Всесезонни гуми - има ли такова нещо?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Re: Всесезонни гуми - има ли такова нещо?

Мнениеот tisho_psg » Сря 05 окт 2011 7:21

Тук драми няма,но е някакъв компромис. Разбира се всеки си прави сметка за себе си и решава сам с какво да кара,личен избор е.
П.С. Само по възможност зимата да не са летните гуми :wink:

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Чет 06 окт 2011 12:16

stefan4o написа:Е, пожелавам всекиму да има пари да си купи 4 зимни - Конти/ГИ/Дънлоп/Мишлен и отделно да си има 4 летни от същите марки :lol: само че за съжаление парите никой не ги бере по дърветата и са нужни компромиси. Точно тогава на помощ идват - всесезонните гуми и евтинджос марките при зимните и летните модели.

Аз не виждам причина да трябва да се купуват всичките гуми наведнъж - аз например си купувам на сезон по 2 нови гуми, и излиза съвсем поносимо - не карам 4x4 за да се налага гумите да са абсолютно еднакви. Така мога да си позволя да карам с хубави гуми среден клас ( TOYO, BF-Goodrich, Fulda ) без да се изръсвам накуп 5-600 лв. Така че не виждам каква икономия бих направил с всесезонни гуми ... Мисля че това е по-оптималния компромис, вместо всесезонните гуми. Освен това, обикновено като си купуваш нови гуми, монтажа и баланса са ти безплатни, и така спестяваш още едни 20-30 лв.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 окт 2011 12:20

Да, принципно и аз 2 по 2 си ги менкам и си карам само с нови гуми вече. Но ако утре реша да си купя кола нов внос с гуми за "мъгла" ще трябва да вземам тефтера и молива да смятам mhihi Доста изместихме темата. А тя всъщност мисля беше - къде и на кого продават, аджеба, тези всесезонни гуми, които така люто отричаме, че съществуват mhihi

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Съб 08 окт 2011 18:49

Помежду другото, хората които не знаят технически английски, често бъркат двете словосъчетания:

ALL WEATHER - За всякакво зимно време. Това са гумите за централна и южна Европа.
ALL SEASON - Всесезонна гума

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Съб 08 окт 2011 20:06

ChimeyJimmey написа:Kaква е драмата да се кара ПОСТОЯННО-пълноприводен (full time 4x4) автомобил с 4 еднакви всесезонни гуми?

Имаш предвид защо трябва да са еднакви гумите на 4Х4 ли? Нещо с разликите в на въртенето в диференциалите е отговорът. Ако са различни гумите, имат различна окръжност и съответно едните имат по-голяма/малка обиколка и това шашави дифа, който пък се пръска от ядове (не става току-така де, но след хииииляди км., видиш ли - айдеее)

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 09 окт 2011 9:20

Не, нямам това предвид. Това ми е известно.
Аз винаги съм карал с 4 еднакви гуми (и така съм ги купувал), дори и само на предно.

Имах предвид, че фулл тайм 4х4 в общия случай си се справя зимата с 4 еднакви всесезонни гуми. :)

P.S. Обърнете внимание, че за джиповете има много по-богат избор от всесезонни гуми. :041:

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Нед 09 окт 2011 10:13

ChimeyJimmey написа:Не, нямам това предвид. Това ми е известно.
Аз винаги съм карал с 4 еднакви гуми (и така съм ги купувал), дори и само на предно.

Имах предвид, че фулл тайм 4х4 в общия случай си се справя зимата с 4 еднакви всесезонни гуми. :)

P.S. Обърнете внимание, че за джиповете има много по-богат избор от всесезонни гуми. :041:

ЕЕ, да. Все пак въртят и 4-те колела. Ако си с двойно не мисля, че е проблем да си караш с всесезонки. Не че само с един задвижващ мост е проблем. Аз намирам Стефанчо за прав - по-добре хубави всесезонки от калпави летни/зимни...
Зависи си от зима, от каране, от шофьор и т.н. Зинни/летни в комплект, дето се сменят на 2 сезона е пък най-хубавото.
П.П. Това е като с нивото на маслото малко - един вика "до горе", друг "по средата" - теории в подкрепа и на двете колкото щеш. В крайна сметка всеки си харесва едното, което му е по-правдоподобно.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Нед 09 окт 2011 13:44

ChimeyJimmey написа:Не, нямам това предвид. Това ми е известно.

Така е. Шефа ,ми си кара джипа много рядко и е с всесезонни M+S гуми гудиър.
Но не е доволен от сцеплението (и на мен не ми харесва) и му търсих чисто зимни джипови гуми. На повечето места нямат или предлагат само всесезонни от размера. Само Нокиан и няколко американски марки имаха чисто зимни!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 09 окт 2011 13:47

И Дънлоп (Грандтрек), и Бриджстон, и Мишелин (Алпин 4х4), и други големи марки също имат чисто зимни гуми за джипове.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 09 окт 2011 14:00

М+S само не означава, че гумите са зимни.
Трябва да присъства изрично и знака

Изображение

за да сме сигурни, че е зимна гумата. Освен очевидната шарка, разбира се.

Иначе, и аз съм готов с 4 броя чисто нови Blizzak LM25 4X4 - 245/70/16.
Но не мисля да ги слагам скоро - чак като видя сняг по улиците. :)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Нед 09 окт 2011 14:14

dobrin написа:И Дънлоп (Грандтрек), и Бриджстон, и Мишелин (Алпин 4х4), и други големи марки също имат чисто зимни гуми за джипове.

Те производителите имат,но родните търговци нямат налични или не внасят от размера които търсех. Разбира се имаше и магазини в които имаше чисто зимни от размера,но всесезонните се намираха по-лесно.Това имах предвид.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Всесезонни гуми -има ли такова животно?

Мнениеот Stif » Вто 06 дек 2011 18:12

Здравейте Колеги,
Имам проблем с гумите на колата на жената.Сегашните са с голям грайфер, но са купени 2004 г.Кара годишно по 3-4 х.км.главно лятото и само в града.Явно вече от годините и слънцето са станали много твърди - личи си при спиране на мокро /шейна/.Проблема е какви гуми да и купя.Мисля дали да са всесезонни и по-евтинки.Просто няма смисъл от качествени при ситуацията която описах по-горе, и хубави да сложа/зимни или летни/ след някоя и друга година ще стане същото положение.Доколкото знам такова животни /всесезонни/няма.Чудя се какво да правя, дори си мисля да купя 2 предни, пък задните да си останат старите.Колата е Форд фокус.
Дайте съвет!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Всесезонни гуми -има ли такова животно?

Мнениеот stefan4o » Вто 06 дек 2011 18:24

Stif написа:Здравейте Колеги,
Имам проблем с гумите на колата на жената.Сегашните са с голям грайфер, но са купени 2004 г.Кара годишно по 3-4 х.км.главно лятото и само в града.Явно вече от годините и слънцето са станали много твърди - личи си при спиране на мокро /шейна/.Проблема е какви гуми да и купя.Мисля дали да са всесезонни и по-евтинки.Просто няма смисъл от качествени при ситуацията която описах по-горе, и хубави да сложа/зимни или летни/ след някоя и друга година ще стане същото положение.Доколкото знам такова животни /всесезонни/няма.Чудя се какво да правя, дори си мисля да купя 2 предни, пък задните да си останат старите.Колата е Форд фокус.
Дайте съвет!

Последно има ли или няма? Хем се чудиш дали да си купиш, хем твърдиш, че такива нямало. :screwy
Имаш няколко варианта:
1. Зимни гуми - да ги караш лете и зиме, на втория зимен сезон вероятно ще загубят голяма част от качествата си на такива.
2. Летни гуми - да ги караш и лете и зиме. Карал ли си зимата с летни гуми? :lol: Много еротично преживяване е.
3. Всесезонни (които ги няма, не съществуват, просто са плод на фантазията ми в случая) - да ги караш зиме и лете. Ако вземеш нисък клас евтина гума - лятото ще имаш полулетни, зимата полузимни гуми. Ако вземеш по-скъпа гума - положението ще е до 2-3 идеи по-добро, но пак няма да получиш 100% заместител на двата вида (летни и зимни, нали казахме по-напред, че няма всесезонни).

Stif
Автомобил:
Двигател:

Re: Всесезонни гуми -има ли такова животно?

Мнениеот Stif » Вто 06 дек 2011 18:58

stefan4o написа:
Stif написа:Последно има ли или няма? Хем се чудиш дали да си купиш, хем твърдиш, че такива нямало. :screwy
Имаш няколко варианта:
1. Зимни гуми - да ги караш лете и зиме, на втория зимен сезон вероятно ще загубят голяма част от качествата си на такива.
2. Летни гуми - да ги караш и лете и зиме. Карал ли си зимата с летни гуми? :lol: Много еротично преживяване е.
3. Всесезонни (които ги няма, не съществуват, просто са плод на фантазията ми в случая) - да ги караш зиме и лете. Ако вземеш нисък клас евтина гума - лятото ще имаш полулетни, зимата полузимни гуми. Ако вземеш по-скъпа гума - положението ще е до 2-3 идеи по-добро, но пак няма да получиш 100% заместител на двата вида (летни и зимни, нали казахме по-напред, че няма всесезонни).

Благодаря колега за отговора, приемам че го правиш воден от принципа,че тук сме да си помагаме и да обменяме опит а не да си го мерим.Имам доста голям опит зад волана и никога не съм карал с всесезонни.Проблема при мен е че се чудя какво да правя в мойта ситуация, не си струва да дам 500-600 лв. и след 3-4 години да съм изправен пред същата ситуация.Беше ми интересно дали някой е имал подобен проблем и как го е решил.

K

Потребителски аватар
kjm
Автомобил: audi a3
Двигател: ALH

Мнениеот kjm » Вто 06 дек 2011 19:05

казваш че колата не се кара зимата,тогава купуваш летни и ги караш 3-4год.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”