Закупуване на нов автомобил - размисли и страсти

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
BAN
Автомобил:
Двигател:

Закупуване на нов автомобил - размисли и страсти

Мнениеот BAN » Нед 31 юли 2011 13:38

Здравейте Колеги,

Наскоро купих нов автомобил (за пръв път през живота ми). Дай Боже всеки му, пожелавам Ви го от сърце. Аз още не съм взел моя, но надявам се че скоро ще до доставят.

Искам да ви споделя разни размисли и страсти, за тези които не са взимали да ги имат в акъла си, а за тези които ги имат - пожелание за още по-нов :)

Такаа...

Имах Ренде (няма значение какво, от горубляне), което ми служи дълго време докато не се прецака окончателно и с "300-та" го дадох само за да се отърва от него. И сега на къде? Правите си сметката и ако е като тази по-долу, действате:

Условия:
1. Работя на заплата
2. Жена ми работи на заплата
3. Имам "първоначален капитал" от 2000лв.
4. "Ше ям макарони цЕл месец, ама ше се возим у ново буто" тоест ще отделя още 2 бона (при възможност повече)
5. Преодоляна на психологическа бариера, че ще го изплащам 1-2-3-5 години.

Действия (знаете какво да купите, но):
1. Отивате в магазина - НЕ ЗА ДА КУПУВАТЕ
2. Гледате, виждате, разглеждате - ЗАПОЗНАВАТЕ СЕ С ТЪРГОВЕЦА. Най-важното е да разберете от колко време работи там. Ако е от "няколко месеца" забравете. Ако е от няколко години - по-добре (и двата случая си имате + и -нуси)
3. Питате за тест-драйв на желания автомобил - НЕ СЕ ИЗДАВАЙТЕ
4. Ако не ви дадат тест-драйв - СЕ ЯДОСВАТЕ
5. Дадат ли ви тест-драйв - "АБЕ ИМА ЗАБЕЛЕЖКИ, НИЩО ЧЕ Е НОВ"
6. Предварителна оферта - "НЯКАВА ОТСТЪКА?" винаги ви дават, независимо каква. НО взимате офертата.
7. Отивате при другите дистрибутори - НЕ КАЗВАТЕ и ПОКАЗВАТЕ офертата. Повтаряте т.2 до т.6
8. Избрали сте го (екстри, мекстри, джи-джи би-джи, ала-бала). Без да искате "изпускате", че в другия дистрибутор ви дават дооооооста по-голяма отстъпка.
9. СТОИТЕ ДОКАТО НЕ ВИ ДАДАТ ПО-ГОЛЯМА отстъпка! Решавате да капарирате - "СЕГА ИМАМ само 300-400лв." при подписването на договора останалите. Обикновено искат около 1000лв. Но дори и да носите 300лв. те няма къде да "бягат"
9. ПИТАТЕ КЪДЕ Е КОЛАТА (в порт в Германия, Словакия, ще се произвежда ли, произведена ли е) дистрибутора има цялата информация. ЗНАЕ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ какво е произведено от нея. А ако се доставя от някъде - къде е в момента.
10. ТОЧНАТА ДАТА на доставка - това е най-трудното от цялата галимация! Той седи и ви говори глупости - вие седите и се опитвате да му повярвате.
11. Подписвате договора - е от тук започва голямото реване! "Ама аз нямам друга кола. Вижте питайте кога ще я платят вашите шефове за да знам кога ще дойде? Ама сега не може ли да ми дадете друга (не, не може)? Добре де, ще стане ли до края не месеца" - т.11 я повтаряте до пристигането на колата
12. Викат ви от лизиговата компания. Подписвате. Е сага е голямото реване.
13. "Аз платих, вие не я карате, толкова се надявах, лелееее и другата се счупи, къде е в момента, ще отида лично да я взема..........."
14. Колата е факт - отивате, гледате, виждате, тествате (всичко което можете) - и НЕ ПОДПИСВАТЕ НИЩО докато не се уверите че това е вашата нова кола.
15. Колата е празна като ХХХ, пълните бензини/нафти, чистачки, други боклучки.
16. Подписвате - вземате, черпите. Не карате пил и/или с махмурлук!
17. Разработвате - първите 1-2000км. не я претоварвате, не я префорсирате, изцеждате и други синоними на "ебаване с колата".

Има и друг вариант с 2 точки - който си го пожелавам аз и на вас:
1. Имате парите - има я налична
2. регистрират ви я - 2 дни

Надявам се да съм бил малко полезен

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Закупуване на нов автомобил - размисли и страсти

Мнениеот Petrolhead » Нед 31 юли 2011 13:59

Да беше написал просто че искаш да се похвалиш че си взел нова кола.
Не виждам никаква полза от темата, всеки случай е строго индивидуален. Да не говорим че навремето ако някой тръгне да ми се тръшка точка по точка най-вероятно или ще го изгоня или ще си вземе колата на следващата година. Клиента е в неизгодна позиция и е изцяло зависим от търговеца. Съответно колкото по-малко се прави на магаре толкова по- бързо ще му се свърши работа

BAN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BAN » Нед 31 юли 2011 14:14

Petrolhead написа:Да беше написал просто че искаш да се похвалиш че си взел нова кола.

Ако исках толкова да се похваля, щях да кажа марка, модел, двигател, цена, % лизинг, отстъпка, други, снимки и прочее.

Просто споделям опит за това как клиентите се правят на "магарета", а търговците ги правят на маймуни.

Просто изпуснах някои съществени неща по-горе:
1. Обещават ви колата до 1 месец
2. На втория ви казват че е произведена и идва
3. На третия - дошла е ама трябва 10-на дни да мине през сервиза - защото си има процедура, пък дойдоха днес 10 автовоза и ще стане бавно.
4. Абе мина през сервиза, ама от КАТ нямат часове
4.1. Записахме час - ама този от КАТ е отпуска - другата седмица.
5. Дойде КАТ да ги регистрира - ама нямат номера
6. Номерата дойдоха и катаджията даде протоколите, ама са много работа имаме и няма кой да сложи номерата, все пак са дойдоха 10 автовоза!
7. Сложихме номерата - ама до 10-на дни ще ви се обадя, че излизам отпуска и тук има процедури, а не искам колегата да ви я издава
8. Добре, айде другата седмца, че колега е отпуска и съм сам и направо съм полудял.
9. Да днес ще ви я дадем, но искате ли да го отложим за утре за по-сигурно, че са шефовете са тук и е малко кофти!

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 31 юли 2011 14:21

Честно казано, текива перипетии не съм имал. Платих си първата вноска и след 4-5 дни си я взех. При поръчка ми казаха, че ще чакам 3 месеца. Не ми се чакаше, пуснаха ме при всички налични и аз си я избрах, както написах взех си я след 4-5 дни
Когато я взех дори опашките пред КАТ бяха до следствието... :screwy

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Нед 31 юли 2011 14:56

Пак ти казвам като клиент си в неизгодна позиция. Търговеца ти е взел парите, колата е поръчана, остава да се чака. Да кажем че има 20 като теб, ама се държат като пичове. Разбира се че техните коли ще дойдат първи, така че кротко с търговците, те искат да ви свръшат максимално бързо работата, няма нужда да ги тормозите излишно

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 31 юли 2011 15:52

Petrolhead написа:Пак ти казвам като клиент си в неизгодна позиция. Търговеца ти е взел парите, колата е поръчана, остава да се чака. Да кажем че има 20 като теб, ама се държат като пичове. Разбира се че техните коли ще дойдат първи, така че кротко с търговците, те искат да ви свръшат максимално бързо работата, няма нужда да ги тормозите излишно

Някакъв срок на доставка няма ли в договора?

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Нед 31 юли 2011 15:55

Има, и най-често се спазва.
Това не пречи да има случаи на около 6 месеца забавяне ;)

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Нед 31 юли 2011 18:06

Petrolhead написа:Има, и най-често се спазва.

Колега ти от каква позиция пишеш, че нещо не разбирам? Купувач или продавач?

Потребителски аватар
Brian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Brian » Нед 31 юли 2011 18:26

BAN написа:
Petrolhead написа:Да беше написал просто че искаш да се похвалиш че си взел нова кола.

Ако исках толкова да се похваля, щях да кажа марка, модел, двигател, цена, % лизинг, отстъпка, други, снимки и прочее.

Просто споделям опит за това как клиентите се правят на "магарета", а търговците ги правят на маймуни.

Просто изпуснах някои съществени неща по-горе:
1. Обещават ви колата до 1 месец
2. На втория ви казват че е произведена и идва
3. На третия - дошла е ама трябва 10-на дни да мине през сервиза - защото си има процедура, пък дойдоха днес 10 автовоза и ще стане бавно.
4. Абе мина през сервиза, ама от КАТ нямат часове
4.1. Записахме час - ама този от КАТ е отпуска - другата седмица.
5. Дойде КАТ да ги регистрира - ама нямат номера
6. Номерата дойдоха и катаджията даде протоколите, ама са много работа имаме и няма кой да сложи номерата, все пак са дойдоха 10 автовоза!
7. Сложихме номерата - ама до 10-на дни ще ви се обадя, че излизам отпуска и тук има процедури, а не искам колегата да ви я издава
8. Добре, айде другата седмца, че колега е отпуска и съм сам и направо съм полудял.
9. Да днес ще ви я дадем, но искате ли да го отложим за утре за по-сигурно, че са шефовете са тук и е малко кофти!

Както каза колегата, всичко е строго индивидуално. 2007ма купих чисто нова кола, и мога да кажа, че за 20 дена колата беше в България и ми я предадоха. Колкото до изпълненията, по принцип клиента винаги е прав, ама не винаги някой го слуша. :bishop Честита кола и да ти кажа, че ако имаш стабилен доход само плащането на гражданска, каско и смяната на консумативите ще ти идват повечко като пари, но те са веднъж в годината, така че горе долу се приживяват. След първата година се свиква. :lol:

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Нед 31 юли 2011 18:38

nurv написа:
Petrolhead написа:Има, и най-често се спазва.

Колега ти от каква позиция пишеш, че нещо не разбирам? Купувач или продавач?

Бивш продавач настоящ купувач

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Нед 31 юли 2011 19:08

Petrolhead написа:Бивш продавач настоящ купувач

Сега вече ми се изясни, благодаря. Беше ми интересно как може търговец да е до такава степен откровен и директен :)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 31 юли 2011 19:41

Бензиновата глава е прав донякъде :wink: Но пък КЛИЕНТА е човека с кеша,който плаща заплата на продавача,та по-споко 8)

Няма смисъл да се реве.Гледаш срока,като не Ти изнася отиваш при конкуренцията :lol: Ако Ти изнася и просрочат има неустойки предполагам :да:

Темата е полезна според мен :beer

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 01 авг 2011 7:35

Ква е целта на тая тема ?

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Пон 01 авг 2011 8:10

Да ни подготви за едно по-светло бъдеще :bishop

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пон 01 авг 2011 8:31

Здравейте,
темата иде да покаже отново сбъркания манталитет на българина !!!

както бях казал в друга тема НЕ Е нормално да дадеш последните си спестени пари и да се обвържеш за дълъг период от време да изплащаш от броената си заплата купчина ламарина !!!

Няма никакво нормално оправдание за това - освен да си начешеш крастата да пърдиш първи в седалката на кола - е няма що !!!!
Но така или иначе Българина е със сбъркан чип по природа !

и второто - във всяка нормална държава с нормална пазарна икономика - клиента е ЦАР !!!!

само тук в бг - клиента е навлек и досадник и търговеца си позволява да го прави на маймуна !!!
все пак
със здраве да си ползуваш колега новата придобивка !

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”