Пасат В3 - Въпрос за бушон номер 15 и поставянето на газова

Техническа и сервизна информация за Passat
ludau
Автомобил:
Двигател:

Пасат В3 - Въпрос за бушон номер 15 и поставянето на газова

Мнениеот ludau » Чет 08 сеп 2011 13:51

Здравейте!
От един месец съм собственик на Пасат В3,1.8 моно инжекцион .Двигателя по код се води RP!
Започнах да сменям някои неща и започна да ми става все по интересно.Но интереса идва от там,че колата ми няма газова уредба и реших да си я монтирам сам.Та почнах да чета едно ръководство за Ремонт и експлоатация на тези автомобили и ми направи впечатление,че за бушон №15 нищо не пише в книгата освен следното:Карбуратор,инжекционна система и КСУД.Като махна бушона(той е 10А) при подаване на контакт не се включва и помпата в резервоара.Когато махна бушон №18,който е за горивната помпа и е 30А,пак не се включва помпата.Та въпроса ми е следния каква е функцията на този бушон.
Относно втория въпрос за газовата уредба съм решил да си я поставям сам,но не знам от къде да взема "+" за контактното ключе и от къде да спра дюзата.Помпата вече разбрах от къде се спира.
Ще ви бъда безкрайно благодарен,ако може да ми помогнете по тези два въпроса!
Поздрави!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за бушон номер 15 и поставянето на газова

Мнениеот i.e.i » Чет 08 сеп 2011 14:15

+ обикновенно се взема от бобината ,а за дюзата режеш единя кабел и през реле.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 08 сеп 2011 17:48

Здрвей колега. Дюзата можеш да я спреш, като оголиш края на кабела до конектора за към дюзата и прекъснеш едната жица. Мисля, че жиците бяха бяло/виолетови, но мога и да греша. Ако не ти се ражат кабели, едната жица на дюзата можеш да я търсиш при бушониерата в купето. Минава през 18-ти бушон. Възможно там да има конектори, които да успееш да ги разсъединиш без да режеш кабели. И ако стане си спестяваш изкарването на два кабела към двигателния отсек. За плюса съм изключил нещо и не се сещам, но не беше от бобината.

Ето ти няколко тънки момента с които може да се сблъскаш:
1. Ако си вземеш газов клапан без хартиен филтър, след време тръбата идваща от сондата ще се напълни с графит и се образува тапа. В ниските обороти и при подаване леко на газ, двигателя започва да "хълца" здраво. Разкачва се клапана и се почиства, а също така и тръбата се продухва от графита с една велосипедна помпа например. Колко често ще го правиш зависи от качеството на газта. При мен е през интервал 30000-40000-50000км, различно. Другия вариант е газов клапан с хартиен филтър, но пък ще се харчиш за филтърче, ако искаш да не стигаш до гореописаната гимнастика.

2. Относно ламбда-сондата не се опитвай да и слагаш емулатори/симулатори и т.н. Просто и откачи конектора. Намира се някъде зад моноинжекцията.

3. Има едни устройства. ТАП-ове им викат. Увеличават ти предварението, когато караш на газ и подобряват изгарянето. Като резултат разхода ще ти падне 1/100 горе-долу, ако двигателя няма други проблеми.

4. Ако скобите с които ще хващаш водните маркучи на изпарителя са от онези с винта, задължително ще почнат да изпускат след време. От периодичните гимнастики по затягането на скобите, маркуча ще се прореже и напука. После следва подрязване на маркуча до здраво, пак скоби, пак периодични затягания и т.н. За да го избегнеш, опитай се да намериш от онези пружинните скоби в някоя морга. За справка виж скобите на маркучите на радиаторчето на парното.

Успех с газовата. И аз моята е монтирах сам преди няколко години. Голям е кеф после, като и сипеш газчица и направиш едно кръгче. :lol:

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Чет 08 сеп 2011 18:20

Здравейте!
Много съм благодарен за отговорите,но точно този бушон 15 не разбрах за какво е!
То филтърчето не е ли близо до изпарителя и пак ще се задръства тръбата с графит.Но има решение с оцет се измива и става като нова тръбата.Двата крайни кабела на буксата която управлява дюзата не са ли за датчика за температурата на постъпващия въздух,а вътрешните два са за дюзата?
Поздрави!

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Нед 11 сеп 2011 8:51

Ебаси,никой ли не знае за какво става на въпрос поне с бушон номер 15!

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Нед 11 сеп 2011 9:21

ludau написа:Ебаси,никой ли не знае за какво става на въпрос поне с бушон номер 15!

По-скоро никой не иска да търси и дава информация, която може да се намери навсякъде и по всякакъв начин, особено в 21 век. :D
Предпазител 15 - Инжекция, КСУД, Карбуратор - 10А

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Нед 11 сеп 2011 23:55

Това ми е пределно ясно,но какво се спира като се махне този бушон?
Това ми беше целия въпрос до тука.!!!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 12 сеп 2011 1:07

ludau написа:Това ми е пределно ясно,но какво се спира като се махне този бушон?

Ами най вероятно инжектора или захранването на така наречения "компютър". Ако не забравя ще погледна какво пише на капака с бушоните че КСУД нищо не ми говори :Mr Green Fun

А за газовата - захранване от черно-синия кабел от бушонното табло. Това е "+" през контакт. Естествено слагаш и предпазител :wink: Дюзата - мисля че средните две кабелчета бяха за нея. Потърси в газовия раздел ако не намериш отговор пиши да погледна :wink: Прекъсва се с реле при НЗ контакт.
Клапана възможно най-близко до изпарителя, даже по възможност на изпарителя, изпарителя също да е по близко до плочката, ако е възможно.

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Пон 12 сеп 2011 23:13

КСУД-Комплексна система за управление на двигателя!
Днес поставих изпарителя от задната страна на моното,зад колекторните тръби.Подадох му вода за подгряване от подгряването на колекторите.Клапана го поставих колкото се може по-близо до изпарителя.Разстоянието между плочката и изпарителя е около 15ст.-дано да не е много близо.Изпарителя ми е вакуумен,но това не е проблем-намерих му вакуум от тръбичката на сервото.
За сага горе-долу върви добре,но ще видим по-нататък как ще стане.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 13 сеп 2011 6:33

Подадох му вода за подгряване от подгряването на колекторите

Закачи го за парното :да:

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Съб 17 сеп 2011 11:48

ludau написа:Това ми е пределно ясно,но какво се спира като се махне този бушон?

Колега, за такива любопитковци като теб, са измислили съкращението КСУД. При изгарянето на предпазителя, спира да работи комплексната система за управление на двигателя. Кратко и ясно. :lol:

Плюса на бензиновата помпа минава през обикновено силово реле. Сигнала кога да сработи релето минава през контролера на двигателя. Т.е. в зависимост от програмата на контролера, съобразно показанието на входящи датчици и напрежения, контролера си решава кога да пуска и спира бензиновата помпа. За по кратко - КСУД. На никой не му се разправя да търси схемите на пасата, да ги разгадава и да търси взаимовръзките между компонентите. При отпадане на напрежението (F15), дали заради дюза или нещо друго, контролера спира управлението на релето за бензиновата помпа. Кратко и не толкова ясно.

Относно газовата, продават едни двойни нипели. Така без тръби, директно се навива клапана на изпарителя. Аз така съм го сложил и мисля, че е удачно.

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Пон 26 сеп 2011 13:56

Здравей!
Много съм ти благодарен за отговара.Вече запалих колата на газ и съм много доволен от това как работи.А за тези нипели допълнително ще проверя за да си монтирам и аз на моя изпарител.Дюзата я спрях като отрязах един от средните кабели и го вързах през реле.Мисля,че стана доста добре,но в последствие ще се разбере.
Поздрави!

ludau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ludau » Вто 11 окт 2011 15:08

Здравейте!
След като си поставих газовата уредба,покарах колата и ми даде един сносен разход от 10,5л/100км смесено.Сега след като се позастуди времето имам проблеми с паленито на газ.С вакуумен изпарител съм и имам копче за почерпване с газ,но след почерпка нищо не става пак трудно пали и то с много въртене на стартера.
На бензин колата е пушка и пали много добре,но на газ има проблеми с първоначалното пускане.
Проберих и си работеше много добре бубината,която се завиа на изпарителя за обогатяване на сместа.
Чудно ми е как да го паля,като подам газ или без газ да го пяла?
Да почерпя по време на въртене или преди това?
Ще съм ви много благодарен за съветите.

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Вто 11 окт 2011 16:17

нагласи го да пали без газ и без почерване аз не съм закачал изобщо тоя кабел и си паля без проблем АБС 1.8

намали малко врътката за празния ход ще почне да пали.

angel1223
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angel1223 » Вто 11 окт 2011 17:34

крайно време е да отива в газовия раздел или да се заключи тази тема. Friday spam

Върни се в “Passat”