Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот azrod » Сря 21 сеп 2011 17:09

lilibg66 написа:Бих искала да кажа на всички вас тук, относно въпроса на RedPurple и коментариите след това, че след разговор с колегата извън форума, установих, че има още доста неща, които той не е описал, а някои от тях е разказал много объркано и хаотично. Вероятно, затова във всички нас остана впечатлението, че е извършил нарушение, а сега се стреми да избяга от него. Лично аз се въздържах от язвителни нападки, а умея да ги направя много по-качествено от някои хора тук. Искам да ви уверя, че никак не толерирам подобно поведение (шофиране след употреба на алкохол), като даже смятам, че санкциите за това трябва да бъдат много по-сурови, отколкото са в момента. След обстоен разговор с колегата разбрах, че има някои своеволия, които са си позволили органите на реда. Това е честа практика от тяхна страна, като всички ние сме ставали неведнъж свидетели на това. Убедена съм, че RedPurple има шансове да постави на мястото им въпросните служители на реда, само и единствено с компетентен адвокат.
Бих искала да апелирам към всички нас във форума – нека не бъдем толкова критични към грешките на другите! Нека се държим към другия така, както бихме искали да се държат с нас, ако изпаднем в подобна ситуация! Нека бъдем по-толерантни един към друг, защото безгрешни хора няма!

Наистина темата е интересна и аз ще я следя, само моля колежке, споделете как да поставя на мястото им темерути дето ме спират и по абсолютно безцеремонен начин ми искат пари и след като не им давам ми преувеличават нарушението. Добре, че имах свидетел и моооже би пред съда ще се отърва да не платя този абсурден акт. Пусках сигнал за корупция в nocorr.mvr.bg, но това е като да пикаеш срещу вятъра ... Отговорът на възражението и пред съответното районно, доскоро било охранителна полиция по мачовете, беше същият : "Направена е проверка, не са установени етични или професионални нарушения"...

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Чет 22 сеп 2011 4:58

Не бих могла да ти отговоря на този въпрос. Нямам адекватен отговор на един от най-наболелите проблеми в България. А и ти сам си отговорил на въпроса – цитирам: azrod написа: „но това е като да пикаеш срещу вятъра ...”. Много е важно как е написана самата жалба – стилно, кратко, сбито, но ясно (защото един дълъг и обстоен разказ ще изглежда най-малкото несериозно), задължително без правописни и пунктуационни грешки. Смятам, че пускането на жалби и оплаквания в сайтове и с готови форми, е нещо като „глас в пустиня”. Ако ще бъде по този начин, по-добре на и-мейли. Най-голям резултат би имало, ако въпросната жалба се връчи на место и задължително с входящ номер. А оттам насетне, ти желая успех!

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 28 сеп 2011 7:54

To и на място в 6-то РУ имаше внесена с входящ номер и познай какъв е отговорът: "Няма констатирани етични или професионални нарушения"... Както изглежда работата отива да се жалвам в съда :banghead:

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 03 окт 2011 10:46

Night_elf написа:30% от цялата кола :)
Не трябва да е нищо рекламно, за такова и за по-малък проблем ще ти направят проблем. Но по закон може да е друг цвят до 30% от колата и нямат право да ти кажат нищо.

Може ли да се конкретизираш за рекламните материали ? Става дума за личен автомобил (не на фирмата) и за реклама на вратите съответно на фирмата с телефони и т.н. Та въпроса ми е законово къде са определени как стават нещата ?

П.П. : Ако не е на 100% облепен автомобила знам, че може и без снимки и протокол от КАТ да се движи като при проверка заявява, че това е "нетрайна смяна на цвят". Проверено и работи - приятел си е облепил фиата с карбоново фолио и са го спирали многократно в ловешко без санкции.

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Чет 06 окт 2011 14:12

azrod написа: .....

Не мога да ти дам конкретен отговор, защото не намерих нищо из ЗДП. По принцип изцяло брандираните автомобили е ясно, че нямат проблем, но мисля , че както казах преди ако покриеш колата до 30% никой не може да ти каже нищо. Ако е над 30% трябва да ти е отблязано в талона.
Това със нетрайната смяна на цвета, не съм сигурна дали минава навсякъде mhihi
Ако се чудиш дали да залепиш нещо рекламно на личния си автомобил, и е само за вратите - давай смело, пък то ще се разбере дали са ти направили проблем :Mr Green Fun

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 12 окт 2011 14:43

Права си, ще се чуе, само да се наканя да направим дизайна с един познат :applause:

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 26 окт 2011 8:31

Ето и моя случай ...
На 30 септември около 17:15ч. се движа по К.Величков посока бул. Сливница.На кръстовището на К.Величков и Цар Симеон спирам на червен светофар, пред мен има чисто нов Хюндаи И30. Светва зелено, тръгваме и от автобусната спирка след кръстовището едно такси рязко се включва в движението. Този пред мен спира рязко,и аз спирам но се удряме. Щетите са минимални - заден десен калник огънат за Хюндая, за мен - преден ляв калник огънат около фара и счупен фар. Идват КАТ и ми пишат акт за несъобразена скорост. Който познава мястото ще се досети че за 15-20 метра не мога да развия кой знае каква скорост от светофара до спирката. В акта съм писал като възражение че съм се движил с 40 км/ч. макар че едва ли е било и толкова. В обяснението съм писал че съм на трета с 40,на другия ден се замислих че бях на втора. Излезе наказателното постановление - 100 лева и 4 точки - това не е ли прекалено? Има ли смисъл да обжалвам? Чух и версията че ако обжалвам ще ме натресът повече за неспазване на дистанцията. Досега имам само един акт за неправилно паркиране.
ПП: Имаше и един свидетел на когото записаха данните от личната карта.

Последна промяна от zloby3400 на Сря 26 окт 2011 8:57, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 26 окт 2011 8:36

zloby3400 написа:Ето и моя случай ...
Идват КАТ и ми пишат акт за превишена скорост..
Превишена или несъобразена?
Има разлика.
Ако пише превишена - можеш да обжалваш и да изискаш разпечатка от уреда, с който са засекли скоростта :Mr Green Fun

Потребителски аватар
zloby3400
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 26 окт 2011 8:56

Сори, несъобразена скорост пише в акта...

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 26 окт 2011 9:42

Чл. 20!, от доста хора съм чувал, че е "железен", вкл. имам и собствен опит!

Потребителски аватар
zloby3400
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 26 окт 2011 11:54

ivo_555 написа:Чл. 20!, от доста хора съм чувал, че е "железен", вкл. имам и собствен опит!

Раздел IV.
Скорост и дистанция. Намаляване на скоростта
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Май направо ще ходя да го плащам акта, ако това е член 20 - като махнем плявата остава само че си "длъжен да спреш" heavy metal zork
Макар че " за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие" - как да предвидя че някой ще изскочи пред движещата се пред мен кола? Майната му, утре ги пускам по банков път - може ли да карам с акта и разписката че е платен, нямам време да ходя до КАТ за талона?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 26 окт 2011 20:58

Акт НЕ СЕ плаща, плаща се отреденото наказание в Наказателното постановление, което трябва да излезе в 30 дневен срок след издаването на акта.

Потребителски аватар
zloby3400
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 26 окт 2011 21:54

vasstop написа:Акт НЕ СЕ плаща, плаща се отреденото наказание в Наказателното постановление, което трябва да излезе в 30 дневен срок след издаването на акта.

Мисля че ми схвана въпроса - да си платя по банков път и да си карам с разписката за платено наказателно постановление и акта / щото той си е в мене - копието/, понеже до 30.10 е почти невъзможно да отида до КАТ СОФИЯ.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 28 окт 2011 13:54

Не за първи път се сблъсквам с такава идиотщина, но ...!!! Та ситуацията, една еднопосочна улица със знак забранено паркирането и престоя, както и да е аз съм си в нарушение, това е ясно. Но всеки си спира от дясната страна от години и нямаше проблеми до днес, дори до съда има едно място със същите знаци и всички работещи там си спират най-парадно под знаците. Дори патрулки ползват мястото като стоянка, въпреки, че не би трябвало. :banghead:
Сега има 10 коли след моята, всичките с ВТ регистрация познайте - нямат такива бележки, само моята и още една с ЕН регистрация имаме :bowdown :gruebel И не е да са паркирали другите след като са минали чичковците, всичките от сутринта седят там. Собствениците на магазини на улицата естествено, че и те нямат, само ние пришълците - как да не обичам тукашните полицаи :idea:
Изображение

ПС. Внимавайте колеги, ако ще имате работа към Свищов, нещо тукашните :cop са ги активизирали, ама много избирателно :012:

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 28 окт 2011 14:09

zloby3400 написа:
vasstop написа:Акт НЕ СЕ плаща, плаща се отреденото наказание в Наказателното постановление, което трябва да излезе в 30 дневен срок след издаването на акта.

Мисля че ми схвана въпроса - да си платя по банков път и да си карам с разписката за платено наказателно постановление и акта / щото той си е в мене - копието/, понеже до 30.10 е почти невъзможно да отида до КАТ СОФИЯ.

А от къде ще вземеш наказателното постановление?

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”