Всесезонни гуми - има ли такова нещо?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Всесезонни гуми - има ли такова нещо?

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 14:23

tisho_psg написа:И като е мека зимата в холандия ти какво предлагаш?
1. Целогодишно да се кара с всесезонни гуми (видя ли линка към АДАЦ, който ти бях поставил в предния си пост?).
2. Зимата да се кара с комплект всесезонни а лятото с летни?
Лято предполагам знаеш има и тогава летните са за предпочитане.
Много в грешна посока тръгна спора.Ние предполагам пишем за България,зимата в Холандия няма да карам,а и да карам пак ще са ми нужни зимни гуми защото докато стигна холандия ще мина през страни с по-тежка зима.
Аз ако бях от Стара Загора щях да имам зимни гуми,защото като тръгна за Банско и целия местен климат става без грам значение.
И в България зима си има,както и нужда от зимни гуми.
П.С. Януари и Февруари ако минавам през Ст.Загора сутрин или вечер (по тъмно) ще следя с интерес дали температурите са положителни mhihi

1. Да, точно така. Няма кой нормален човек да си купи два чифта гуми, при положение, че нито лятото асфалтът става 50 градуса, нито зимата ти замръзва сопола от студ. Визирам тези, които са обикновени шофери, а не тунингари, състезатели и т.н.
2. Да ти кажа сериозно съм мислил по въпроса за зимата да си взема всесезонни вместо типична зимна гума.
Относно за какво пишем - виж заглавието на темата. Човекът пита - има ли такова нещо. Според мен - има. И ти казах къде са от полза такива гуми.
Тук не ми стана баш ясно
Аз при минус 15 по Целзий по незаснежена магистрала предпочитам да летя със зимни,нека летните да имат предимство.

Явно са ти нужни повече обяснения. Кое точно не ти стана ясно? Като визирам "сняг" и "лед" визирам минусови температури, или снегът вирее и при положителни? mhihi
В град като Стара Загора ако за цяла зима завали 2-3 пъти стабилно сняг е по-скоро изключение, отколкото правило. Ако имаш познати, които живеят тук - попитай ги, щом не ми вярваш.
Ето даже цитирам автора на темата, като държа да подчертая, че съм съгласен с продавачката mhihi , но с уговорката според зависи от града:
Продавачката ми каза, че това е гума която става за "зима в градски условия".

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 14:57

Колега,пишеш някакви неопределени неща.Кажи къде лятото асфалта не става 50градуса и къде зимата не ти замръзва сопола от студ? Ако може конкретно.По принцип всичко може,но само по принцип.
Ако въпроса е има ли всесезонни гуми и кучетата на село знаят,че има.По важно е заслужава ли си и къде да се кара с тях.
А не ми стана ясно при температура минус 15 градуса и липса на сняг и лед с какво е подходящо да се кара-с летни,зимни или всесезонни гуми според теб? Нужни са ми разяснения mhihi
Мисля,че се обърка лошо и с това,че зимата в Ст.Загора почти не падали t-рите под 0 градуса mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 15:00

Добре. Ти си продавач на гуми. Аз идвам при теб и ти казвам следното:
- Имам комплект летни гуми. Живея в град, където снегът се задържа по пътя максимум ден-два (понеже се и почиства редовно), където температурите денем зимата са по-скоро малко над нулата, отколкото много под нея. Това предполага, че като се топи снегът по пътя става вода и гьолове. Колата се кара предимно градско - независимо от сезона, понеже ми е втора кола, с другата си пътувам, когато излизам извън града.
- Вземете си зимни гуми
- Избройте ми три причини да предпочета зимните гуми пред всесезонните.

Ти си на ход. Имам готови отговори на твоите причини, така че хубаво помисли, какво ще напишеш.

Задача 2:
Живея в страна като Холандия. Чел съм тестове на АДАЦ, сняг при нас не вали. Лятото не е горещо. Дай ми три причини, поради които да си закупя два чифта гуми, които да излязат на цената на Good Year 4season и като характеристика да ги превъзхождат. Да не забравяме ако не са скъпа марка гуми като цитираната, то поне да са малко под тях примерно. Накрая като ударим тотала 8-те гуми, с които карам да са:
1. Зимните - да спират по-добре при ниски температури (визирам градуси около +5) на:
-мокра настилка
-суха настилка
2. Летните - да са по-тихи, да спират по-добре при:
-мокра настилка
-суха настилка
и да излязат като цена колкото 4 всесезонни гуми същия размер.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 15:06

Отговаряш ми на въпроса с въпрос.Ще чакам да ми отговориш на въпроса.
И темата не е за твоя частен случай,а за общия случай.Ти ако имаш 5 коли и 5-тата не я изкарваш зимата от гаража,ще ти кажа да не и слагаш никакви гуми!
Питам те директно-месеците Януари и Февруари през тъмната част на денонощието наистина ли са положителни температурите в твоя град? Аз мисля,че не са,затова ми е интересно да ме поправиш ако греша :да:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 15:09

Температурите тогава не са положителни. Това е факт. Но какво от това? Когато на пътя има лед, който е като стъкло е доста наивно да вярваш, че със зимните гуми имаш огромно предимство пред всесезонните (повтарям и потретвам - висок клас всесезонна гума от скъпа марка). Общо взето единственото, което има значение при каране по лед е:
1. Да НЕ си с летни гуми
2. Да си много съобразителен и внимателен.
Тестовете на АДАЦ го доказват. Аз ти говоря с факти в случая, а ти си този, който обяснява общи приказки.
Ако трябва ще изнеса таблицата на АДАЦ да ти покажа и сухите цифри, искаш ли? Даже и ще я преведа от немски.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 15:14

Завършил съм не много скоро,но ще отговоря и на задача 2 :Mr Green Fun
За Холандия нямам наблюдения и е смешно да отговарям при това положение. На теория зимата ако имам планове да карам ски в някой курорт ще взема комплект 4 зимни гуми,а се предполага,че получавам заплата по стандартите на Холандцитеи това няма да ми е проблем.Даже на макс 2 години ще си сменям зимните гуми с нови :D
Надявам се си доволен от отговора на задача 2 :D

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 15:18

stefan4o написа: но в голяма част от зимата температурите са около или някой градус над нулата. Което предполага, че водата не става на лед mhihi

stefan4o написа:Температурите тогава не са положителни. Това е факт.

Е сега май се обърка.Зимата тъмната част на денонощието е доста по-голяма и температурите са под 0-та.Ако е и мокро както беше твърдял...
Не ми се води повече този спор,всеки си решава какви гуми да вземе. Аз моето мнение го написах :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 15:19

tisho_psg написа:Завършил съм не много скоро,но ще отговоря и на задача 2 :Mr Green Fun
За Холандия нямам наблюдения и е смешно да отговарям при това положение. На теория зимата ако имам планове да карам ски в някой курорт ще взема комплект 4 зимни гуми,а се предполага,че получавам заплата по стандартите на Холандцитеи това няма да ми е проблем.Даже на макс 2 години ще си сменям зимните гуми с нови :D

Много грешиш. Имал съм финансови отношение с холандци, италианци, датчани, англичани, немци и т.н. Не са били в автомобилната сфера, но това не е от значение. Трябва да ти кажа, че си правят доста по-добре сметката от мен и теб и това, че взимат по 5-6-10 пъти по-големи заплати не означава, че харчат пари през пръсти и не си правят сметка.
Е сега май се обърка.Зимата тъмната част на денонощието е доста по-голяма и температурите са под 0-та.Ако е и мокро както беше твърдял...
Не ми се води повече този спор,всеки си решава какви гуми да вземе. Аз моето мнение го написах

Ще ти задам сега и аз един въпрос, на който да ми отговориш директно. Виж резултатите от теста:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

И ми кажи ако съм златната рибка и извадя от вътрешния си джоб
1. 4 броя всесезонни Goodyear Vector 4Seasons
и
2. 4 броя зимни Yokohama W.drive V903

Кои би предпочел да ти подаря? :Mr Green Fun

С което приключвам участието си в тази тема, също.
В заключение искам да кажа мнението си относно гумите, като не задължавам никой да е съгласен с мен: гумите са компромис. И летните, и зимните, и всесезонните. Много по-важно е човек да си отсее приоритетите и да вземе възможно най-добрата финансова (и не само) конфигурация, за да не се чувства (само)прецакан. Дали ще си купиш 4 летни евтини китайски + 4 зимни среден клас, или просто ще предпочетеш 4 всесезонни на топ-марка си е въпрос на лична преценка, която е свързана с употребата на гумите.

Последна промяна от stefan4o на Вто 04 окт 2011 15:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 15:30

stefan4o написа:
tisho_psg написа:Завършил съм не много скоро,но ще отговоря и на задача 2 :Mr Green Fun

Много грешиш. Имал съм финансови отношение с холандци, италианци, датчани, англичани, немци и т.н. Не са били в автомобилната сфера, но това не е от значение. Трябва да ти кажа, че си правят доста по-добре сметката от мен и теб и това, че взимат по 5-6-10 пъти по-големи заплати не означава, че харчат пари през пръсти и не си правят сметка.
Не ми се води повече този спор,всеки си решава какви гуми да вземе. Аз моето мнение го написах

Ще ти задам сега и аз един въпрос, на който да ми отговориш директно. Виж резултатите от теста:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

И ми кажи ако съм златната рибка и извадя от вътрешния си джоб
1. 4 броя всесезонни Goodyear Vector 4Seasons
и
2. 4 броя зимни Yokohama W.drive V903

Кои би предпочел да ти подаря? :Mr Green Fun

С което приключвам участието си в тази тема, също.

Ако нямам зимни гуми веднага грабвам Йокохамата (ако е чисто зимна гума).Зимата често минавам Витиня и си трябват зимни гуми.Повече карам градско,но редовно пътувам и на дълго разстояние.

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Вто 04 окт 2011 15:48

dmitko написа:Значи питането ми не е за марки и качества на гумите.
Интересува ме има ли такова нещо - всесезонна гума, т.е. такава която не е зимна /М+S/ примерно и не е лятна.
...

Това е често допускана грешка - М+S не означава точно зимна гума, а е знак, който се слага на гуми с които може да се кара и зимата т.е. и на зимните и на всесезонните... Загледайте се например гумите за джипове - 80% от моделите имат марка М+S, а се вижда че не са зимни гуми с ламели..
В Германия например е задължително зимно време да се кара с гуми с маркировка М+S... Затова почти всеки производител има такива всесезонни модели гуми (ето 2 бързи примера):
http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=347

http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=420

Миналата година в Автобилд имаше резултати от тестове на сняг с летни, всесезонни и зимни гуми от различни марки... най-добрите от всесезонните почти не отстъпваха на зимните и на летните... Чисто летните на заснежен път дават огромен спирачен път - например 70м вместо 40м (от 70кмч доколкото си спомням)... Разликата най-добри всесезонни с/у зимни беше 2-3 метра, което е пренебрежително малко... Времето за реакция при тая скорост е поне 10 метра.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 16:31

ZanderBG написа:
dmitko написа:Значи питането ми не е за марки и качества на гумите.
Интересува ме има ли такова нещо - всесезонна гума, т.е. такава която не е зимна /М+S/ примерно и не е лятна.
...

Това е често допускана грешка - М+S не означава точно зимна гума, а е знак, който се слага на гуми с които може да се кара и зимата т.е. и на зимните и на всесезонните... Загледайте се например гумите за джипове - 80% от моделите имат марка М+S, а се вижда че не са зимни гуми с ламели..
В Германия например е задължително зимно време да се кара с гуми с маркировка М+S... Затова почти всеки производител има такива всесезонни модели гуми (ето 2 бързи примера):
http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=347

http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=420

Миналата година в Автобилд имаше резултати от тестове на сняг с летни, всесезонни и зимни гуми от различни марки... най-добрите от всесезонните почти не отстъпваха на зимните и на летните... Чисто летните на заснежен път дават огромен спирачен път - например 70м вместо 40м (от 70кмч доколкото си спомням)... Разликата най-добри всесезонни с/у зимни беше 2-3 метра, което е пренебрежително малко... Времето за реакция при тая скорост е поне 10 метра.

M+S е означение за гуми който се карат на сняг и кал.Чисто зимните гуми имат символ снежинка в триъгълник.
И 2-3 метра по-дълъг спирачен път е достатъчен да счупи крак или друго по човек или да направи колата с доста грозна предница.Но за някого може и да е пренебрежително малко.А може разликата да е повече от 2-3 метра...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 17:44

Тишо щом не вярваш на сухи цифри и резултати от АДАЦ (които са доста авторитетни) не виждам защо изобщо да спорим? По твоята логика дори и гумата на Нанканг е по-добрият вариант от всесезонните на Гуд Иър. :wink: Не е редно така да се обобщават нещата. Това, че ти ходиш веднъж или дваж в годината да караш ски и си преценил, че заради това си струва да сложиш зимна гума - чудесно, изборът е твой.
Когато спорим за нещо конкретно, то е редно все пак да е подкрепено с цифри, макар и субективни. Все пак тестовете на гуми се правят с един и същ автомобил, колкото и да е, все ще има разлика при различните гуми. Аз ти дадох примера на ЛС и ти преведох от немски къде всесезонният ГИ е по-добър от конкретната Йокохама, а май гледайки цифрите - и не само от нея.
Ще ти направя следната разбивка. Ето заводския ми размер гума:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/vsese ... 46017.html
Една гума е 136лв. 4 гуми са ти 544лв.
Ако с тези пари решиш да вземеш 8 гуми - то трябва да избереш модели от порядъка на:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 44661.html
и примерно лятото с такива
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 51968.html

Не съм тествал лично нито една от тези гуми, но съм почти убеден, че всесезонния ГИ ако гледаме 7 или 8 критерия, ще бие всяка една от тях поне в 4 или 5 от тези критерии, въпреки, че Ханкук-а е читава марка и често се класира в нишата между шампионите и средния клас гуми според АДАЦ.
И като удариш чертата излиза, че в единия случай колата ти се движи с гуми топ-модел в даден клас, а в другия - зимата караш с някакви нискобюджетни, а лятото със средна хубост :Mr Green Fun

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 04 окт 2011 18:48

Благодаря на колегата stefan4o,че ми дава повод да се цитирам сам себе си :mrgreen:

tisho_psg написа: Най-правилния и скъп вариант е 2 комплекта по 4 зимни и летни гуми и джанти.Всичко друго е компромис!

Няма смисъл от разбивки и сметки кое колко струва,вече казах кое е най-добре и скъпо :да:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 окт 2011 19:00

Е, пожелавам всекиму да има пари да си купи 4 зимни - Конти/ГИ/Дънлоп/Мишлен и отделно да си има 4 летни от същите марки :lol: само че за съжаление парите никой не ги бере по дърветата и са нужни компромиси. Точно тогава на помощ идват - всесезонните гуми и евтинджос марките при зимните и летните модели.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 04 окт 2011 20:11

Kaква е драмата да се кара ПОСТОЯННО-пълноприводен (full time 4x4) автомобил с 4 еднакви всесезонни гуми?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”