Сертификат за тонирани/затъмнени стъкла...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Re: Сертификат за тонирани/затъмнени стъкла...

Мнениеот neon » Вто 02 авг 2011 14:33

Ами не им е нужно да разбират дали е така оригинално. Никъде не е казано, че коли с оригинално затъмнени стъкла могат да се движат така. Праскат ти акт, а пък ти имаш задачата да докажеш, че са сгрешили. Ако искаш ходи се разправяй.....

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 02 авг 2011 15:17

Малко офф топик, ама къв е тоя двоен стъклопакет при колите?

Потребителски аватар
Plehi
Автомобил: Passat B8 T4 Touareg W140
Двигател:

Мнениеот Plehi » Вто 02 авг 2011 19:11

neon написа:Ами не им е нужно да разбират дали е така оригинално. Никъде не е казано, че коли с оригинално затъмнени стъкла могат да се движат така. Праскат ти акт, а пък ти имаш задачата да докажеш, че са сгрешили. Ако искаш ходи се разправяй.....

`фатката е , ако някак си с много вътрешен в коя и да е банка ти издейства сертификат,удостоверение,заявление .... кой както иска така да го нарича , че въпросната кола превозва пари и се води "инкасо"
:drinking:

brum написа:Малко офф топик, ама къв е тоя двоен стъклопакет при колите?

Двоен прозорец ...има го на Мерцедес w140,BMW e38,A8 ~98'
Добра шумоизолация...зимата и идеална топлоизолация ...караш,оставяш вечерта ... на сутринта всички стържат , ти не :да:

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 05 авг 2011 14:39

Здравейте,
Искам да предложа на Вашето внимание резултат от направената лично от мен проверка относно въпроса с допълнително поставеното фолио в/у автомобилните стъкла
За задните прозорци е ясно - ако имаш странични огледала - няма проблем

за челното и тези на предните врати се прилага чл.105 от ЗДП който гласи :

"Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила."
..........................................................................................................................
Ето отговора на мое писмено запитване до Технотест (като единствено оторизирана да сертифицира и одобрява промени по мпс-то) как стои въпроса с фолирането::

Ако се поставя фолио на челното и предните странични стъкла то (фолиото) трябва да има маркировка и автомобилът да премине проверка за

допустимите стойности на светлопропускливост в "ТЕХНОТЕСТ":

за челното стъкло - повече от 75%;

за страничните стъкла - повече от 70 %.

което се изисква от Правило 43 на ИКЕ ООН.
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... laoon.html
.....................................................................................

С любезното съдействие на служител от Технотест - София (няма да му споменавам името за да си няма неприятности ) направихме следния експеримент на мерцедес 124 измерихме светлопропускливостта на стъклата с и без фолио

Резултата - 80% светлопропускливост без фолио
с поставено такова - възможно най-прозрачното само с топло-изолационен ефект на реномирана USA марка светлопропускливостта спадна на 54%.

Тоест отвсякъде извън нормите !

Извода е :
всеки с поставено фолио на челното и страничното стъкло е в нарушение на закона и подлежи на санкция от 20 до 150 лв съгласно чл. 180 от ЗДП !

Толкоз - закона и санкцията са ясни - останалото е на отговорност и риск на шофьорите !

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 05 авг 2011 14:52

Plehi написа:`фатката е , ако някак си с много вътрешен в коя и да е банка ти издейства сертификат,удостоверение,заявление .... кой както иска така да го нарича , че въпросната кола превозва пари и се води "инкасо"
:drinking:

Направо гениална идея! mhihi И в името на какво се прави всичко това? :screwy
Сигурно със затъмнени стъкла ставаш гъзар и баровец, а? :applause:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 05 авг 2011 14:53

А какъв е точно този зор да се слага фолио та даже и на предното стъкло? Освен при счупване че задържа стъклото друго какво върши?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 05 авг 2011 15:03

KirilGeorgiev написа:А какъв е точно този зор да се слага фолио та даже и на предното стъкло? Освен при счупване че задържа стъклото друго какво върши?

Вдига самочуствието на този, който няма пари за по-нова кола, а само за фолио. :да:

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 05 авг 2011 15:13

KirilGeorgiev написа:А какъв е точно този зор да се слага фолио та даже и на предното стъкло? Освен при счупване че задържа стъклото друго какво върши?

KirilGeorgiev
ако сложиш термзащитно фолио получаваш значителен комфорт при шофиране в слънчево и горещо време - нищо повече !

Не те прави никакъв гъзар защото е една идея по тъмно от най-прозрачния прозорец (няма как да се постигне абсолютна прозрачност, при положение, че има допълнителен термозащитетен филм) прави те по концентриран и с по-добра видимост - защото шофирането с такова фолио (говоря единствено и само за висококачествено ) е примерно като да си с перфектни слънце-защитни очила, като видимост през деня, и елиминира паразитните отблясъци вечер, и най-важното непостижим иначе комфорт в купето при излагане на слънцето през челния или страничния прозорец !

Който е карал или се е возил с такова знае за какво говоря - който не - мисли го само за гъзария, !

Поради причина, че на производителите се разрешава максимум до 25 % да ограничат тази пропускливост дори и да си "турбо-гъзар" с кола за половин милион и повече дори, пак ще си сложиш фолио ако гониш ефекта- защита от топлина през стъклата !!

Поздрави

KirilGeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 05 авг 2011 15:22

Според мен колкото е по тъмна една повърхност толкова повече привлча светлината и ми се струва нелогично в кола с фолио да е по хладно :roll: За визията няма спор че с тъмни стъкла колите изглеждат по добре

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 05 авг 2011 15:26

KirilGeorgiev написа:Според мен колкото е по тъмна една повърхност толкова повече привлча светлината и ми се струва нелогично в кола с фолио да е по хладно :roll: За визията няма спор че с тъмни стъкла колите изглеждат по добре

KirilGeorgiev
изказваш се безкрайно неподготвен,

Съвет - по добре следващия път преди да пише да прочетеш в нета как стават нещата и тогава да даваш мнение и становище !

поздрави

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Пет 05 авг 2011 15:30

Аз съм със затъмнени предни стъкла и разликата преди и след затъмняването е огромно лятно време ;) а и заради факта,че преди време ми разбиха предно стъкло заради едно празно портмоне scare

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 05 авг 2011 15:35

DarkForce написа:дори и да си "турбо-гъзар" с кола за половин милион и повече дори, пак ще си сложиш фолио
Колега, виждал ли си коли за "половин милион и повече" с какви стъкла са, като говориш така? Че дори и стъклата на нова кола за 100к са специални.
Тези фолиа са за "горди собственици" на Голф 3, Лади и други таралясници от този калибър. :да:

KirilGeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 05 авг 2011 15:41

Не съм писал че съм подготвен на тема фолио а какво мисля с което не ангажирам никой Нещата не знам точно как стават а не ме и интересува но знам че тъмните цветове привличат светлината

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 05 авг 2011 15:46

Ljubon написа:
DarkForce написа:дори и да си "турбо-гъзар" с кола за половин милион и повече дори, пак ще си сложиш фолио
Колега, виждал ли си коли за "половин милион и повече" с какви стъкла са, като говориш така? Че дори и стъклата на нова кола за 100к са специални.
Тези фолиа са за "горди собственици" на Голф 3, Лади и други таралясници от този калибър. :да:

Ljubon
в огромна грешка си относно кой какво и защо слага
иначе
да днес на един amg s63 на няколко месеца от магазина тъкмо му слагаха фолио в/у иначе скъпите и поръчкови стъкла !

И темата съвсем не е за и против фолиото !

Вместо едно благодаря за отеленото време и труд да получа :) :) :)
трябва да обяснявам съвсем други неща
поздрави

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пет 05 авг 2011 17:19

KirilGeorgiev написа:Според мен колкото е по тъмна една повърхност толкова повече привлча светлината и ми се струва нелогично в кола с фолио да е по хладно :roll: За визията няма спор че с тъмни стъкла колите изглеждат по добре

Ас съм си сложил фолио Llumar на цялата кола, на задните прозорци и багажника е абсолютно черно, а на предните врати е малко тъмно.
Предимствата са:
1. Спира почти на 100% UV лъчите, не е вредно за кожата ми и за интериора на колата.
Спира и голяма част от топлинното лъчение и вътре е по-студено, даже го усещам и на ръката когато затворя прозореца.
Цвета на фолиото няма значение, важни са микроскопичните пластове филтри, които са сложени във фолиото.
2. Фолиото е от серията security и поне на теория би трябвало да забави и озори крадеца. За мой късмет още не е пробвано на практика.
3. По-тъмно е вътре и ми е по-дискретно, нещо като лична територия. А отзад, където е съвсем черно, не се вижда от крадците дали има нещо за крадене.
А за да си мисли човек, че като сложи на 15 годишен Голф/Пасат черно фолио става "гъзар", значи или трябва да е пълен комплексар или да е слязъл от планината и да не разбира нищо от съвременната социо-психология на обществото ни.
Така че, плюсовете са повече от очевидни.
Единствения проблем при нас в България е, че заради липса на възможност за контрол (уреди за измерване на прозрачност), на законодателя му е по-лесно да забрани изцяло нещо, вместо да го контролира.
А нормално щеше да бъде, да въведът някакъв максимален % затъмнение и който е над него, да го глобяват. Ама не, нали чичко катаджия няма как да провери това.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”