Смяна амортисьори и тампони преден носач. как ?
- bojidar_ka
- Автомобил:
- Двигател:
Смяна амортисьори и тампони преден носач. как ?
Здравейте колеги искъм първо да попитъм какъв е реда за разглобяване и сглобяване на амортисьорите .Скобите преди да се отвие амортисьора ли се хващат или под бомбето има още една гайка и след това се освобождава пружината.Относно тампоните как се избиват старите и се набиват новите (на преса ли става) или може без такава техника.Има ли особенности при монтажа ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна амортисьори и тампони преден носач КАК ?
Развиваш най-горната гайка,тази която държи защитната "чинийка"-над бомбето.Обикновено е за ключ 21,конрта се държи на ствола на амортисьора(инбус 6 или 7).Вдигаш максимално колата на крик и стойки(за сигурност) и развиваш двата болта на долния край на амортисьора(където го държат към шенкела).Вече е в ръцете ти,сега се поставят скобите,натягат се,пружината се свива и освобождава горната "чашка" .Следва развиване на следващата гайка,обикновено е със шлиц и си трябва инструментче.Вади се тампона(там,какъвто модел е),освобождават се скобите,маха се пружината.
Не стой срещу натегнатата пружина,колкото и добри да са ти скобите,гледай да има накъде да бягаш,че напоследък зъболекарите са скъпчии..
А за тампоните на носача,ами има си и за там едни втулки-облекчават набиването,някои твърдят че малко сапунена вода помага(просто не съм сменял собственоръчно),иначе за махането на старите-ще се справиш..нека силата бъде с тебе
Не стой срещу натегнатата пружина,колкото и добри да са ти скобите,гледай да има накъде да бягаш,че напоследък зъболекарите са скъпчии..
А за тампоните на носача,ами има си и за там едни втулки-облекчават набиването,някои твърдят че малко сапунена вода помага(просто не съм сменял собственоръчно),иначе за махането на старите-ще се справиш..нека силата бъде с тебе

- butsefal
- Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
- Двигател: RP AFN
- Контакти:
аз преди време се опитах да си сменя сам тампоните на носача, обаче срещнах много грозна спънка с билта към магарето (скъса се в магарето) и точно заради това се наложи ща-неща да ида на майстор - с ваденето на скъсания болт, с намирането на нов и със смяната на тампоните ми зеха 50 кинта като за тампони дадох около 15-тина което прави общо 65 кинта, което според мен означава че по добрте да идеш на майстор отколкото да си скъсаш като мен болта и да се чудиш после как дая закараш до сервиза че дая опраят (зеха ми 50 а преди тва щяха да са 30). аз лично като я карах към сервиза ме ескортираха 2 коли и 1 патрулка за безопасност.... че я карах на собствен ход със скъсан болт....
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
тампоните по-добре на преса
не че и на ръка не става но си спестяваш бая хамалогия
смяната на амортисьори е елементарна
откачаш целия макферсон и тогава свиваш пружината достатъчно че да освободиш тампона към ботуша на купето
ако ще се моташ остави пружината по-далечко че летят като конфети мааа им
не че и на ръка не става но си спестяваш бая хамалогия

смяната на амортисьори е елементарна
откачаш целия макферсон и тогава свиваш пружината достатъчно че да освободиш тампона към ботуша на купето
ако ще се моташ остави пружината по-далечко че летят като конфети мааа им

- bojidar_ka
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря колеги в неделя ще се позанимавам с казана .Ще пиша какво съм направил ,ако не пиша съм в лицево челюстна хирургия
и после на стенд 

- bojidar_ka
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги амортисьорите ,тампоните на амортисьорите прахоловителите и десен външен накрайник сменени безаварийно.В тампоните на носача има още хляб .Сега голфчето се напери като за сватба вдигна се по мои наблюдения с 4 5 сантиметра и се обезшуми.Тия дни трябва да мина стенд и по прдницата ще е това .Останаха тампони заден мост и кантар но малко по нататък . Благодаря за съветите и разясненията относно смяната на амортисьорите
А сега е време за 

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
Ще сменям предните амортисьори и пружини.Купил съм:
- амортисьорите
- пружините.
Въпроса ми е какво още трябва да закупя?
Вече разбрах,че са нужни шок тампони и прахоуловители.Знам,че има голям и малък тампон,но идея си нямам аз с кой съм.Може ли да се окаже,че пружините който съм взел не стават за сегашните тампони? Искам да купя всичко предварително,за да няма изненади като почне самата смяна. Четох за разни лагери на тампони,те сменят ли се?
Всякаква информация ще ми е полезна,защото мисля в Събота да се правя на майстор
Колата е голф 3 ГТИ 93г. 2Е
Мерси предварително
- амортисьорите
- пружините.
Въпроса ми е какво още трябва да закупя?
Вече разбрах,че са нужни шок тампони и прахоуловители.Знам,че има голям и малък тампон,но идея си нямам аз с кой съм.Може ли да се окаже,че пружините който съм взел не стават за сегашните тампони? Искам да купя всичко предварително,за да няма изненади като почне самата смяна. Четох за разни лагери на тампони,те сменят ли се?
Всякаква информация ще ми е полезна,защото мисля в Събота да се правя на майстор

Мерси предварително

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Разликата иде от това, че в по-старите модели са тампон+лагер, а след някоя година ( до 07.1994 ако може да се вярва на нета) стават отделно. Ако колата ти е 1993 би следвало да са тапон+лагер в едно. Но за по-сигурно ги купи след като свалиш твоите.
Прашниците и шок-тампоните според запознати е добре да се сменят, особено ако настоящите са стари и захабени. Все пак те пазят новите ти амортисьори, а комплект прашници+шоктампони струват към 20 лева за двете страни мисля. Според мен - смени ги да ти е мирна главата

Прашниците и шок-тампоните според запознати е добре да се сменят, особено ако настоящите са стари и захабени. Все пак те пазят новите ти амортисьори, а комплект прашници+шоктампони струват към 20 лева за двете страни мисля. Според мен - смени ги да ти е мирна главата

- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Разликата иде от това, че в по-старите модели са тампон+лагер, а след някоя година ( до 07.1994 ако може да се вярва на нета) стават отделно. Ако колата ти е 1993 би следвало да са тапон+лагер в едно. Но за по-сигурно ги купи след като свалиш твоите.![]()
Да прашник и шоктампони ще сменя със сигурност. Не знам тампона с лагер заедно ли е или отделно лагер,мога ли да разбера преди да съм пристъпил към разглобяване? Пружините и амортисьорите не са ми стоковите,защото са някакви спортни,явно са сменявани от някой италиански механик

Мерси за помощта

- stefan4o
- Контакти:
Сега ми остана време да разгледам и ЕТКА. Дават тампона при Мк2 и някои версии на Мк3 (ABD, ABU, AAM) с номер 191 412 329, докато моторите 90+ конски сили и дизелите ги дават с друг номер 357 412 329 за година 1995... Предполагам това се има предвид като някой каже "малкия" или "големия" тампон
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
ОК,мерси. Утре ще мина през магазин и ще купя и тампони,дано не се окаже,че не стават при мен и да идат пари на вятъра 

- stefan4o
- Контакти:
В магазините би трябвало да работят с каталози. Като видят в ЕТКА ориг.номер на твоя тампон вече е лесно натам. Всяка марка има тампони, които отговарят на ОЕМ номера. Даже има и някакви heavy duty тампони, би следвало да станат за твоята кола, разликата е само в буквата А накрая, която имат.
Успех с покупката
Успех с покупката

- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
stefan4o написа:Сега ми остана време да разгледам и ЕТКА. Дават тампона при Мк2 и някои версии на Мк3 (ABD, ABU, AAM) с номер 191 412 329, докато моторите 90+ конски сили и дизелите ги дават с друг номер 357 412 329 за година 1995... Предполагам това се има предвид като някой каже "малкия" или "големия" тампон
"Големия" тампон е тампона на Г2 и пасат до '93 , този голям тампон го има в две разновидности - за голф и пасат, на вид са еднакви, пасатовия е по-усилен. "Малкия" тампон се монтира на Г3 след година и е с отделно лагерче. Разликите идват единствено от това как изглеждат двата тампона и горната подложка на пружината, иначе площта, където лягат на бомбето е една и съща.
Голям тампон

Малък тампон

Колега, щом казваш, че колата е '93, би трябвало да е с "големия".
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна амортисьори и тампони преден носач. как ?
А има ли разлика в пружините за голям и малък тампон?
- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
Re: Смяна амортисьори и тампони преден носач. как ?
Не мисля, колега.
Разликите при пружините са в якостта, дали колата е с климатик, дали е автоматик...
Повече екстри - по-голяма тежест, по-силна пружина.
И естествено дали е ГТИ, не съм много запознат дали са по-къси.
Разликите при пружините са в якостта, дали колата е с климатик, дали е автоматик...
Повече екстри - по-голяма тежест, по-силна пружина.
И естествено дали е ГТИ, не съм много запознат дали са по-къси.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”