Сваляне и качване на ГНП на мотор 1Y 1.9D GIII
- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Сваляне и качване на ГНП на мотор 1Y 1.9D GIII
Здравейте колеги! Тези дни ще ми се наложи да сваля едно ГНП Lucas от Голф 3, 1.9 чист дизел, мотор 1Y. ГНП-то хвърля нафта стабилно из отдолу, не са запушени маркучлетата за остатъчната. Ще се разглобява на стенд и ще се сменят оплътненията. Достатъчно технически грамотен съм, но просто за момента такова нещо не съм правил. Идеята е дали няма схема по коята да не се налага цялостно презацепване на ангренажа, т.е. да се свали ГНП-то без да превърти друго, тъй като точно това ще стане при отпускане на ангренажа. Просто не ми се иска после да се зацепва наново, защото за монтаж/демонтаж на ангренажа се сваля едното колело и е една мъчна и тъжна работа. Може ли някак да се предотврати цялостаната процедура. Бях чел някъде една тема линкната тук, май беше от БМВ форума. Ще съм благодарен на каквито и да са насоки 

- ventotdi
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: ALH 1998
Re: Сваляне и качване на ГНП на мотор 1Y 1.9D GIII
колега центровката на този мотор отнема 5 минути само дето е кофти ,че трябва да отвориш капака на клапаните за точна центровка.Да не ти пука действай 

- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Значи няма да се отърве работата. Как ми се искаше да има някакъв чалъм да се блокира мотора докато се работи по помпата, ама то е логично единствения начин да е ангренажа. Без сваляне на помпата няма да стане в случая, така че и центровка ще трябва да се прави. Нещо като насоки 

- ventotdi
Колега ти не се притеснявай за центровката на валовете ... ,а за центровката на помпата след като я закачиш пак.Гледаш маховика и настройваш първо бутало на ГМТ и слагаш една планка от дясната страна на разпределителния вал в прореза и си центровал валовете
Първа и втора гърбица на разпределителния вал трябва да са на еднакво разстояние от повдигачите нещо от сорта на жена в 2 без 10 поза 

- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Идентификация на ГНП на 1Y, Golf III
Здравейте, колеги ! Трябва да се сваля едно ГНП за смяна на оплътнения, че е родило и хвърля здраво нафта. Става дума за Golf III, мотор 1Y. Чуди ме какво е точно, че я модел на Bosch, я нещо друго, да не е някой Lucas
Ето и снимки :

Тази тема е с цел да знам кой ремонтен комплект да взимам, че разликите са големи в цената. Благодаря на всички отзовали се гадатели

Ето и снимки :

Тази тема е с цел да знам кой ремонтен комплект да взимам, че разликите са големи в цената. Благодаря на всички отзовали се гадатели

- ventotdi
Аз виждам BOSH помпа на тези снимки 

- samo ra4na na zavoite
- Автомобил:
- Двигател:
Колега това е роторна помпа "бош"
Покажи откъде точно тече ,има варянти и да не се сваля помпата
Покажи откъде точно тече ,има варянти и да не се сваля помпата

- vladko1001
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колега,като кледам фотото маркучетата за обратната нафта са новички,не са оригиналните пожълтели и "разбридани" от времето и пароструйките
на жената кордобката - 1,9D 1Y мотора е copy/paste от фотото...смених маркучетата с нови/тюркиш май/ и почна да губи 2/100 нафта от теча,та намерих от моргата ориг. и теча спря...на последната дюза/най-лявата на фотото,отгоре над изх. маркуче/има гумена "тапа" - обикновенно оттам най-много сълзи нафта
смяната на ангр. ремък е мигновенна
- 5/10 мин. ако майстора не е нервен

на жената кордобката - 1,9D 1Y мотора е copy/paste от фотото...смених маркучетата с нови/тюркиш май/ и почна да губи 2/100 нафта от теча,та намерих от моргата ориг. и теча спря...на последната дюза/най-лявата на фотото,отгоре над изх. маркуче/има гумена "тапа" - обикновенно оттам най-много сълзи нафта

смяната на ангр. ремък е мигновенна

- samo ra4na na zavoite
- Автомобил:
- Двигател:
vladko1001 написа:колега,като кледам фотото маркучетата за обратната нафта са новички,не са оригиналните пожълтели и "разбридани" от времето и пароструйките![]()
на жената кордобката - 1,9D 1Y мотора е copy/paste от фотото...смених маркучетата с нови/тюркиш май/ и почна да губи 2/100 нафта от теча,та намерих от моргата ориг. и теча спря...на последната дюза/най-лявата на фотото,отгоре над изх. маркуче/има гумена "тапа" - обикновенно оттам най-много сълзи нафта![]()
смяната на ангр. ремък е мигновенна- 5/10 мин. ако майстора не е нервен
Зацепването на ангренажен ремък който си е на мястото е мигновенна , но самата му смяна отнема около 30 мин.
- samo ra4na na zavoite
- Автомобил:
- Двигател:
Има шпонка. И тя определя единственото възможно положение на шайбата към помпата

-
- Автомобил:
- Двигател:
Навремето нещо имах идея за сваляне(не заради теч).И тогава попаднах на някаква тема,в която човекът е "бутнал" колелото и питаше как да монтира към помпата.Имаше само шпонков канал,но не и шпонка,конусна сглобка на вал/колело.Това му се случва при подмяна на уплътнението.Та затова го написах,лично не съм пострадал,но ако разглабям там-бих проучил въпроса с пълни подробности,не се обзалагам 100% има/няма.
- vladko1001
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
току що отворих аутодатата и се оказа,че преди смяна на ангр. ремък помпата се "заключва" в техн. отвор разположен на "15ч.15м" по часовника...така че сваляй смело ГНП без да махаш ключалката-болт и смяна на гарнитурки/пръстени/платна и т.н.
има един бабешки метод-вземаш на жената лака за нокти и маркираш навсякъде по белези на шайби/глави и валове преди демонтажа на ангр. ремък
има един бабешки метод-вземаш на жената лака за нокти и маркираш навсякъде по белези на шайби/глави и валове преди демонтажа на ангр. ремък

-
- Автомобил:
- Двигател:
Тая "ключалка" е щифт с "фи" около 15 мм. и зацепва "търкалото" към отвор,ама като се свали търкалото...к'во става..Не бих се обзаложил за наличие на шпонка,ако има-супер!Ами ако няма!!??..както има канал,пък няма шпонка на разпределителен вал.В някоя "гробница' може да се намери най-безболезнено отговора.Ама на 1y(ГНП Bosch) шайбата не е "раздвижна' и е завинтена с една централна гайка.Аз също се интересувам от тази подробност.
Върни се в “Дизелови агрегати”