ЗА И ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 07 мар 2006 13:18

Имаш да взимаш...
"Старецът и морето" :)

Бреййй... ама и Марк Твен го е изръсил...

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Сря 06 сеп 2006 8:55

Има един фактор, който също е решаващ при пристрастяването към пушенето. Това е дихателната родова травма. При раждането бебето излиза в една съвсем различна среда, въздушна, а не течна, при това и с по-ниска температура. Бебето трябва да превключи от течно към газово дишане. То трябва да вдъхне първата си глътка въздух. Това е болезнено, болката е режеща, особено ако превключването се извърши много рязко, за което има грижата чичко доктор, който хваща детето за крачетата, обърнато с надолу главата, и го потупва по гръдния кош, за да излезе по-бързо течността от дробовете и да вдъхне въздух. Но това потупване за детето е като боксьорски крушета, които даже могат да деформират дробовете му, да не говорим че и гръбнакът му се натоварва рязко на опън, което също може да причини трайни увреждания.
И така крушетата продължават да се сипят върху детето (което впрочем е поставено в най неудобната за бокс позиция, приличаща по скоро на стълб на мъченията), докато то не вдъхне първата глътка въздух, и като резултат от рязкостта и грубостта на изпълнението, не изкрещи от болка. Значи от първия досег с външния физически свят детето изпитва режеща болка, и изкрещявайки прерязва и гърлото си. В паметта на бебето се прави запис с приоритет 1-ца: "Животът е опасен и той е борба. (Ти трябва да се научиш от първия опит да дишаш въздух или да умреш, защото чичко доктор вече ти е кръцнал пъпната връв.) И дишането в тоя живот е едно от най-болезнените и опасни неща."
Така още при раждането в подсъзнанието е записан страх от дишането, и то цял живот ще бъде плахо и повърхностно.
Проблемът на пушачите е, че те не са разбрали какво е "пушене", защото, ако знаеха, те нямаше да са пушачи.
И идват цигарите, които да помогнат по-пълно да се спазва впечатлението от родовата травма: Физиологията, организмът много често подава импулси за дълбоко вдишване, но от подсъзнанието изплува формулата "да се диша дълбоко е опасно за живота, то носи само болка и мъка". И така импулсът и формулата, които са противоположни, намират примирение чрез цигарите: "да, ще дишам дълбоко, след като такива са импулсите на организма ми, т.е. нуждите ми, които аз трябва да удовлетворявам, но ще дишам дълбоко дим от цигара, смесен с малко въздух, така че и при дълбоко вдишване аз пак ще дишам по малко, ще спазвам правилото, че "дишането е опасно за живота" и ще продължа да свеждам това опасно нещо дишането до минимум. Освен това ще задоволя едновременно 2 липси, 2 нужди - и от дишане, и от пушене; и от кислород, и от катран, никотин и цялата палитра от "полезни" отровни вещества, фигуриращи в цигарения дим."
Така че използвай волята си за да замениш пушенето с дълбоко дишане поне 3 пъти на ден по 15 минути, както и при всяко желание за запалване на цигара, защото истинският импулс, който ти изпраща тялото, е за дълбоко дишане, а не за дълбоко пушене.
И когато си гладен не пуши, а дишай дълбоко. Когато се наядеш не пуши, а дишай дълбоко. Когато си притеснен не пуши, а дишай дълбоко. Когато трябва да мислиш съсредоточено не пуши, а дишай дълбоко. Когато се движиш, и особено когато активно работиш с мускулите си не пуши, а дишай дълбоко. Когато почиваш не пуши, а дишай дълбоко. Когато се радваш не пуши, а дишай дълбоко. Когато правиш секс не пуши, а дишай дълбоко… Няма състояние и активност, за които да не ти е нужно дишане, кислород, защото дишането е самият живот, а за всяка активност преди всичко трябва да си жив.
Така че, човече, замени пушенето с дълбоко дишане и ще се излекуваш, защото ще замениш смъртта и болестта със здрав живот. Прегърни живота - и той ще те прегърне, и ще те дари с всичките си блага. И тогава ще изчезне всякакво твое неудовлетворение от живота, защото ти ще бъдеш самия живот.

Спри да пушиш и постепенно ще усетиш как целият ти жизнен, умствен, енергиен, сексуален и т.н. потенциал рязко ще нарасне. И не се плаши от нарасналото количество на енергията в теб, а я насочи към преживяване на нарастващо щастие и удовлетворение от живота. Наслаждението от изпълнеността ти, от препълнеността ти с енергия, т.е. със сила и живот, е много по-висше от наслаждението на това как енергията ти се разпилява безцелно, ако изобщо второто би могло да се интерпретира като наслаждение.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 09 сеп 2006 10:12

твърдо ПРОТИВ! Пушех активно от 1993 до март тази година. Последната година средно по 2 кутии и половина на ден. Отказах ги с много воля и Табекс (не се подвеждайте по упътването, на което пише, че можете да си пушите, докато пиете хаповете - да, можете, но по този начин няма да откажете цигарите). Три месеца след отказването бях качил 15 кг. (изобщо не съм от дребните), но сега почнах да нормализирам до старото си тегло. По-добре дебел, отколкото пушач:)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 09 сеп 2006 10:15

Всеки има право да избира как да живее, дори и ако иска да се трови. Хем пари на вятъра, хем здраве на вятъра, но всеки има право на избор. Само този избор да не ми пречи на мен. Ако искам да се тровя ще си го правя сам. Затова всеки да си пуши колкото иска, но да не е на главата ми. :wink: :да:
П.С: Аз ги отказах преди 10 години

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Нед 10 сеп 2006 1:41

Твърдо против цигарите! Никога не съм пушил, нито ми е било интересно да се тровя така. Няма и да пропуша. ;) Щот е тъпо и безкрайно глупаво.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 10 сеп 2006 8:36

Въпроса за цигарите е много лесен за решаване,примерно аз 10 години работих в цигарена фабрика,пушех си, кефех се ...докато не хванах хроничен фарингит...и вече 6 години не пуша.
Та така е-ако си здрав и не ти пречат, трудно се отказват,пък и колкото и да му доказват на такъв човек че са вредни-няма да повярва...до първото по сериозно заболяване,когато вече няма начин.

Потребителски аватар
teo_ss
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teo_ss » Нед 10 сеп 2006 9:24

"да се спрът цигарите е най-лесното нещо на света. Аз съм го правил поне 100 пъти"
Марк Твен

найстина са вредни че и пари си даваш ама кат мие слаб ангела какво да правя стана вече 3 месеца ги спирам тез цигари. Процеса се оказа по-продължителен от колкото си мислех
:banghead:

Последна промяна от teo_ss на Нед 10 сеп 2006 10:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Нед 10 сеп 2006 9:49

teo_ss написа:"да се спрът цигарите е най-лесното нещо на света. Аз съм го правил поне 100 пъти"
Карл Май

...

Varbona написа:Който иска- да се трови...

wili98 написа:Колеги една мъдрост и от мен... пресъздадена...
Да откажеш цигарите е най-лесното нещо на света......
Хиляди пъти съм го правил :)
Ъ. Хемингуей

Ти верно я пресъздаде :lol: Тва е на Марк Твен.

ке ке ке, и последно кой е ;)

А по темата , аз от година и половина не пуша, преди това пушех по кутия и половина - две на ден и лула дърпах между фасовета, отказах ги от раз, казах стига толкоз и това е, всичко е въпрос на воля според мен :)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 10 сеп 2006 9:57

Наистина е въпрос на воля. Но от опит знам, че цигаритесе откават веднъж за винаги. Това с постенепното отказване на става. Даже май и лепенките не помагат много. По - скоро подсилват вярата, че човек може да ги откаже, отколкото наистина да действат, но... Воля, това е начина. Казваш от утре не пуша и това е. Успех на желаещите да откажат цигарите :да:
На останалите пушачи, да си пушат с кеф, щом така им харесва. :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”