Интересна случка със спирачки на Б4
- Golf_Diesel_
- Автомобил: Vw Golf 5 TDI
- Двигател: BMM
Интересна случка със спирачки на Б4
Миналата седмица като си мих колата след като приклюих забелязах че имам по-корави спирачки.Тоест като натисна леко спирачката колата направо кове и по-специално задните колела.Днес също я измих и пак така.Като се засиля и натисна малко по силно спирачката задните колела направо блокирват, все едно дърпам ръчната.Тоест това става само като намокря дисковете отпред и барабаните отзад-поне аз така си го обяснявам.При дъждовно вереме пак усещам по-корави спирачки и то пак отзад.Все едно спирачното усилие на задните колела се усилва от кантарчето.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Интересна случка със спирачки на Б4
когато всичко е наред греят ли ти много барабаните?нормално като спреш би трябвало почти да не са топли
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Ами като поизмиеш прахоляка от барабаните(дисковете) е нормално да спира по-добре , и аз съм забелязвал това явление
.

- Golf_Diesel_
Е то хубаво да спира по-добре, ама пък чак задните колела да блокирват...
А иначе не съм обръщал внимание дали ми греят барабаните.

- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
Golf_Diesel_ написа:Е то хубаво да спира по-добре, ама пък чак задните колела да блокирват...А иначе не съм обръщал внимание дали ми греят барабаните.
Чакай малко сега колега

- Golf_Diesel_
Не работи 

- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много сте далече от истината колеги, ако случая е точно такъв какъвто е и при моята b4, то би трябвало да е с всички марки коли така де.
Когато си миете колата се намокрят и барабаните ( дисковете) на спирачките, всички те са чугунени ( освен ако нямате карбонови
)! Чугуна ръждясва от влагата.
Капчиците които остават по работните повърхности реагират с чугуна и се получават малки ръждиви петънца, ако колата не е подкарана веднага след миенето. Именно тези ръждиви петънца оказват едно доста внушително увеличаване на триенето между накладките и барабаните или дисковете, и при първите 4-5 натискания на спирачката се стига до споменатия момент, след което ръждата се маха от работните повърхнини и всичко си идва на мястото
При мен направо толкова силно спира колата през тези 4-5 начални момента че понякога направо се плаша
заковава на място( блокират колелата) с едвам натиснат педал на спирачката.
Когато си миете колата се намокрят и барабаните ( дисковете) на спирачките, всички те са чугунени ( освен ако нямате карбонови

Капчиците които остават по работните повърхности реагират с чугуна и се получават малки ръждиви петънца, ако колата не е подкарана веднага след миенето. Именно тези ръждиви петънца оказват едно доста внушително увеличаване на триенето между накладките и барабаните или дисковете, и при първите 4-5 натискания на спирачката се стига до споменатия момент, след което ръждата се маха от работните повърхнини и всичко си идва на мястото

При мен направо толкова силно спира колата през тези 4-5 начални момента че понякога направо се плаша

- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Чакайте малко.Тия които са с нарязани и надупчени дискове трябва да къртят асфалта като си измият колите.Ръждицата си казва думата, но чак пък да коват гумите....Друга е причината и вместо да я търсиш по-добре мини на дискове
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако ефекта го има след намокряне и е до 4-5 натискания на спирачката, бъдете сигурни че си е баш от ръждата:) Не подценявайте способността на ръждата да усилва коефициента на триене между накладките и дисковете спрямо иначе огледално сработените им повърхности:)
При мен ефекта е огромен, колелата блокират съвсем лесно в споменатата ситуация:)
При мен ефекта е огромен, колелата блокират съвсем лесно в споменатата ситуация:)
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
brad4edat написа:.... Не подценявайте способността на ръждата да усилва коефициента на триене между накладките и дисковете спрямо иначе огледално сработените им повърхности:)
...

Има го и този ефект .
- Golf_Diesel_
Явно и при мен заради ръждата заковават спирачките.