Намалява антифриза ...и странно поведение на колата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Намалява антифриза ...и странно поведение на колата

Мнениеот BECK0 » Съб 06 авг 2011 11:03

Здравейте колеги,
преди 2 седмици правих компютърна диагностика на колата при нашия колега Maiky защото ми светваше Check engine-а. Той каза, че колата е перфектна само ламбда сондата била ленива - бавно реагира и трябва да се почисти евентуално.
След това минах 1500км дълъг път, колата се държеше перфектно, нито веднъж не ми е светнала никаква лампа...
Тръгнах после пак на дълъг път 400км и на 60ти км колата почна да придърпва на един баир и изгасна. Опитах да запаля, пак изгасна. Втория път изфорсирах - запали но много шумно, качих баира и вдигам капака - маслото перфектно, но няма антифриз - на нула до долу. Налях, после пак доливах 1-2 пъти и последните 200км - не съм спирал всичко ОК. После забелязах че пак намаля антифриза.

Маслото на колата е хубаво, бистро - прозрачно кафяво, не е като сметана.
2 пъти я оставях да работи по 5-10 мин, нито капка под колата не е капнала.
Преди малко тръгнах да покарам светна ми Check Engine - спирам гася, тръгвам - пак светва.
Колата е на газ/ бензин, но и на бензин светва.
Двигателя почна да се тресе, не работи много спокойно, вибрациите се усещат дори и в колата.
Като гледам отзад ауспуха не излиза бял пушек, никакъв пушек не излиза, но "работи" неравномерно - все едно се дави, като си сложа ръката зад ауспуха все едно някой кашля през 1 сек.
Сменях водна помпа (заедно с ремък и всички консумативи) преди 16хил. км - зимата беше.
Интересно е, че когато запаля се чува теч на вода - все едно изливам бутилка с вода, и се чува пред волана. Дори май съм го чувал и като е запалена колата.
Иначе колата не виждам промяна в мощността - 1-2 пъти ми се стори, че като натисна газта(когато потеглях тъкмо) колата не реагира веднага ами все едно се спъна и чак след половин секунда дръпна.. Но може така да ми се е сторило просто, защото колата си върви добре.

Колата е Опел Астра Г - 1.6 16V - X16XEL 2001 година. ~126.000 км

Сега слизам да си направя само диагностика да видим какво ще покаже таблото... и ще пиша пак.

Какво може да е според вас? Препоръчайте ми добър майстор в София, който да разбира от работата си (от Опели) и все пак да не взема като за ремонт на мерцедес.

Поздрави,
Веско

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Re: Намалява антифриза ...и странно поведение на колата

Мнениеот nikson85 » Съб 06 авг 2011 11:22

Я отвори капачката за наливане на масло на двигателя когато работи на празен ход и от отвора трябва да прави вакум да дърпа като прохусмукачка ,или да е в покой нищо да не прави, но ако духа на вънка като компресор и като сложиш капачката не завъртяна до края и тя се движи на горе на долу положението е много зле за двигателя няма компресия.
А ако дърпа на вътре като прохусмукачка или капачката не се движи двигателя е перфектен.

Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Съб 06 авг 2011 12:28

Според самодиагностиката - компютъра отчита 3 грешки - P0170, P0130 и P1405.

Р0130 Неизправност във веригата на датчика за кислород (банка 1, датчик 1)
Р0170 Неправилно балансиран състав на горивната смес (банка 1)
P1405- Рециркулация на изгорелите газове (EGR). Обратна връзка на клапана. Високо напрежение
P1405 - Рециркулация на изгорелите газове (EGR). Обратна връзка на клапана. Ниско напрежение

това намирам за тези грешки... дали ламбда сондата е проблема, нещо това намаляване на антифриз ме съмнява.. ?

П.С. грешките на английски:
P0130 O2 Sensor Circuit High Voltage (Bank 1 Sensor 1) C-30
P0130 O2 Sensor 1 Circuit Voltage Low C-30
P0130 O2 Sensor 1 Open Circuit C-30
P0130 O2 Sensor 1 Incorrect Signal C-30

P0170 Rich Exhaust C-30
P0170 Lean Exhaust C-30

P1405 Differential Pressure Feedback EGR (DPFE) sensor upstream hose off or plugged
P1405 Heated Catalyst Power Switch Over temperature Condition (Bank 2)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 06 авг 2011 21:29

за антифриза не знам
но за неравномерния празен ход ЕГР клапана ми беше виновен и на двата опела-бензинов и дизелов, още повече, че при теб го дава като грешка на самодиагностиката
за дизела се наиграх 300 лева
за бензина колегата Гал ми намери :bowdown

гадост е това при опелите(((

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Нед 07 авг 2011 20:20

Как е самата капачка ?