лв според зависи,но там ще и трябва 60л само за една мъжка и женска,че ще и дойде плитко.Всичко с времето си!

То така, ама имай едно наум с бетата и наблюдавай. Аз чета за случаи къде 1-2 месеца си кротуват и после като се разбунтуват(бетите) цялата аква умира. Идеалното било бетите и другите видове да се гледат от малки бебенца, но пак не е 100% гаранция.
Коя е рибката от нео? Да не е Немо оранжевата? Ако е тя да знаеш, че е морска, не сладководна. Аз се разчетох от няколко дена за едни адски красиви риби, но всички са морски :cry: и струват яко пари :cry:
Чак ме хваща яд, че аквата седи празна от петък насам, ама нито време за сглобяване на капака и осветлението, нито пък са ми докарали оборудването :banghead:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 12 юли 2011 20:31

bobidi написа:
emiltd написа:Не е важно кой,кой е... :D,важното е че си схванал мисълта ми :да: ,щото човека преди теб си помисли че разказвам вицове :bishop

Важно е човек като препоръчва нещо на някой да има представа какво точно става. А не да каже чух,прочетох и т.н. Пак ще кажа за да имаш чист аквариум няма нужда нито от жички, нито от химии. Правилният подбор на количество и размер риби за даден обем, умерено хранене и редовна смяна на водата са достатъчни. Гледам риби които се славят като едни от най-големите свине, и проблем със зеленясвания нямам при редовна подръжка. Правил съм си аквариумите на блато при неспазване на горните неща.

Аз ви казах как едно време в първобитнообщинния строй на акваристиката,когато нямаше дори и книги за това,аз поддържах кристално чиста вода и здрави рибки според съветите на "старейшините"...може и да не съм прав.Колкото до медта....за чиста мед ли говорим или за медни сплави...разликата е цял Балкан...Ами нали заради токсичния ефект на окислената мед едно време са калайдисвали съдовете...

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 12 юли 2011 21:22

xploda написа:
mupk0 написа:
xploda написа:

То така, ама имай едно наум с бетата и наблюдавай. Аз чета за случаи къде 1-2 месеца си кротуват и после като се разбунтуват(бетите) цялата аква умира. Идеалното било бетите и другите видове да се гледат от малки бебенца, но пак не е 100% гаранция.
Коя е рибката от нео? Да не е Немо оранжевата? Ако е тя да знаеш, че е морска, не сладководна. Аз се разчетох от няколко дена за едни адски красиви риби, но всички са морски :cry: и струват яко пари :cry:
Чак ме хваща яд, че аквата седи празна от петък насам, ама нито време за сглобяване на капака и осветлението, нито пък са ми докарали оборудването :banghead:

Наясно съм с това ,че са морски.Затова и казах в отделна аква.Точно тази оранжевата.Загледах и днес рибата Оскар...доста хишна :D

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 12 юли 2011 21:41

xploda написа:

Май бъркаш бетите с цихлидите и данио малабарикус.....Поне при мен само мъжките бети бяха агресивни към мъжки бети....с другите видове нямаше проблеми...Виж цихлидите и малабарикуса(и някои барбуси) си похапваха редовно от гупите :mrgreen:

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 16 юли 2011 19:32

Най-накрая и аз..

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

:yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 16 юли 2011 19:37

браво колега, красиво е :да: само да те предупредя че бетите май не са от най-мирните както и скалариите... аз преди имах проблеми точно с отношенията м/у тези два вида, но може да си е до индивид mhihi
успех и нека това да е само началото ;)

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 16 юли 2011 20:15

Бетите засега остават на заден план, че не ми се рискува със сегашните рибки. Ако стане някой фал с тези тогава ще взема бети.
Бях скептично настроен за сегашните видове, ама днес цял ден не мога да се отлепя от джама mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 16 юли 2011 20:33

Днес преживях първия си проблем.Реших пак да сменя водата на рибките и да сложа новият Atman 101 филтър.Започнах да почиствам със сифон и забелязох,че има много мръсотия под камъните.Реших да почистя и УЖЗ!извадих рибките и прецедих цялата им вода през цедак и памук.Сега водата е леко мътна и 5л от нея е нова.Сложих филтъра и се оказа,че течението което прави е прекалено силно.Реших проблема като запуших отвора на входа на помпата с изолир банд.Така течението е по-слабо,но е все така силно като че ли.Как да реша сега проблема с леко мътната вода ?Чистих я ,но си стой леко мътна,а рибките не могат да плуват свободно,постоянно ги носи течението.Да го махам филтъра освен ?Махнах грунда на цяло и отделих само ситните камъни като самото дъно стана около 1см дебелина ...всичките растения се бяха вкоренили иначе.

Тази седмица ще взема грунд от морето.Ще ходя и мисля да си взема по-едър пясък!

Не си личи водата да е много мътно,но реално си е.Виждата как рибките прилагат усилие ,за да стоят неподвижно.Като цяло стреса им премина..взеха да си щъкат пак.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 16 юли 2011 21:24

Баси филтърО.

Моя е потопен целия и съм насочил струята срещу най-близкото стъкло няма грижи. Вчера имаше един накрайник който бях монтирал ама правеше яко вълни и не ми хареса та го махнах. Иначе и на мен ми е мътничка водата, но ми се струва, че в моя случай е от самата вода от чешмата - просто си е по-мътна. Взех един стабилизатор на СЕРА и едно друго на СЕРА - избистрител на водата, но нещо не помогнаха. Утре ще сменям водата, ще слагам растенията, ще сложа пак от тези препарати и ще чакам няколко дена, щото го дават да е няколко дена така мътна водата, когато стартираш аквата, после би следвало да се избистри.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 16 юли 2011 21:32

xploda написа:Баси филтърО.

Моя е потопен целия и съм насочил струята срещу най-близкото стъкло няма грижи. Вчера имаше един накрайник който бях монтирал ама правеше яко вълни и не ми хареса та го махнах. Иначе и на мен ми е мътничка водата, но ми се струва, че в моя случай е от самата вода от чешмата - просто си е по-мътна. Взех един стабилизатор на СЕРА и едно друго на СЕРА - избистрител на водата, но нещо не помогнаха. Утре ще сменям водата, ще слагам растенията, ще сложа пак от тези препарати и ще чакам няколко дена, щото го дават да е няколко дена така мътна водата, когато стартираш аквата, после би следвало да се избистри.

Възможно е колега.Аз утре мисля да взема хубав сифон.Моят е някакъв профански с помпичка.Заглеждам този на Сера и разните подобни.Имаше някакъв български за 15лв в един магазин 1:1 като Сера-то и явно такъв трябва да е .Ще си купя тези дни.Няма измъкване назад.Иначе филтъра го направих още по-тих.Затворих още повече с изолирбанд отвора и сега е тихо....

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 16 юли 2011 22:14

mupk0 написа:
xploda написа:Баси филтърО.

Възможно е колега.Аз утре мисля да взема хубав сифон.Моят е някакъв профански с помпичка.Заглеждам този на Сера и разните подобни.Имаше някакъв български за 15лв в един магазин 1:1 като Сера-то и явно такъв трябва да е .Ще си купя тези дни.Няма измъкване назад.Иначе филтъра го направих още по-тих.Затворих още повече с изолирбанд отвора и сега е тихо....

Не мисля, че в сифона ти е проблема. Както писах пазарим от едно и също място, имам същия, утре ще сифонирам преди да сменя водата и ще пиша пак, но както казах не варвам от тва да е проблема.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”