Колега с AJM въпрос климатроник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Re: Колега с AJM въпрос климатроник

Мнениеот batkotivalio » Чет 14 юли 2011 23:46

Ами, да. Знаех си че има нещо. Има ли начин да проверя някои да не е преправял нещо с Vag com например?

Потребителски аватар
treniora
Автомобил: Passat 3B5

Мнениеот treniora » Пет 15 юли 2011 7:14

red.devilll написа:
treniora написа:
red.devilll написа:
batkotivalio написа:Не, опасенията ми не са че се включва веднага, а че когато трябва да охлажда работи само на високата степен.
Не трябва ли да работи на първа степен постоянно и когато е голяма жега и е необходимо принудително охлаждане, да се включва втората? Дефакто аз до този момент първата (бавната) степен не съм я виждал да работи никога... Как мога да я проверя дали работи?

Може да ти държи климатига високо налягане затова да ти прави така.Перките не се командват само от температурата на мотора ,но и от налягането в климатичната система.
Потърси колегата memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721 мисля че ще ти свърши работата :beer

Я обясни, при работеща перка, как така климатичната система вдига високо налягане....? ;)

А ти сам си обясни за какво се пуска втора степен на перката след като първата работо без да спира?
Ако има малко Фреон,ако е запушена инсталацията или е запушен климатичния радиатор или има масло от компресора повече от колкото е нужно по системата се вдига много високо налягане.
Аз на моята съм усетил 2-ра скорост на перките да се включат само веднъж до сега(на тази кола). а на старата пускам климата пуска се първа и до 10 секунди тръгва и втораата степен,След промиване на климатичната инсталация (вътрешно),всичко си дойде на мястото.
Иди ако искаш при някой който се занимава с климатични инсталации за да те просветли малко по въпроса за да не се изказваш неподготвен

Добре, че ги има такива "просветени" като теб(по всички въпроси), за да обясняват на нас непросветените....... ;)
Нали точно за това попитах, та да ми ибясни някои.

П.П. Колегата да влезе в сервизен режим на климатроника и да види какви грешки му дава........ :)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 15 юли 2011 17:17

За перките няма да даде никаква грешка,понеже нищо не ги следи.Най-много ако съвсем спрат,да спре авариино системата (обиконвено не се случва) и да запише грешка за налягането на фреона,понеже на 31 бара авариино спира компресора,за да не се скапят нещата.Ама тогава спира и студеното и човека ще го разбере и без диагностика.
99.9% от проблемите с перките при тези коли и А3-ките са от самите перки.Прецаква се четкодържателя и перката спира да се върти и на 2-те си степени или изгаря резистора за 1-ва степен и перката работи само на 2-ра.Сваля се перката,разглобява се и ако става,се прави за 20-30лв на перка.Ако не става - нова и това е.Иначе следващата стъпка е счупване на компресора за фреона и едно сладко ремонтче за 400-500лв после.
:beer

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Пет 15 юли 2011 23:32

Дам, а има ли вариант в даден момент, когато работи климатика, да вида с vag com на коя степен трябва да въртят перките. т.е. да проследя каква е командата която климатроника подава към перките, че ако е изгорял резистора на първа, както казва колегата по горе да си излезе със сигурност...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 юли 2011 0:52

не съм си играл да гледам.Вероятно някъде из контролера има данни и за това.Ако го пуснеш през Output test,до колкото си спомням,пускаше само 2-ра степен,ама и в това не съм убеден.
Най-добрия метод за диагностика е с уредчето и пробната лампа.Двете перки са на два куплунга отдолу.Завираш се и мериш съпротивлението на перките.На 1-ва степен е около 2 ома,на 2-ра степен е около 1.Ако го има,значи уж перката е здрава.След това мериш захранване при запалена кола и пуснат климатик - червено-бял е 1-ва степен (на двете перки цветовете са еднакви),червен или червен с черен е 2-ра степен.Когато цъкне компресора,трябва да има напрежение на червен с бял на двете букси.После като вдигне 16-18 бара,захранване и на червен с черен,което е 2-ра степен.
Обаче не преклаявай с работата на компресора при разкачени кабели,защото нищо не охлажда фреона.Завираш се готов да мериш,някой пали,минава от Екон на Ауто (ако е климати,просто пуска компресора),мериш за малко едната перка,после почиваш 1 минута и мериш втората перка.При никакво охлаждане за 5-6 макс. 10 секунди,трябва да направи налягане,достатъчно за 2-ра степен за да можеш да премериш и нея.Дори едно замерване на перките с омметър казва какво е положението с тях.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”