Абе, човек. Вземи си провери колата за:
1. Утечка
2. Алтернатор как зарежда
Акумулаторът, че е за зареждане - е, в това спор няма, но за да си оправиш колата първо трябва да видиш отде иде проблемът.

Акумулатора пада много бързо.
- badov
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Акумулатора пада много бързо.
nikson85 написа:Днес сутринта не запали и се наложи да бутнем. Все си мисля дали , ако взема от някой приятел зарядно и да го сложа за 12 часа дали няма да се подобри поне малко.ама този проблем го прави през ден два .
Виж дали има нужда от дестилат, ако има доливаш и зареждаш 24 часа, не 12

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
nikson85 написа: Все си мисля дали , ако взема от някой приятел зарядно и да го сложа за 12 часа дали няма да се подобри поне малко.
Тук часовете не са определящи, а зарядния ток, който не трябва да превишава една десета от капацитета на акумулатора. Зарежда се с отворени капачки, докато започнат да се отделят интензивно мехурчета (това важи за обслужваемите акумулатори).
- tehniiik
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:nikson85 написа: Все си мисля дали , ако взема от някой приятел зарядно и да го сложа за 12 часа дали няма да се подобри поне малко.
Тук часовете не са определящи, а зарядния ток, който не трябва да превишава една десета от капацитета на акумулатора. Зарежда се с отворени капачки, докато започнат да се отделят интензивно мехурчета (това важи за обслужваемите акумулатори).

Това е при условие че 10% ток е в началото на заряда и с времето започва да пада а часовете може да са 8 и нагоре.
Признак за скапан акумулатор (не и за утечка в клетка) е че като го подложиш на заряд примерно за 1-2 часа започва бързо да си повишава напрежението и започва кипенето признак за зареден акумулатор.Това означава че капацитетът вече толкова е намалял и сулфатизацията е необратима следователно е пътник.Крайното разрядно напрежение на оловен акумулатор е 10.8 волта паднеш ли надолу и ако престои дълго така няма спасение.
За справка познавам 4 човека с момбат които на 3- тата година от ряз отказаха.
tehniiik написа:Ljubon написа:nikson85 написа: Все си мисля дали , ако взема от някой приятел зарядно и да го сложа за 12 часа дали няма да се подобри поне малко.
Точно така колега часовете при заряден ток 10% от капацитета могат да варират от състоянието на акумулатора околната температура ,както и това ,че в края на зареждането напрежението не трябва да превишава 15,6 волта.
Това е при условие че 10% ток е в началото на заряда и с времето започва да пада а часовете може да са 8 и нагоре.
Признак за скапан акумулатор (не и за утечка в клетка) е че като го подложиш на заряд примерно за 1-2 часа започва бързо да си повишава напрежението и започва кипенето признак за зареден акумулатор.Това означава че капацитетът вече толкова е намалял и сулфатизацията е необратима следователно е пътник.Крайното разрядно напрежение на оловен акумулатор е 10.8 волта паднеш ли надолу и ако престои дълго така няма спасение.
За справка познавам 4 човека с момбат които на 3- тата година от ряз отказаха.
Koлега сериозно ли говориш

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
tehniiik написа:За справка познавам 4 човека с момбат които на 3- тата година от ряз отказаха.
Колега, недей да плашиш публиката с тия Монбат-и.

- tehniiik
- Автомобил:
- Двигател:
Колега казвам от раз защото на всички е имало ток само за радиото.Може би са били лоша серия.
Двама приятели единият с форд мондео имаше ток само на контакт това за престой една вечер.Вторият познат с голф 2 подобна работа в студа един комшия с лада два пъти му го сменяха а на началника ми руския голфер (самара)точно ден след 3-та година умря момбатчето.Това са само факти и нищо повече но имам едно на ум: момбат=далече от тях .
Двама приятели единият с форд мондео имаше ток само на контакт това за престой една вечер.Вторият познат с голф 2 подобна работа в студа един комшия с лада два пъти му го сменяха а на началника ми руския голфер (самара)точно ден след 3-та година умря момбатчето.Това са само факти и нищо повече но имам едно на ум: момбат=далече от тях .

Мисля , че ще искара до края на есента и на зимата ще го махам. А като взема новия нужно ли е да го зареждам с зарядно преди да го монтирам?
Последна промяна от nikson85 на Чет 28 юли 2011 12:26, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
И аз така мислих миналата година. Само че не изкара. Накрая толкоз се нас@а, че дори и след дълго каране на колата нямаше ток дори да завърти. Според мен ако акумулаторът е заминал по-добре отсега си намери и купи, отколкото после зимата да си на зор. Или просто изчакай някоя промоция в някоя верига, където продават (преди в Метро излизаха Бошове на хубави цени) 

Нещо ме съмнява , че тия МОНБАТИ нещо се прецакват от доливане с дестилирана вода , защото всичко тръгна от там долях го и на сутринта неще да запали. Взема ли си монбат никакво доливане повече.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Моят също беше Монбат, на около 4-5 сезона. Само че аз го бях занемарил и не му бях доливал вода. Плюс това имах утечка от тъпото китайско централно и тя просто го довърши. Замери си утечката, както вече ти казаха колегите с мултицет на клемата на акумулатора и на извадения полюс маса или плюс няма значение. Щото дори и нов да си купиш пак ще го скапе. Същото е, ако алтернаторът ти не зарежда както трябва. Виж тези две неща и тогава вземай решения, че акумулаторите не са по 20 лева 

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
nikson85 написа:Нещо ме съмнява , че тия МОНБАТИ нещо се прецакват от доливане с дестилирана вода
Няма такова нещо! Всяка година трябва да се проверява и долива при нужда дестилирана вода. Ако някоя клетка остане на сухо в горната част, то целият акумулатор ще даде фира много бързо.

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Имам 75Ah Монбат формула, води се необслужваем, но поради адските жеги беше поизпарил доста водица. Това се вижда през "окото", което изглеждаше бяло (когато долния край на индикатора е на сухо се вижда бял). Долях му дейонизирана вода и сега вече всичко е ток.
Последна промяна от radi_nrj на Чет 28 юли 2011 12:50, променено общо 1 път.
значе трябва да взема от приятел мултитец и зарядно ако е необходимо и да премеря напрежението при работещ двигател трябва да е кам 13.8 волта нали така . а самия акумулатор като го искарам и го премеря трябва да не е под 12волта ,ако е 11.5 примерно е за зареждане така ли. 

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
nikson85 написа:.... а самия акумулатор като го искарам и го премеря трябва да не е под 12волта ,ако е 11.5 примерно е за зареждане така ли.
Акумулатор , свален от карана кола ако покаже под 12V , обикновено значи задължително НОВ !
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”