Перката за охлаждането си работи кога си иска и прави фонтан

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Перката за охлаждането си работи кога си иска и прави фонтан

Мнениеот dikanski » Сря 28 сеп 2011 13:37

Здравейте съфорумници!
Не намерих такава тема и пиша че се е закъсало яко.
Става въпрос за Джета 1,6 1987 Б/Г .
Когато датчика отчете че е време за охлаждане,се подава напрежение към буксата,свързана за перката,но не я завърта.Закачих перката директно от батерията и работи 5 мин и спира.Всичко е почистено и има добър контакт но не ми става ясно как този ток не го иска перката.Малко ли му е тока,ама колко и да е малко би трябвало поне малко да завърти

garfield
Автомобил:
Двигател:

Re: Перката за охлаждането си работи кога си иска и прави фонтан

Мнениеот garfield » Сря 28 сеп 2011 14:19

щом работи перката другия вариант според мен е че не ти показва правилно температурата и за това си мислиш че трябва да се пусне а двигателя явно няма нужда :wink:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 28 сеп 2011 14:25

Сменяй моторчето.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 28 сеп 2011 14:51

Не се изразяваш особено ясно. Включил се моторчето директно към акумулатора то е тръгнало и след 5 минути е спряло само - така ли?
Ако е така значи моторчето на перката е за смяна, ама изобщо не съм сигурен дали си я свързал достатъчно стабилно и не се е откачила от вибрациите.
Как разбра, че датчика подава ток към перката? с какво го измери?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 28 сеп 2011 16:38

И аз не разбрах от описанието - перката работи 5 мин. и после ти я изключи, или тя сама спира?

Не знам при твоята джета как е, но по принцип датчикът, който мери температурата и включва перката, подава само маса. Плюс си има винаги, като дадеш на контакт. Ако датчикът се е прецакал и не се мени съпротивлението в зависимост от температурата, може да е "замръзнал" на 20-30 ома, което е достатъчно да ти светне пробна лампа или да измериш, че има напрежение, но токът не е достатъчн, за да завърти моторчето.

Самото моторче едва ли е изгоряло. Може да има проблем с лагерите, но самото моторче предполагам, че е наред. Свали първо датчика, който пуска перката, накисни го в гореща вода и наблюдавай как си мени съпротивлението. Преди да стигне нужната температура, мултуцетът ти трябва да сочи безкрайност, след като включи, трябва да е няколко ома, клонящо към нула. При повечето коли е така, но пак казвам, за твоята кола не съм сигурен, такава не съм имал...

dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dikanski » Сря 28 сеп 2011 23:44

icefire написа:И аз не разбрах от описанието - перката работи 5 мин. и после ти я изключи, или тя сама спира?

Не знам при твоята джета как е, но по принцип датчикът, който мери температурата и включва перката, подава само маса. Плюс си има винаги, като дадеш на контакт. Ако датчикът се е прецакал и не се мени съпротивлението в зависимост от температурата, може да е "замръзнал" на 20-30 ома, което е достатъчно да ти светне пробна лампа или да измериш, че има напрежение, но токът не е достатъчн, за да завърти моторчето.

Самото моторче едва ли е изгоряло. Може да има проблем с лагерите, но самото моторче предполагам, че е наред. Свали първо датчика, който пуска перката, накисни го в гореща вода и наблюдавай как си мени съпротивлението. Преди да стигне нужната температура, мултуцетът ти трябва да сочи безкрайност, след като включи, трябва да е няколко ома, клонящо към нула. При повечето коли е така, но пак казвам, за твоята кола не съм сигурен, такава не съм имал...
ktamen написа:Не се изразяваш особено ясно. Включил се моторчето директно към акумулатора то е тръгнало и след 5 минути е спряло само - така ли?
Ако е така значи моторчето на перката е за смяна, ама изобщо не съм сигурен дали си я свързал достатъчно стабилно и не се е откачила от вибрациите.
Как разбра, че датчика подава ток към перката? с какво го измери?

С мултицет премерих на буксата.Моторчето работи перфектно.При загряващ двигател вкарвам щеките на мултицета в буксатаи е 0 волта и при 90 градуса става 14 волта.това,би трябвало да означава че датчика си сработва нормално,защото закачих с жици директно към акумулатора за вентилатора докато охлади и волтажа спадна пак на 0 при буксата.Също така мерих и консумацията на ток на вентилатора и е 8 А при спрян двигател и около 10 А при пуснат.Положението е много напечено защото се намирам в Лондон и в понеделник трябва да се прибирам обратно за България.Не ми се нрави да рискувам толко километри без принудително охлаждане и дори да сваля термостата ще е трагично

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 29 сеп 2011 15:06

На буксата на моторчето(перката) вместо мултицет бодни една крушка от фар(ако е хлабава връзка уреда ще те подведе а крушката не).
Перката с колко степени е? Колата колко загрява и не разбрах след 5мин. работа перката сама ли е спряла или ти си я изключил и на ръка лесно ли се върти/луфтове?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 29 сеп 2011 15:20

dikanski написа:С мултицет премерих на буксата.Моторчето работи перфектно.При загряващ двигател вкарвам щеките на мултицета в буксатаи е 0 волта и при 90 градуса става 14 волта.това,би трябвало да означава че датчика си сработва нормално,защото закачих с жици директно към акумулатора за вентилатора докато охлади и волтажа спадна пак на 0 при буксата.Също така мерих и консумацията на ток на вентилатора и е 8 А при спрян двигател и около 10 А при пуснат.Положението е много напечено защото се намирам в Лондон и в понеделник трябва да се прибирам обратно за България.Не ми се нрави да рискувам толко километри без принудително охлаждане и дори да сваля термостата ще е трагично

Не трябва ли да е обратно? Когато моторът работи =>алтернаторът зарежда и съответно напрежението е около 14.0V, когато моторът е изгасен напрежението е около 2V по-надолу т.е. ако тогава работи перката би следвало да консумира повече ток, понеже напрежението, което й се подава е по-ниско :wink:

dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dikanski » Чет 29 сеп 2011 15:49

icefire написа:И аз не разбрах от описанието - перката работи 5 мин. и после ти я изключи, или тя сама спира?

Колега благодаря ти много че ме насочи къде да гледам!Ако си от София ще се реванширам СЕИОЗНО :drinking: :) .Снощи седнах да си припомням(уча :Д)закона на Ом и научих и други работи.Днес мернах и ми сочи все безкрайност.Но случайно разбрах че проблема е другаде,защото има маса но + няма и това ме отведе направо на предпазителите,където неможах да извадя този за перката,защото е залепнал яко maikomila .Сега ще изчакам малко да изстине(и колата и времето) и ще ходя да сменя предпазитела,а ако не стане имам жица и ключе и ще мина 2600 км с тяхна помощ.ПО-късно ще пиша резултати.Нали затова е форума да си помагаме,но и да пишем след това какво е решението за патещите след нас :)

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 29 сеп 2011 16:12

Уточни при теста ,когато мотора е спрял след 5 мин. работа към инсталацията ли беше вързан или си подал ток с допълнителни кабели.
Ако е с допълнителни кабели и е спрял, значи има проблем с ел. моторчето ,затова е стопил и
бушона.
Ако е бил на буксата ,значи е кофти връзка в гнездото на бушона или калпав такъв(деформира се от топлината и губи контакт).

dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dikanski » Чет 29 сеп 2011 16:40

[quote="i.e.i"]Уточни при теста ,когато мотора е спрял след 5 мин. работа към инсталацията ли беше вързан или си подал ток с допълнителни кабели.
Ако е с допълнителни кабели и е спрял, значи има проблем с ел. моторчето ,затова е стопил и
бушона.
Ако е бил на буксата ,значи е кофти връзка в гнездото на бушона или калпав такъв(деформира се от топлината и губи контакт).[/Директно към акумулатора го бях свързал.Това ме навежда на мисълта че мотрчето много дърпа и като е към системата гори бушона а директно изтощава акумулатора.Сега отивам да оправям предпазитела и ако много дърпа ще прекъсна втората степен,вече не е толко топло.Благодаря :)
А,да уточня бушона беше 30А,значи по -скоро късо го е стопило...

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 29 сеп 2011 16:45

За 5 мин. неможе да падне .Потърси си втора ръка моторче за всеки случай(сменя се лесно).

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 29 сеп 2011 19:23

dikanski написа:ще прекъсна втората степен,вече не е толко топло

Няма значение колко е топло... Писал си, че ще се прибираш от лондон до българия.. като си караш по магистралата всичко е наред - въздушната струя през радиатора охлажда антифриза и всичко е точно.. Но.. както си карал часове наред и се озовеш изведнъж в задръстване на магистралата или опашка за митница, ферибот или каквото и да е друго изведнъж температурата ще се качи рязко, защото вече няма такъв дебит на въздух... Тук идва ролята на перката.. Ако няма втора степен, не е добре.

dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dikanski » Чет 29 сеп 2011 19:50

icefire написа:
dikanski написа:ще прекъсна втората степен,вече не е толко топло

Няма значение колко е топло... Писал си, че ще се прибираш от лондон до българия.. като си караш по магистралата всичко е наред - въздушната струя през радиатора охлажда антифриза и всичко е точно.. Но.. както си карал часове наред и се озовеш изведнъж в задръстване на магистралата или опашка за митница, ферибот или каквото и да е друго изведнъж температурата ще се качи рязко, защото вече няма такъв дебит на въздух... Тук идва ролята на перката.. Ако няма втора степен, не е добре.

На втора степен се тресе цялата кола,но охлажда за 15 секунди,а на първа не се чува перката и е по-спокойно.Засега така ще остане на втора степен.Оказа се предпазител за смяна и всичко заспа.Благодаря на всички които се отзовахте на помощ и допринесохте за спасяването на положението и всеки да научи по нещо ново от другите ,носете си винаги предпазители :)

dikanski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dikanski » Вто 11 окт 2011 22:05

i.e.i написа:Уточни при теста ,когато мотора е спрял след 5 мин. работа към инсталацията ли беше вързан или си подал ток с допълнителни кабели.
бушона.
Ако е бил на буксата ,значи е кофти връзка в гнездото на бушона или калпав такъв(деформира се от топлината и губи контакт).

За всичко си има причини.Предпазителя е заминал защото "майстор" го е закачил да наобатно и е изгорял предпазитела от претоварване.А аз се чудех защо върти по 15 мин и не охлажда.Сега за 10-15 цек на втора степен и е готов.Благодаеря отново и привет от родината :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”