"Старецът и морето"

Бреййй... ама и Марк Твен го е изръсил...
Има един фактор, който също е решаващ при пристрастяването към пушенето. Това е дихателната родова травма. При раждането бебето излиза в една съвсем различна среда, въздушна, а не течна, при това и с по-ниска температура. Бебето трябва да превключи от течно към газово дишане. То трябва да вдъхне първата си глътка въздух. Това е болезнено, болката е режеща, особено ако превключването се извърши много рязко, за което има грижата чичко доктор, който хваща детето за крачетата, обърнато с надолу главата, и го потупва по гръдния кош, за да излезе по-бързо течността от дробовете и да вдъхне въздух. Но това потупване за детето е като боксьорски крушета, които даже могат да деформират дробовете му, да не говорим че и гръбнакът му се натоварва рязко на опън, което също може да причини трайни увреждания.
И така крушетата продължават да се сипят върху детето (което впрочем е поставено в най неудобната за бокс позиция, приличаща по скоро на стълб на мъченията), докато то не вдъхне първата глътка въздух, и като резултат от рязкостта и грубостта на изпълнението, не изкрещи от болка. Значи от първия досег с външния физически свят детето изпитва режеща болка, и изкрещявайки прерязва и гърлото си. В паметта на бебето се прави запис с приоритет 1-ца: "Животът е опасен и той е борба. (Ти трябва да се научиш от първия опит да дишаш въздух или да умреш, защото чичко доктор вече ти е кръцнал пъпната връв.) И дишането в тоя живот е едно от най-болезнените и опасни неща."
Така още при раждането в подсъзнанието е записан страх от дишането, и то цял живот ще бъде плахо и повърхностно.
Проблемът на пушачите е, че те не са разбрали какво е "пушене", защото, ако знаеха, те нямаше да са пушачи.
И идват цигарите, които да помогнат по-пълно да се спазва впечатлението от родовата травма: Физиологията, организмът много често подава импулси за дълбоко вдишване, но от подсъзнанието изплува формулата "да се диша дълбоко е опасно за живота, то носи само болка и мъка". И така импулсът и формулата, които са противоположни, намират примирение чрез цигарите: "да, ще дишам дълбоко, след като такива са импулсите на организма ми, т.е. нуждите ми, които аз трябва да удовлетворявам, но ще дишам дълбоко дим от цигара, смесен с малко въздух, така че и при дълбоко вдишване аз пак ще дишам по малко, ще спазвам правилото, че "дишането е опасно за живота" и ще продължа да свеждам това опасно нещо дишането до минимум. Освен това ще задоволя едновременно 2 липси, 2 нужди - и от дишане, и от пушене; и от кислород, и от катран, никотин и цялата палитра от "полезни" отровни вещества, фигуриращи в цигарения дим."
Така че използвай волята си за да замениш пушенето с дълбоко дишане поне 3 пъти на ден по 15 минути, както и при всяко желание за запалване на цигара, защото истинският импулс, който ти изпраща тялото, е за дълбоко дишане, а не за дълбоко пушене.
И когато си гладен не пуши, а дишай дълбоко. Когато се наядеш не пуши, а дишай дълбоко. Когато си притеснен не пуши, а дишай дълбоко. Когато трябва да мислиш съсредоточено не пуши, а дишай дълбоко. Когато се движиш, и особено когато активно работиш с мускулите си не пуши, а дишай дълбоко. Когато почиваш не пуши, а дишай дълбоко. Когато се радваш не пуши, а дишай дълбоко. Когато правиш секс не пуши, а дишай дълбоко… Няма състояние и активност, за които да не ти е нужно дишане, кислород, защото дишането е самият живот, а за всяка активност преди всичко трябва да си жив.
Така че, човече, замени пушенето с дълбоко дишане и ще се излекуваш, защото ще замениш смъртта и болестта със здрав живот. Прегърни живота - и той ще те прегърне, и ще те дари с всичките си блага. И тогава ще изчезне всякакво твое неудовлетворение от живота, защото ти ще бъдеш самия живот.
Спри да пушиш и постепенно ще усетиш как целият ти жизнен, умствен, енергиен, сексуален и т.н. потенциал рязко ще нарасне. И не се плаши от нарасналото количество на енергията в теб, а я насочи към преживяване на нарастващо щастие и удовлетворение от живота. Наслаждението от изпълнеността ти, от препълнеността ти с енергия, т.е. със сила и живот, е много по-висше от наслаждението на това как енергията ти се разпилява безцелно, ако изобщо второто би могло да се интерпретира като наслаждение.
teo_ss написа:"да се спрът цигарите е най-лесното нещо на света. Аз съм го правил поне 100 пъти"
Карл Май
...
Varbona написа:Който иска- да се трови...wili98 написа:Колеги една мъдрост и от мен... пресъздадена...
Да откажеш цигарите е най-лесното нещо на света......
Хиляди пъти съм го правил
Ъ. Хемингуей
Ти верно я пресъздадеТва е на Марк Твен.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 30 госта