...скоростта на връзката пада до 128 kbps.
Тя рядко надвишава тази стойност... говорим за София, където мрежата е доста добра, от опит го казвам, имам на мтел, на вивател ,на глобул не съм ползвал, всичко е само колкото да има нет. Но пък тази скорост позволява да се зареждат страници, не е за сваляне, но например когато ми спре домашния интенрет, ръгам някой от мобилните и си сърфирам на голямия компютър и е поносимо.
Не знам защо но по-важно е забавянето във връзката, и никой от нас не го отчита, но има "лаг" който е в пъти по-голям от интернет през лан. Точно този лаг дава усещане за бавен интернет.Например през лан връзката ми има лаг 4 милисекунди, а през мобиле интернет е към 230.. виждаш ли разликата в забавянето от заявката до отварянето на заявената страница...
Иначе за колегата който се чуди, доставчика казва " на максимална скорост" но те не я гарантират... просто връзката е "отпушена" и колкото може да смогне телефона ти

, а после има таван от 128кбпс, това е делено на 8.... и прави 16 КБ/сек, с толкова се сърфираше в зората на Диското

. Но пак казвам, 128 кбпс си стават за сърфиране. А за трафика, и обема му за който се притесняваш, през мобилен юсб стик включен на голям компютър, за 2-3 часа гледане нон-стоп вчера "изхабих" 60МБ. зависи какво гледаш, текстови страници или снимки. Така че който и да вземеш, все е бавно но става, и зависи дали ще вдига максимума от местоположението ти и клетката на оператора в района където си.