Наскоро купих нов автомобил (за пръв път през живота ми). Дай Боже всеки му, пожелавам Ви го от сърце. Аз още не съм взел моя, но надявам се че скоро ще до доставят.
Искам да ви споделя разни размисли и страсти, за тези които не са взимали да ги имат в акъла си, а за тези които ги имат - пожелание за още по-нов

Такаа...
Имах Ренде (няма значение какво, от горубляне), което ми служи дълго време докато не се прецака окончателно и с "300-та" го дадох само за да се отърва от него. И сега на къде? Правите си сметката и ако е като тази по-долу, действате:
Условия:
1. Работя на заплата
2. Жена ми работи на заплата
3. Имам "първоначален капитал" от 2000лв.
4. "Ше ям макарони цЕл месец, ама ше се возим у ново буто" тоест ще отделя още 2 бона (при възможност повече)
5. Преодоляна на психологическа бариера, че ще го изплащам 1-2-3-5 години.
Действия (знаете какво да купите, но):
1. Отивате в магазина - НЕ ЗА ДА КУПУВАТЕ
2. Гледате, виждате, разглеждате - ЗАПОЗНАВАТЕ СЕ С ТЪРГОВЕЦА. Най-важното е да разберете от колко време работи там. Ако е от "няколко месеца" забравете. Ако е от няколко години - по-добре (и двата случая си имате + и -нуси)
3. Питате за тест-драйв на желания автомобил - НЕ СЕ ИЗДАВАЙТЕ
4. Ако не ви дадат тест-драйв - СЕ ЯДОСВАТЕ
5. Дадат ли ви тест-драйв - "АБЕ ИМА ЗАБЕЛЕЖКИ, НИЩО ЧЕ Е НОВ"
6. Предварителна оферта - "НЯКАВА ОТСТЪКА?" винаги ви дават, независимо каква. НО взимате офертата.
7. Отивате при другите дистрибутори - НЕ КАЗВАТЕ и ПОКАЗВАТЕ офертата. Повтаряте т.2 до т.6
8. Избрали сте го (екстри, мекстри, джи-джи би-джи, ала-бала). Без да искате "изпускате", че в другия дистрибутор ви дават дооооооста по-голяма отстъпка.
9. СТОИТЕ ДОКАТО НЕ ВИ ДАДАТ ПО-ГОЛЯМА отстъпка! Решавате да капарирате - "СЕГА ИМАМ само 300-400лв." при подписването на договора останалите. Обикновено искат около 1000лв. Но дори и да носите 300лв. те няма къде да "бягат"
9. ПИТАТЕ КЪДЕ Е КОЛАТА (в порт в Германия, Словакия, ще се произвежда ли, произведена ли е) дистрибутора има цялата информация. ЗНАЕ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ какво е произведено от нея. А ако се доставя от някъде - къде е в момента.
10. ТОЧНАТА ДАТА на доставка - това е най-трудното от цялата галимация! Той седи и ви говори глупости - вие седите и се опитвате да му повярвате.
11. Подписвате договора - е от тук започва голямото реване! "Ама аз нямам друга кола. Вижте питайте кога ще я платят вашите шефове за да знам кога ще дойде? Ама сега не може ли да ми дадете друга (не, не може)? Добре де, ще стане ли до края не месеца" - т.11 я повтаряте до пристигането на колата
12. Викат ви от лизиговата компания. Подписвате. Е сага е голямото реване.
13. "Аз платих, вие не я карате, толкова се надявах, лелееее и другата се счупи, къде е в момента, ще отида лично да я взема..........."
14. Колата е факт - отивате, гледате, виждате, тествате (всичко което можете) - и НЕ ПОДПИСВАТЕ НИЩО докато не се уверите че това е вашата нова кола.
15. Колата е празна като ХХХ, пълните бензини/нафти, чистачки, други боклучки.
16. Подписвате - вземате, черпите. Не карате пил и/или с махмурлук!
17. Разработвате - първите 1-2000км. не я претоварвате, не я префорсирате, изцеждате и други синоними на "ебаване с колата".
Има и друг вариант с 2 точки - който си го пожелавам аз и на вас:
1. Имате парите - има я налична
2. регистрират ви я - 2 дни
Надявам се да съм бил малко полезен