Отопление с прозоречен климатик?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление с прозоречен климатик?

Мнениеот Stivi » Пон 03 окт 2011 21:21

В самото заглавие и първия ти пост звучиш като човек който не е виждал климатик през живота си а в последния замисляш да си сглобяваш такъв сам ??? Вече се чудя дали просто не се ебаваш с хората и си търсиш тема за разговор :wink: Все едно аз да питам каква всъщност е функцията на турбото и 2ч след това вече да съм разглобил едно за да го направя по-ефективно mhihi

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 04 окт 2011 8:40

Stivi написа:В самото заглавие и първия ти пост звучиш като човек който не е виждал климатик през живота си а в последния замисляш да си сглобяваш такъв сам ??? Вече се чудя дали просто не се ебаваш с хората и си търсиш тема за разговор :wink: Все едно аз да питам каква всъщност е функцията на турбото и 2ч след това вече да съм разглобил едно за да го направя по-ефективно mhihi

И аз имах едни такива наблюдения ама викам - може да се бъркам mhihi .
Колега ,много ми е интересно колко смяташ че ще ти излезнат частите да си сглобиш климатик/друг е въпроса че ако изобщо можеш ще ти трябва и друга техника и фреон ..за справка R410a 1кг= 90 -100лв/

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 04 окт 2011 16:42

За сглобяването още не съм много сигурен, трябва да говоря с един приятел да му обясня какво смятам да правя и зависи той какво ще каже по въпроса.
Поне засега разбрах, че климатик, който да ми върши работа за по-малко от 1200лв няма да намеря. А май засега не мога да дам толкова пари и може да се наложи и тази зима да се топля с реотани.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Вто 04 окт 2011 19:10

Бих ти подарил едно прозоречно LG,което сега не ползвам и просто стои така.
До последно работеше,има отопление и охлаждане,с дистанционно.
Само трябва да измислиш начин да го вземеш от Асеновград..

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 окт 2011 19:40

Благодарение на колегата FELIPE :bowdown се обзаведох с отличен прозоречен климатик :banana
Въпреки, че е прозоречен е добре направен и предполагам, че ще ми върши работа. Засега ще го монтирам на прозореца, а после, ако нещо не ми хареса ще мисля за други варианти.
Някой знае ли защо прозоречните са с различен фреон от останалите?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 08 окт 2011 20:30

ktamen написа:Благодарение на колегата FELIPE :bowdown се обзаведох с отличен прозоречен климатик :banana
Въпреки, че е прозоречен е добре направен и предполагам, че ще ми върши работа. Засега ще го монтирам на прозореца, а после, ако нещо не ми хареса ще мисля за други варианти.
Някой знае ли защо прозоречните са с различен фреон от останалите?

Вероятно щото са стари mhihi иначе на работата по рано имахме такъв и си работеше задовлително но се прецака клапана който обръща процеса нз как точно се казва(нещо като четирипътен вентил ми се върти в главата)и го сменихме.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 окт 2011 20:36

И сега се продават прозоречни климатици - фреона им е R407C, а на останалите R410A. Каква е разликата на тези два вида фреон?
Като сменихте фреона имаше ли някаква разлика после в работата на климатика?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 08 окт 2011 21:03

Имах предвид че сменихме целия климатик щото за ремонта обявиха към 200 лв и шефа реши че е по добре нов климатик да се вземе.А щом се продават и сега такива климатици предполагам че фреона сега отговаря на строгите еко норми а навремето не е било така.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 10 яну 2012 23:16

Климатика на колегата Felipe за съжаление не се оказа достатъчно дуракоустойчив и след опитите да го подобря се спомина скоропостижно death
Все пак преждевременната му кончина не беше напразна и от него понаучих някои неща - например, че монтажа на прозоречния климатик е много по-сложен от този на останалите.
В крайна сметка си взех една Осака и от месец и половина се топля с нея. Правих си доста експерименти и тя издържа на всичките ми издевателства и все още си работи.
Не е особено интелигентна и не знае точно кога и колко да се размразява, но аз разкачам жиците на 4пътния вентил и външния вентилатор и си я размразявам по моя преценка. Май почти всички климатици имат проблем да разберат кога и колко да размразяват.
Научих се и да запоявам тръбичките с твърд припой с полуаматьорски методи.
Вече съм почти сигурен, че мога да си направя климатик със СОР над 5, но ще ми струва доста парички и време и засега ще оставя проекта да отлежава.
Колега mely, предполагам, че си видял в някой магазин 800грамова бутилка с 410 на цена 70лв (аз си купих такава бутилка) и си си направил погрешния извод, че фреона е 90лв/кг. Всъщност бутилката е скъпа защото е за многократна употреба. Повторното пълнене на бутилката ми струваше 20,80лв защото 1кг 410 струва 26лв. Иначе не съветвам никой да си купува такава бутилка защото 800гр не стигат дори за един климатик, има и двукилограмови бутилки по 92лв, но когато си купувах нямаха от тях, а аз нямах време.
Благодаря на всички, които писаха в темата, особено големи благодарности на колегата dandan, който ми помогна много със съвети и въпреки, че е в Канада намери начин да ми услужи с неговите инструменти за климатици.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 11 яну 2012 2:53

За 10квадрата, климатик е малко излишно според мен!?
Друг вариант не си ли обмислял?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 11 яну 2012 8:34

Какво значение има колко са квадратите? Като пуснах темата стаята още не беше изолирана и беше с доста проветриви джамове. За да се стопли до 20гр вечер трябваше да включвам 4 киловата за няколко часа и после за да се поддържат 20гр в стаята трябваше да работят нонстоп поне 2 киловата - това при около 0 градуса външна температура, стаята е две външни стени и е хладилник дори и през август, а като стане навън -10 ... Аз общо взето съм свикнал на студено, но ако имам гостенка печките не могат да се изключат и сметката понякога надхвърля 200лв.
Преди колегата да ми подари климатик аз се бях отказал и смятах да си остана на реотани и просто направих изолация и смених прозореца. А експериментите с климатиците ми струваха общо около 300лв, 150лв да купя два климатика, 90лв за фреон и още 50 - 60 лв за разни дреболии. Загубих и доста време, но и научих много, така, че времето не го слагам в сметката, защото ще използвам наученото като реша да климатизирам още няколко стаи.
На практика Осаката не е много по-ефективна от реотани (Числата в рекламите за климатици са мерени при едни условия, а реалните условия са други и се получава доста голямо разминаване при употреба в реални условия за всички климатици).
А и за какви варианти да си мисля - те са два варианта климатик или реотани, друг избор нямам.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Сря 11 яну 2012 19:35

:D ktamen най-важното е,че аз и жената още пием по една чаша всяка вечер от твоето вино...наздраве :drunk :D

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 13 яну 2012 23:36

death :bishop
само защото е офф нямате предупреждения-вие тримата си знаете кои сте

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Съб 14 яну 2012 0:16

Pichaga написа:death :bishop

добре знаем си!обаче утре някой ще прочете темата ще почне да спори за неща който не са верни и нямат нищо общо с реалноста и като го питат от къде има тази информаци ще каже че е от нашия форум и хората ще си кажат тези са големи негодници който нищо неразбират!
според мен не само нашите мнения са за триене а цялата тема защото е пълна с глупости и подвежда хората с невярна информация!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 14 яну 2012 0:25

titi7707 написа:
Pichaga написа:death :bishop

добре знаем си!обаче утре някой ще прочете темата ще почне да спори за неща който не са верни и нямат нищо общо с реалноста и като го питат от къде има тази информаци ще каже че е от нашия форум и хората ще си кажат тези са големи негодници който нищо неразбират!
според мен не само нашите мнения са за триене а цялата тема защото е пълна с глупости и подвежда хората с невярна информация!

Преди да разчистят темата на лични ти предложих да се хванем на бас, че ще направя такъв климатик, но май не си чак толкова сигурен в думите си, че да рискуваш с реални пари, а не с празни приказки. Ако има още някой, който е съгласен с теб, че съм написал глупости можете да си поделите риска.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”