Toledo
1. Ако за развалянето на колите съдиш от форумите, информацията ти е... никаква! Пусни анкета, да видиш колко тук карат дизел - няма да има и 30%. Затова е естествено и повечето питания да са за бензинови.
2. Както говориш, ми се струва, че не си особено технически грамотен (без да се обиждаш - лично мнение!

) - на какъв т.нар. от теб "компютър" да ходя - дали това е елкон, дали е електроника за проверка и изчистване на грешки?

А това - "аз 12г. не съм ходил" ми е много смешно по принцип, защото това, че нещо НЕ СЕ прави, не значи че няма нужда... Дизелите също имат нужда от диагностика, но малко хора го знаят - центровка на ГНП, проверка на дюзи, разпръсквачи и т.н. И ПАК ГОВОРИТЕ за коли без жив конструктор, новите са МНОГО, много по-сложни! А и съм сигурен, че след като не ходиш по такива места, колата работи шумно и неразвномерно като фуражомелка... Иначе, карайки моята кола на диагностика за 5г. съм сменил САМО консумативи + един датчик...
3. "пък да няма мощност на високи - ей богу не знам това кво е" - хехе, че тя хем няма високи обороти, хем няма мощност на НИКАКВИ, предполагам ти е 75коня двигателят? Ако греша кажи, но и 90 да е - може да се пробваш срещу бензин същите коне - както на старт, така и на дълго - примерно София - Пловдив - на кой ще му се надуе главата, кой може да кара по-бързо, кой е по-еластичен след като го засече някой и т.н. Все предимствата на бензин.
4. КПД-то на един двигател не е само това как входящата енергия се преобразува в изходяща - влизат и много други неща според мен - надеждност, издръжливост, поддръжка, експлоатационни разходи и др.
5. Новите дизели масово заливат запада защото:
- вече "бягат" почти като бензинки, някои и повече!
- с новите си електроники, катализатори, филтри за твърди частици и т.н. вадят по-малко сажди и изгорели газове. А назапад данъкът ти зависи от това - старите дизели бяха с 2-3 пъти по-големи данъци от тогавашните бензини заради газове! Вече не е така!
- цената на нафтата е по-ниска от тази на безнина, а нафтата е ИСТИНСКА. В БГ смея да твърдя, че почти няма истинска нафта. Доскоро карах Октавия TDi 110 коня и единствено нафтата на Shell V-Power и понасяше добре, но струваше 1,58лв., когато бензина беше 1,53лв. Къде е файдата? И като я карах както карам бензинка гори 9/100 градско нафта!
- назапад дизелите масово се ползват или за служебни (да се пътува много на дълги разстояния), или за носене на тежки товари - и в двата случая си струва, но за БГ нито имаме такива големи разстояния, нито пътуваме много.
- имат истински сервизи за модерни дизели, тук все още ги гледат като голям камък, дори по фирмените сервизи!
Та очевидните за теб предимства са съвсем други в очите на западняка и за БГ не важат...
6. За това кога ще се избие една дизелова писах, който се интересува подробно, да иде да пита в магазин и да си смята! Аз го направих за един приятел, който се набута с 307 HDI от магазина и като му сметнах как 1,6i 100коня бензин излиза по-евтино ПОНЕ 120.000км се плесна по челото! Същото смятах и за Шкода Октавия. Цитирам по памет, но - Пежото беше с около 3-4.000лв. по-скъпо от същия вариант и екстри, само че бензин. Което са 10%. Интервалите на обслужване на Октавия дизел са 7,500км!!! На бензин 12-15.000км. Дизелът има 2 ангренажни ролки ПО 136лв., бензинът една - 86лв. Ремъкът на дизела също беше 1,5 пъти по-скъп, както и дисковете и накладките.... И още, и още... И ако се кара с V-Power нафта, а бензиновата с А95Н, защото такъв и дават, а и бензиновите не са толкова претенциозни като модерните дизели - ФАЙДА ОТ ДИЗЕЛ почти НЯМА!
7. "И кажи кои консумативи са в ПЪТИ по-скъпи, че май съм ги пропуснал за тия повече от 200 000км които съм минал с "печките" - Пак казвам, мислите за вашите ретро-дизели, които нямат нито електронни системи, нито катализатори, нито филтър за твърди частици (знаеш ли колко струва едно презареждане на този фитър - ако не - поинтересувай се!)...
* И се уточнете за кои дизели говорите, защото изтъквате ту предимствата на морално остарялите си от преди 12г., ту на супер-модените?!