Интересна случка със спирачки на Б4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Интересна случка със спирачки на Б4

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 14 сеп 2011 17:55

Миналата седмица като си мих колата след като приклюих забелязах че имам по-корави спирачки.Тоест като натисна леко спирачката колата направо кове и по-специално задните колела.Днес също я измих и пак така.Като се засиля и натисна малко по силно спирачката задните колела направо блокирват, все едно дърпам ръчната.Тоест това става само като намокря дисковете отпред и барабаните отзад-поне аз така си го обяснявам.При дъждовно вереме пак усещам по-корави спирачки и то пак отзад.Все едно спирачното усилие на задните колела се усилва от кантарчето.
:shock

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Re: Интересна случка със спирачки на Б4

Мнениеот agent_kowalski » Сря 14 сеп 2011 18:38

когато всичко е наред греят ли ти много барабаните?нормално като спреш би трябвало почти да не са топли

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 14 сеп 2011 21:29

Ами като поизмиеш прахоляка от барабаните(дисковете) е нормално да спира по-добре , и аз съм забелязвал това явление :D .

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 14 сеп 2011 22:24

Е то хубаво да спира по-добре, ама пък чак задните колела да блокирват... :D А иначе не съм обръщал внимание дали ми греят барабаните.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 15 сеп 2011 14:50

Golf_Diesel_ написа:Е то хубаво да спира по-добре, ама пък чак задните колела да блокирват... :D А иначе не съм обръщал внимание дали ми греят барабаните.

Чакай малко сега колега :lol: , гледам колата е с АБС, та той работи ли въобще и как така ще блокират колелата, ако работи? :shock

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Чет 15 сеп 2011 15:14

Не работи :wink:

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Чет 15 сеп 2011 19:37

Много сте далече от истината колеги, ако случая е точно такъв какъвто е и при моята b4, то би трябвало да е с всички марки коли така де.
Когато си миете колата се намокрят и барабаните ( дисковете) на спирачките, всички те са чугунени ( освен ако нямате карбонови :lol: )! Чугуна ръждясва от влагата.
Капчиците които остават по работните повърхности реагират с чугуна и се получават малки ръждиви петънца, ако колата не е подкарана веднага след миенето. Именно тези ръждиви петънца оказват едно доста внушително увеличаване на триенето между накладките и барабаните или дисковете, и при първите 4-5 натискания на спирачката се стига до споменатия момент, след което ръждата се маха от работните повърхнини и всичко си идва на мястото ;)

При мен направо толкова силно спира колата през тези 4-5 начални момента че понякога направо се плаша :lol: заковава на място( блокират колелата) с едвам натиснат педал на спирачката.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 15 сеп 2011 20:13

Чакайте малко.Тия които са с нарязани и надупчени дискове трябва да къртят асфалта като си измият колите.Ръждицата си казва думата, но чак пък да коват гумите....Друга е причината и вместо да я търсиш по-добре мини на дискове

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Чет 15 сеп 2011 22:44

Ако ефекта го има след намокряне и е до 4-5 натискания на спирачката, бъдете сигурни че си е баш от ръждата:) Не подценявайте способността на ръждата да усилва коефициента на триене между накладките и дисковете спрямо иначе огледално сработените им повърхности:)

При мен ефекта е огромен, колелата блокират съвсем лесно в споменатата ситуация:)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 16 сеп 2011 12:01

brad4edat написа:.... Не подценявайте способността на ръждата да усилва коефициента на триене между накладките и дисковете спрямо иначе огледално сработените им повърхности:)
...

:да:
Има го и този ефект .

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пет 16 сеп 2011 13:01

Явно и при мен заради ръждата заковават спирачките. :lol: :bowdown

Върни се в “Passat”