Катализатор или ... ? помощ!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Катализатор или ... ? помощ!

Мнениеот filipoff92 » Вто 13 сеп 2011 22:29

Първо искам да уточня, че търсих за подобна тема, но никъде не видях да има нещо близо до моя проблем и за това се обръщам към вас колеги ... :talk:

Та .. става въпрос за VW Passat B5 1.8 20V ... преди време бях на майстор, за да погледне катализатора и той установи, че вътре е счупен (не знам точно какво ще рече това) ... причината поради която отидох да го погледне беше, че издаваше странен шум при форсиране на двигателя или при по-високи обороти, който идваше отдолу и притъпяваше звука на колата придружен от странно необичаен "тракащ" звук ..

На това по някакъв начин му свикнах, но в момента като стъпя на паваж започва адското тракане под колата (не винаги) ... погледнах кората която се намира под колата (под двигателя) и я оплътних с мисълта, че тя е причината за това тракане, но уви ... този кошмар продължава без да мога да намеря адекватното решение и за това искам да ви попитам възможно ли е това тракане да идва от катализатора поради простата причина, че е счупен вътре ... признавам не знам дали има връзка между тези две неща, но за това искам вашето мнение ... и ако не е това причината някой има ли си на идея какво може да бъде, защото е адски дразнещо това тракане ... :banghead: ... :beer

Добавка: не знам точно как да ви обясня нещата за това моля да бъда извинен .. просто е доста криво положението ...
Ако това ще ви помогне (колкото и да странно и тъпо да звучи) .. заслушвал съм се по другите коли и да ви кажа сигурно всяка трета кола трака по този начин като минава по паважа ...

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Re: Катализатор или ... ? помощ!

Мнениеот drago_tr » Вто 13 сеп 2011 22:38

Възможно е да е от това.....махни го...няма да загубиш много.

Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот filipoff92 » Вто 13 сеп 2011 22:39

а възможно ли е да е от някъде другаде ... защото преди не тракаше така .. а в момента се скъсва .. варианта е да се дочупил още повече ... :?:

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 13 сеп 2011 22:43

Разкачете тръбата от към турбото и я разклатете....ако тропа вътре значи от него е :wink: Другия вариат е качвате я на подемника , палите и се ослушвате :wink:

Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот filipoff92 » Вто 13 сеп 2011 22:45

drago_tr написа:Разкачете тръбата от към турбото и я разклатете....ако тропа вътре значи от него е :wink: Другия вариат е качвате я на подемника , палите и се ослушвате :wink:

Колата не е турбо !

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 13 сеп 2011 22:52

...извинявай....не съм прочел добре.....колега....тая кола е на сума ти години....може да трака и тропа от всякъде и където си поиска,....щом са ти казали в сервиза че е от катализатора...почни с него и го махни....ако не е той....тогава търсете за нещо друго...едва ли някой тук може да ти каже точно от какво може да е при условие че никой не може да чуе колата ти...а тя трябва да се чуе за да ти каже някой нещо :wink:

Последна промяна от gr_kanev на Сря 14 сеп 2011 9:25, променено общо 1 път.
Причина: Излишно цитиране !

Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот filipoff92 » Вто 13 сеп 2011 23:01

Няма проблеми колега ... в сервиза не ми казаха, че трака от катализатора .. само шума при високи обороти е от него ... а на мен ми е интересно да разбера дали тракането на паваж (при по-силни вибрации) идва от катализатора ... и ти си прав че трудно ще ми кажат какво е ... но може някой да даде идея ... не знам и аз вече :|

Последна промяна от gr_kanev на Сря 14 сеп 2011 9:25, променено общо 1 път.
Причина: Излишно цитиране !

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Сря 14 сеп 2011 7:10

Погледни под Пасата ( по-добре на канал, но и да полежиш под колата не е неморално :) ). Гледай за една планка, която е закачена на двете части на вдлъбнатината на купето, през която минават тръбите на изпускателната система( разположена е в предната част на колата). Понякога тя се криви нагоре от удар в бордюр на тротоар или други препятствия, и тъй като и без това е много близо до тръбите, те започват да удрят в нея при разклащане, че и при рязко увеличаване на оборотите.
Ако тя е причината, върни я в нормалното и положение (не е лесно без хамалски инструменти или желание).
И ако наистина полежиш под колата, виж и дали някоя гумена част от окачването на изпускателната система не е скъсана и всичко да е провиснало. :да:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 14 сеп 2011 14:15

А е възможно тракането да е от ламарината с дупките дето е залепена с точкови заварки на самия катализатор. При мен се е случвало, откачили се две точки и се крепи на другите две и дрънка та се къса. Предполагам обаче че майстора дето е гледал колата обаче трябва да е видял ако има такъв проблем. Също е възможно и ако катализатора се е начупил вътре да трака, но там все пак има някакъв азбест отстрани покрай керамичната част, та не съм сигурен толкова много.

Потребителски аватар
donotdisturb
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот donotdisturb » Сря 14 сеп 2011 15:06

Колега няма какво да му мислиш режи след ламбда сондата и заварявай тръба :да: Другия варянт е да се свали катализатора удря се 2 чука изкарват се буклуците през дупките и пак се слага ама дрънчи кат празна консервена кутия

Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот filipoff92 » Сря 14 сеп 2011 15:32

ARusev написа:Погледни под Пасата ( по-добре на канал, но и да полежиш под колата не е неморално :) ). Гледай за една планка, която е закачена на двете части на вдлъбнатината на купето, през която минават тръбите на изпускателната система( разположена е в предната част на колата). Понякога тя се криви нагоре от удар в бордюр на тротоар или други препятствия, и тъй като и без това е много близо до тръбите, те започват да удрят в нея при разклащане, че и при рязко увеличаване на оборотите.
Ако тя е причината, върни я в нормалното и положение (не е лесно без хамалски инструменти или желание).
И ако наистина полежиш под колата, виж и дали някоя гумена част от окачването на изпускателната система не е скъсана и всичко да е провиснало. :да:

Колега ако е за това което се сещам го проверих и няма грешка ... здраво си е хванато .. а колкото до гумената част ще го проверя ! :beer

donotdisturb написа:Колега няма какво да му мислиш режи след ламбда сондата и заварявай тръба :да: Другия варянт е да се свали катализатора удря се 2 чука изкарват се буклуците през дупките и пак се слага ама дрънчи кат празна консервена кутия

Колега ако се окаже от катализатора направо го махам и спират главоболията! Но тук възниква друг въпрос ... нали при данъка на колата има значение дали имам катализатор .. защото знам (колкое така не съм сигурен) че данъка се качва двойно без катализатор!

К.Одаджийски написа:А е възможно тракането да е от ламарината с дупките дето е залепена с точкови заварки на самия катализатор. При мен се е случвало, откачили се две точки и се крепи на другите две и дрънка та се къса. Предполагам обаче че майстора дето е гледал колата обаче трябва да е видял ако има такъв проблем. Също е възможно и ако катализатора се е начупил вътре да трака, но там все пак има някакъв азбест отстрани покрай керамичната част, та не съм сигурен толкова много.

Колега .. това дрънкане се появи след като бях на майстор ... в смисъл, че може и след това да се е откачила ламарината ... и това трябва да се провери ... мм не знам .. ако е от катализатора и това че е начупен дали няма да е постоянно тракане ...

Потребителски аватар
donotdisturb
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот donotdisturb » Сря 14 сеп 2011 15:53

България е страната на рушветите колега , мойта е с тръба без гърнета на прегледа хората си затварят очите ... Другия варянт е само да се изтърбуши (отвънка пак си седи като катализатор) но просто питата вътре е няма .

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 15 сеп 2011 13:05

Тоя пасатец като го гледам е на 100 к.с и ако е така, намалението на данъка заради наличие на катализатор не помага. Данъчните не ги интересува имаш или нямаш катализатор ако колата е над 76 или 77 киловата беше, там е каквото декларираш, но ти вече си я декларирал. Друг е въпроса с минаването на ГТП. Аз моя 22 годишен кошник влиза в нормите с изтърбушен катализатор, но на газ. На бензин нямам идея какво ще е положението, защото отдавна не съм го палил на бенз.

Потребителски аватар
filipoff92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот filipoff92 » Пет 16 сеп 2011 22:28

Днес забелязах, че когато затварям вратата (вече когато удари) се чува пак това дрънкане ... :X

Върни се в “Passat”