За Цифровите апарати - фото кът...

Раздел за снимки и фотография в памет на нашия приятел Краси - madcap
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: За Цифровите апарати - фото кът...

Мнениеот milmar » Пон 08 авг 2011 22:25

radi_nrj написа:
milmar написа:Аз бих преопръчал този http://www.photopavilion.com/?page=cata ... additional заради по-доброто варио .
Според мен би направил по-добри снимки , макар и по-малкото пиксели .
Минус - няма визьор , макар немалките си габарити .

Пропускаш тъмния обектив - светлосила f/3.5 в широкия край, Минимална скорост на затвора от само 4 сек.

Не си прав ... в смисъл не съм го пропуснал :) , т.е. прав си :да: , но компромис . То ако човек може да си позволи каквото иска .... :beer

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 08 авг 2011 23:42

Липсата на визьор е минус на всички сапунерки около 300лв, но ако се абстрахираме от големия зуум на Олито по останалите параграфи пада от почти всички Иксуси на Канон ;) . Но ако човек иска да снима предимно на далеко за тия пари Олито става (той само за това става де).

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 09 авг 2011 19:41

Аба я аз да попитам все пак , може да прозвучи наивно :) , но :

"Огледално-рефлексен фотоапарат" в смисъла на лентовите фотоапарати мисля , че ми е ясно какво значи - "визьора" ти е директно през самия обектив . Но какъв е смисъла в електронните фотоапарати :? , мисля си от много време , надявам се някой да ми обясни наготово :) .

ПП Да избързам , докато някой не ми е отговорил : не става въпрос за това , че матрицата е еди каква си , обективите не са варио 20x и повече като на сапунерките , а са сменяеми и т.н. Това естествено е ясно :idea: .

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Вто 09 авг 2011 19:57

Ами ти почти си си отговорил. При огледално-рефлексния, визьора ти е през самия обектив, но зад него има т.нар. филм (или лента). Докато при цифровите огледално-рефлексни апарати, лентата е заместена с фоточувствителен сензор, или матрицата дето се вика. А обективите са вече съвсем отделна категория и нямат нищо общо, независимо дали имат електроника в тях или не.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 09 авг 2011 21:24

theraven написа:Ами ти почти си си отговорил. При огледално-рефлексния, визьора ти е през самия обектив, но зад него има т.нар. филм (или лента). Докато при цифровите огледално-рефлексни апарати, лентата е заместена с фоточувствителен сензор, или матрицата дето се вика.....

Не разбрах , не съм ползвал цифров огледално-рефлексен :( ....
Цифровия огледално-рефлексен не е ли с LCD визьор като моя на сапунерката Panasonic FZ38 ? Оптичен ли е , като на старите , с огледало и т.н. ?

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Сря 10 авг 2011 0:19

то само име си подскава Огледано рефлексен, огледала, матрици, е нема оптичен зум, ма . . . И дисплей си имат, новите си имат Лайв вю . . .

Изображение

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 10 авг 2011 9:57

milmar написа:
theraven написа:Ами ти почти си си отговорил. При огледално-рефлексния, визьора ти е през самия обектив, но зад него има т.нар. филм (или лента). Докато при цифровите огледално-рефлексни апарати, лентата е заместена с фоточувствителен сензор, или матрицата дето се вика.....

Цифровия огледално-рефлексен не е ли с LCD визьор като моя на сапунерката Panasonic FZ38 ? Оптичен ли е , като на старите , с огледало и т.н. ?

Ни мойм се разбра нещо mhihi Няма DSLR (или SLR ако е с лента) с LCD визьор. Затова се нарича огледално рефлексен, защото визьора ти е оптичен с огледала, а матрицата сработва само когато огледалото/затворът се вдигне.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 10 авг 2011 11:00

theraven написа:
milmar написа:

Ни мойм се разбра нещо mhihi Няма DSLR (или SLR ако е с лента) с LCD визьор. Затова се нарича огледално рефлексен, защото визьора ти е оптичен с огледала, а матрицата сработва само когато огледалото/затворът се вдигне.

ОК , разбрах , благодаря :да: .

Защото ако не е оптичен визьора аз не виждам смисъла , на всеки сапунер имаш реален поглед през обектива , но посредством матрицата и дисплея :D .

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 10 авг 2011 11:43

Най-забавното, е че на DSLR през визьора се вижда и когато апарата е изключен. Свикнал с моя турбо сапунер съм изпадал в тъпата ситуация да се чудя аджеба защо тая пущина ни фокусира, ни снима натискам копчето mhihi mhihi mhihi И гледам ей така тъпо:
Изображение
В случая апарата е включен и му ровя из настройките ама погледа съм го докарал :063:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 10 авг 2011 12:19

Да , малко подцених новата техника :D , реших че е измама това огледало .
ОК , благодаря че задоволихте любопитството ми , иначе DSLR не са ми приоритет и амбиция , поне на този етап .
FZ38 ми върши добра работа за сега :) .

radi_nrj написа:... ама погледа съм го докарал :063:

Ей това му е цаката :D !

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 10 авг 2011 12:34

milmar написа: Защото ако не е оптичен визьора аз не виждам смисъла , на всеки сапунер имаш реален поглед през обектива , но посредством матрицата и дисплея :D .

Точно, то тогава ше си е пак сапунерка де факто :mrgreen: . Интересен (поне за мен) е факта защо аджеба се усложнява апарата с тези подвижни огледала, като може да се работи директно с дисплея и матрицата. Първата причина е, че колкото по-голяма е една матрица, толкова повече топлина отделя и в изображението се натрупва т.нар. топлинен шум (не говорим за цифровия шум, който неизбежно внася всяка матрица), който скапва качеството. Наскоро четох как се правят ето такива звездни снимки
Изображение
и интересното беше, че се препоръчва да се снима на серии от по половин час с 15 минути пауза и после изображенията да се насложат, отколкото да оставиш апарата да снима цяла нощ, точно поради образуването на топлинен шум в кадрите от загряващата матрица.
Освен това, при наличието на визьор си забиваш муцуната в него, когато снимаш и това ти дава една допълнителна трета точка за опора (абстрахирам се от LiveView режима, той е по-скоро за краен случай, отколкото да снимаш постоянно с него).
И накрая - огледалата са си наследство от лентовите апарати (за тези с TTL визьор говорим) и традицията се продължава.

Гледам последно време са се появили едни хибридчета - безогледални цифрови апаратчета с големи сензори и сменяеми обективи, дето много радват окото :mrgreen:

Изображение

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Сря 10 авг 2011 13:16

theraven написа: Интересен (поне за мен) е факта защо аджеба се усложнява апарата с тези подвижни огледала, като може да се работи директно с дисплея и матрицата. Първата причина е, че колкото по-голяма е една матрица, толкова повече топлина отделя и в изображението се натрупва т.нар. топлинен шум (не говорим за цифровия шум, който неизбежно внася всяка матрица), който скапва качеството. Наскоро четох как се правят ето такива звездни снимки
Изображение
и интересното беше, че се препоръчва да се снима на серии от по половин час с 15 минути пауза и после изображенията да се насложат, отколкото да оставиш апарата да снима цяла нощ, точно поради образуването на топлинен шум в кадрите от загряващата матрица.

Има фотоапарати който ги приспособяват с охлаждане за да снимат съзвездия и прочие, иначе зависи от времето какво е, аз съм правил 40мин еспозиция, може и по 15-20 мн, но така до сега не съм правил, по принцип трябва да се прецени времето, почти задължитено условие е да има пълнолуние и да е по хладно, зимата и доста подходящо за такива мераци

Изображение

На Рожен, може да направим един два теста с по 15-20 мн експозций

Потребителски аватар
Kartala
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kartala » Сря 10 авг 2011 13:30

scare

Последна промяна от Kartala на Сря 10 авг 2011 13:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 10 авг 2011 13:31

Най-готино е като намериш полярната звезда дето не мърда и другите уж се въртят около нея. След това се нагласяш спрямо нея и кадрираш с някой гоуф :mrgreen:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 10 авг 2011 14:08

madcap написа:Има фотоапарати който ги приспособяват с охлаждане за да снимат съзвездия и прочие

Хаселблатите са си заводско с охлаждане на матрицата mhihi

Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”