Термостат - къде се намира и как се сменя.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Re: Термостат - къде се намира и как се сменя.
Мерси,незнаех,че в аптечката има.
- MECHOKA1
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги така и не разбрах къде се намира термостата на 1.9TDI 110к.с. AFN мотора.
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Всички видове термостати се намират в другият край на един от маркучите които влизат в радиатора. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
И аз го бих днес тоя "тупан" с термостата.Взех голфа (двойка, 1.6 карбуратор, 2е2) за товарен още пролетта със смразяващата диагноза 28 на 100 км. разход на газ.Човърках, правих, струвах, махнах турският изпарител и си взех Ланди, но успях да го сваля само до 10/100 извънградско. В града - 16. Ама сега като застудя и зацепих какъв му е другият проблем - термостат. При спускане охлажда и стрелката застава на положение студен двигател - все едно сега го паля. Отидох до местния "цървулски" магазин и поисках най - евтиния, но бяха свършили, та започнаха да ме "зарибяват" с един BEHR за 16,80. Той като го гледам е BEHR колкото аз съм европеец, ама какво да се прави...
На кутията си пише марката, но на термостата има само чукнати номера.Продавачката веднага започна да ме сапунисва, че номерът на термостата отговарял с този от кутията, ама пропусна да доуточни, че този на кутията е лепенка, която може и аз да поръчам в офис 1 - на нея никъде не пише търговска марка, а само някакъв вносител и т.н.Какво да се прави, купих го, защото не съм от търпеливите, че да чакам да доставят евтинджоса от 9 кинта, а в ауто плюс нещо не съм навит да пазарувам, имам си едно на ум.
Смяната - като детски конструктор е тоя голф, много му се кефя.
15 минути - десетте от тях бяха да прелея старият антифриз от легена в шише през фуния без никой да ми държи - доста трудно упражнение и да го сипя отново в голфа .Старият се оказа леко отворен, може и да отваря по - рано освен това, предполагам.А, въпросният термостат си вървеше с каналната гумена гарнитура, опръстена и с една фланцова картонена.Моята се оказа опръстена.Поне старият беше сложен с нея.На кутията пише, Фолксваген, Сеат, Ауди и ... Пежо?! Едва ли ще става и за 406 - цата ми
.Нямах време днес да покарам, само го запалих за да се убедя, че няма течове (е, нямаше) и оставих отговорната задачка за утре - ще докладвам за температурният баланс, може пък тези ментета да са ги пооправили вече.Ако ли не - то други колеги поне ще предпазя от
.

Смяната - като детски конструктор е тоя голф, много му се кефя.

15 минути - десетте от тях бяха да прелея старият антифриз от легена в шише през фуния без никой да ми държи - доста трудно упражнение и да го сипя отново в голфа .Старият се оказа леко отворен, може и да отваря по - рано освен това, предполагам.А, въпросният термостат си вървеше с каналната гумена гарнитура, опръстена и с една фланцова картонена.Моята се оказа опръстена.Поне старият беше сложен с нея.На кутията пише, Фолксваген, Сеат, Ауди и ... Пежо?! Едва ли ще става и за 406 - цата ми

-
- Автомобил:
- Двигател:
Определено след смяната разликата е огромна.Стои около лампата, само малко се вдигаше почти до следващата черта, но натоварването беше екстремно, то малко оффтопик идва:
С ремарке, в което натоварих 1320 кг баластра.Самият голф с ремаркето празен е 1180кг.13 километра преход, с доста голямо изкачване е пътят.А и като стигнах се оказа антифриза на долната черта, просто се беше наместил.Аз каквото източих - това и влях при смяната.Нямах време да го загрея на място и да долея повече, а на земята отиде към половин литър при смяната на термостата и преливането от легена в шишето.Шапка му свалям на голфи - извади душа за две коли.
Та, този термостат си го бива, защото на връщане спусках надолу с голяма скорост и стрелката се мръдна съвсем леко надолу от средата - 1-2мм, но пък бях усилил парното докрай и вентилатора духаше на най високата скорост.А и работите с горивото, чувайки клопането на поплавъка в бутилката изглеждат по - нормални.Може и да сляза на 8 на 100, което ме удовлетворява като разход.
С ремарке, в което натоварих 1320 кг баластра.Самият голф с ремаркето празен е 1180кг.13 километра преход, с доста голямо изкачване е пътят.А и като стигнах се оказа антифриза на долната черта, просто се беше наместил.Аз каквото източих - това и влях при смяната.Нямах време да го загрея на място и да долея повече, а на земята отиде към половин литър при смяната на термостата и преливането от легена в шишето.Шапка му свалям на голфи - извади душа за две коли.

Та, този термостат си го бива, защото на връщане спусках надолу с голяма скорост и стрелката се мръдна съвсем леко надолу от средата - 1-2мм, но пък бях усилил парното докрай и вентилатора духаше на най високата скорост.А и работите с горивото, чувайки клопането на поплавъка в бутилката изглеждат по - нормални.Може и да сляза на 8 на 100, което ме удовлетворява като разход.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
xpp1969 написа:На кутията пише, Фолксваген, Сеат, Ауди и ... Пежо?! Едва ли ще става и за 406 - цата ми![]()
За 406-цата не знам дали ще стане, ама за ладата става идеално, ако успееш да отвориш и после да затвориш месинговата кутия, в която е монтиран термостата на ладата.
BEHR трябва да си е щамповано и на самия термостат, но и това не е 100% гаранция, че не е менте.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Здравейте!Днес се опитах да сменя ГАДИНАТА,но не успях!Шибания проходен болт за камък Н-16 в Гедорето не поддаде-даже май тръгна да заобля,за свалянето на хидравликате говоря.Други варианти за смяна на тая гад без сваляне на хидравличната помпа???АБС мотор Пассат Б4 с Климатроник.
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Zdravko Zankov написа:Здравейте!Днес се опитах да сменя ГАДИНАТА,но не успях!Шибания проходен болт за камък Н-16 в Гедорето не поддаде-даже май тръгна да заобля,за свалянето на хидравликате говоря.Други варианти за смяна на тая гад без сваляне на хидравличната помпа???АБС мотор Пассат Б4 с Климатроник.
Има друг вариянт. Сваляш компресора, сваляш динамото, сваляш водната помпа с цялата конзола и термостата

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Аз миналата неделя сменях термостата. Болт за камък 16 не видях
Всички са 13. Точно 4 болта са и хидравличната помпа заедно със стойката е долу
Аз развих малко повече защото не знаех как точно е закрепена.

Аз развих малко повече защото не знаех как точно е закрепена.
-
- VW експерт
Е добре де,а как я откачи от конзолата?Има 4 болта отдолу.1 за гребена за натягане на ремъка и тоя с 16 на Гедорето,дето не мърда.Проходен,непоклатим.Ако го отвия и него помпата ще си увисне!С тея 4 отвити болта се даржим за У....ю.И не праим нищо друго!
- Winner25
Не ти трябва да я откачаш от конзолата. Махаш болта за обтягане, има 2 вертикални към картера и един който е до пистовия ремък. Като ги отвиеш цялата конзола пада, сменяш термостата и обратно 

-
- VW експерт
Сменен вече!За сега поддържа температурата постоянна при дълго спускане на 5 при 3 гр.Отвитите болтове са 4,номер 13.2 броя са от страната на картера.Отвива се болта с гребена-за обтягане на трапецовидния ремък.Последния болт е най-скрит-пада се зад пистовия ремък.Хидравличната помпа си увисва на маркучите и се работи екстра.Смяната на канал е гадна,на подемник и със свалена дясна гума е най-лесно.Става въпрос за 1.8 АБС мотор с хидравлика и климатроник.
- ckochev
- Автомобил:
- Двигател:
здравейте колеги моля за малко помощ който е компетентен да помага,тъй като и аз реших да си сменя сам термостата по форума реших,че мога да се справя,отидох купих си един на berh мисла че беше които имаще вътре едно гумено уплатнение един о-прустен и една картонена гарнитура,при свалянето на стария термостат имаше само едно гумено уплутнение,поне едно видях,при което сложих и аз това което отговаряше то се пада на малкиа кръг а на външния кръг се опитах да сложа о-прустена но много надуваше и си помислих че може би е с едно уплутнение,та затжорих си всичко по обратниа ред и докато наливах течноста нямаше течове но на другиа ден си течеше от термостата,някои да каже трябва ли да има и втория о-прустен или нещо друго се прави защо тече някои да помага мотора е PF 1,8 бензин Б3
- Winner25
Само о-пръстен се слага. Стария който си махнал най вероятно е бил смачкан и прилича на нещо средно между о-пръстен и плоско уплътнение, но о-пръстена е достатъчен
Поне при 1,8 абс мотора е така но предполагам че при пф е същото.

-
- VW експерт
PF e като мотора на предното ми Ауди!Термостата се сменя стоешком.Сложи термостата в гнездото и О-пръстена да легне хубаво в пластмасовия корпус,който го затваря отдолу.Не са нужни никви други гарнитури.Обезвъздушаването е малко кофти.Парното на максимум и чат-пат палиш,гасиш мотора.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”