моят е вече в мен повече от 90 000км

Вижда зверско каране основно на газ на над 4000 оборота постоянно по магистралите (средно се движа с около 140-200,което са около 3500-5500 оборота) и не съм успял да го счупя

Един път пропуснах да му сменя маслото 21 000км и нищо,нито е пищял зумер,нито нищо.За тези 90 000км съм сменял доста неща,но нищо сериозно (г-ра глава,когато го взех,понеже направи проблем след около година,покрай нея и всички други гарнитури,фланци по главата,понеже са пластмасови,тампон на моното и такива неща).Частите не са му скъпи,поддръжката му е елементарна,но много важна,за да работи безотказно и дълго време.Аз моят го карам само с Мотул 4100 15W50 по описаният горе начин и никакъв проблем не съм имал.Нямам ясна идея на колко км съм го купил,понеже Пасат-а беше на 132 000 по километраж,което за мен не е реално.Въпреки това при отварянето на главата,всичко си беше чудесно,клапаните ок,буталата идеални,сегментите в ред,хонинга на блока си седеше и всичк изглеждаше чудесно. След като си оправих главата,разхода на масло от смяна до смяна е нищожен (200-300 грама) ,мотора си работи идеално.
Общо взето ако го вземеш читав,поддържаш го добре,с качествени масла и консумативи и вероятността да надживее купето е много голяма

За този мотор и още няколко казват,че спокойно може да износи 2-3 купета при добра поддръжка.Пък дори да се скапе,ремонта му не е скъп

Взиамй си един такъв и се вози спокойно.На мен на Пасат-овото купе ми идва малко слаб с климатика,ама за ГоУф си пасва идеално и върви много добре.Разхода на гориво на едно приятелче с двуврат Голф 3 с този двигател в града с климатика е около 12-13/100 и около 8-10 извън града,като го кара малко състезателно
Иначе да споделя с колегата - ААМ с бутала и разпр. вал от ABS започва да набира по-добре от 3000,както и ABS с разпр. вал от 2Е (аз съм с вал от 2Е в момента и динамиката над 3000 е доста по-добра).Също така за да върви на газ,трябва предварението на запалването да отиде от 6 градуса стандартно на 9,за по-добра динамика до към 10-10.5-11,понеже над 11 вече започва да задържа често оборотите на празен ход на 2000