Проблем с охладителната система на AAZ - гарнитура на глава

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Проблем с охладителната система на AAZ - гарнитура на глава

Мнениеот Ivailo » Съб 27 авг 2011 14:43

Та да споделя и аз мъката си...
Бях на море преди 1-2 седмици.. Без да искам изкантарих гошко на един бордюр (въобще не го видях), но успя да си излезе на свободен ход. Закачи отпред някъде, предполагам картера. За незапознатите - гошко е колата ми, нисичък е на койлове.
От тогава започна да губи антифриз. Теч никъде не видях, за това си допълвах чинно водица, че да търся майстори по морето..
Беше едва началото на почивката, може би 1-2 ден, от общо 10, като колата е карана бая из черноморието.
Сипах една добавка за запушване на течове и като че ли се кротна, не мигаше лампата.
На прибиране (сам) по магистралата съвсем бях забравил за проблема и си го изюрках със 160 (180 по километраж, ма той лъже бая). В един момент гледам температурата 110 :shock
Спирам в аварийната, то никъде сянка, никъде бензиностанция, мамата си трака. Бях се заредил с вода предварително, да има. Долях, докато работи, то изхвърля, разширителния съд стана на вулкан... Лека-полека, с още 3-4 спирания и още една добавка за запушване се добрах до София (поддържаше 90-на градуса, без да го юркам), където на светофарите естествено температурата пак полудя.
Днес слезнахме с Жорката (escrime) да видим какво става, викам не съм обезвъздушил правилно..
Първо на запален двг долях вода (едно 4-5 литра си отидоха). Вдигна температура, може би на 95-100 се включи вентилатора, ама казанчето - пак вулкан.
Пробвахме и друг метод за обезвъздушаване - на затворена капачка, пък като вдигне температура да я отворим лека-полека, да изпусне газовете.
То хубаво, ама освен газове като вдигне температура изхвърля и водица (през преливника). Всъщност не знам дали изускаше газове въобще.
Тотално се отчаях и не знам какво се случва...
Капачката на маслото е чиста (черна, няма следи от вода).
Отзад той каза, че си хвърля само сажди, без бял пушек.
Пробвахме и с неговата капачка, първоначално останах много доволен - вентилатора се включи на 90, не протече от никъде. Поддържаше си супер температура на място, не тече. Викам ще направя едно кръгче на високи обороти. Обиколих квартала като истински голфаджия :Mr Green Fun бях ухилен до уши, щото реших, че е най-малкия дявол - капачката. Е да, ама като спрях видях, че си течеше пак през преливника...
Дайте идея какво може да е.. В понеделник ще звънна на Стефан - zfa, да го карам натам, ама да знам какво ще е...

Последна промяна от Ivailo на Нед 02 окт 2011 8:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
marchev
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с охладителната система на AAZ

Мнениеот marchev » Съб 27 авг 2011 15:57

Тея добавки за запушването дето си ги сипвал, да знаеш какви проблеми правят. Правех един Опел с същия проблем. Бяха му вързали перката с копче, постоянно включено и пак грее.Оказа се че е слагал добавка за запушване на течове. Махнах радиатора и като видях какво става под датчика се хванах за главата, беше като цимент, целия задръстен. Според мен като си упрял си пукнал радиатор или капачето на термостата. Махни радиатора и го промий. Виж дали под датчика е чисто за да загрява хубаво. Виж маркуча за обезвъздушаването (тънкия) от радиатора кум разшерителния съд, да не е запушен. Най-вероятно имаш въздух, виж това маркуче и трябва да си решиш проблема. Не си мисли веднага за глава. Поздрави.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 27 авг 2011 17:22

Термостата си мисля, че е добре, защото маркучите към купето са топли, а и парното си бичеше яко. Тия добавки уж пише, че не запушвали тръби и радиатори, ама знае ли човек... Ако беше пукнат радиатора щях да видя теч ли, дедазнам :(
Тънкия маркуч си е добре, защото излиза въздух от него, а и мърда, явно от мехурчетата, които минават през него. Прави си пяна в разширителния съд :(

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 27 авг 2011 21:38

Ако не е радиатор(а той е сравнително високо),не виждам какво от охладителната система би закачил отдолу.То картера трябва да е мекица.Премери с индикатор за изгорели газове в охл. система.В системата всичкият въздух е това което виждаш над нивото течност в разширителя,няма откъде все нов да идва.
Освен някой маркуч да си успял да прецакаш,ма то отдолу е един-радиатор/помпа.
Виж и картера,да не би верно да си го сплескал,оттам да повлияе на засмукването ма маслена помпа,следва загряване-поради ограничено мазане....абе виж къде е удара..

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 28 авг 2011 21:58

Според мен , по една или друга причина си за гарнитура :( !

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 28 авг 2011 22:38

ISRalien написа: Прави си пяна в разширителния съд :(

Ивайло, отиди в автосервиз. Имат лакмуси, анализатори..да проверят за наличие на изгорели газове в казанчето. :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 29 авг 2011 21:46

bobocamaro написа:
ISRalien написа: Прави си пяна в разширителния съд :(

Ивайло, отиди в автосервиз. Имат лакмуси, анализатори..да проверят за наличие на изгорели газове в казанчето. :banghead: :banghead:

Е, днеска да ида, утре да ида, ама хем време няма, хем заплата.
Добре, че поне заплатата дойде днес, та утре тръгвам.
Темата я пуснах да поразсъждаваме малко, да знам какво да очаквам...

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 29 авг 2011 21:55

Не се плаши от голямото количество вода, която си долял.
Според мен повечето е избила през казанчето, след като си влязъл на 110 градуса...
Въпрос на късмет е дали си пукнал някъде блока или пък гарнитурата да сълзи.

Вижте и водната помпа :!:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 30 авг 2011 2:33

ISRalien написа:....
Първо на запален двг долях вода (едно 4-5 литра си отидоха). Вдигна температура, може би на 95-100 се включи вентилатора, ама казанчето - пак вулкан.
Пробвахме и друг метод за обезвъздушаване - на затворена капачка, пък като вдигне температура да я отворим лека-полека, да изпусне газовете.....

Мен лично много ме безпокои това доливане на 4-5 л. вода :shock , дано да съм лош пророк , но ще си късметлия ако е само гарнитура :да: . Имам предвид това , че за да долееш 4-5 литра вода значи , че преди това си карал на изцяло "суха" глава :| .

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 30 авг 2011 22:35

Каква суха глава,то цялата система е към 6 литра...долял 4-5...,направо си е прегрял зверски и датчиците във въздух не отчитат реално....няма перка,няма стрелка...
А дано грешиме!
Ако се стигне до сваляне на главата,ако е възможно-една снимка в зоната между 3/4 цилиндри.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 30 авг 2011 22:56

emo-gar написа:...Ако се стигне до сваляне на главата,ако е възможно-една снимка в зоната между 3/4 цилиндри.

Там 99% ще има пукнатини и от преди ;)
Моят двигателят е сменян още в Холандия поради (предполагам) този недостатък на AAZ, а именно прегряването.
За съжаление няма как да се разбере какво е положението, преди всичко да се разкости :|
Стискам палци да се окаже лек ремонт, но...

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 30 авг 2011 23:19

Добре, при прегряване няма ли да се промени звука? Да има следи от антифриз по капачката? Да излиза бял пушек от ауспуха?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 30 авг 2011 23:26

Принципно не е задължително. Имал съм случай, по неволя, да карам без вода 30-на км., и пак не бях прегрял двигателя, просто не работеше през повечето време и пусках само по инерция, че бяха наклони надолу. Щом си доливал, не виждам проблем.
Отделно от това, имай предвид, че охладителната система на твоя двигател си работи под налягане и щом отвориш при загрял двигател, винаги ще изхвърли вода/антифриз. Въпросът е защо го прави в движение ...

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 01 сеп 2011 16:46

Значиии ходих при Стефчо - viewtopic.php?f=13&t=44549
Смени капачката, бушона за втора степен на вентилатора (беше заминал) и термодатчика. Направи промивка на системата, радиатора се оказа чист, не запушен, всичко ок.
На връщане го понастъпих гошко, да загрее.. В овча купел беше сухо около разширителния съд, а мисля, че бях стигнал 90-те градуса.
По околовръстното стигаше 100 градуса, обаче си ги сваляше (явно след като се пусне перката). Като се прибрах имаше малко мокро, явно като сме наляли вода в студената система, след загряване се е оказала повечко.
Днес пак го изюрках, на по-къси разстояния, като че ли прехвърли 100 (може и да бъркам). Като се прибрах беше сухо.
Маркучите от радиатора са твърдички, то си е под налягане, ама не знам реално колко твърди трябва да бъдат.
Вярвам, че се оказа най-малкия дявол :)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 01 сеп 2011 16:51

ISRalien написа:....
Вярвам, че се оказа най-малкия дявол :)

Мисля , че си имал невероятен късмет , ако е така :да: !

Върни се в “Дизелови агрегати”