Акция "Светлина" 2011 питане ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Re: Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот ShoGo_GTI » Сря 02 ное 2011 21:39

Firestarter написа:Ето информация за "луксовете" http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%81

благодаря колега, човек винаги може да научи и нещо ново :bowdown

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 03 ное 2011 0:00

eddyman написа:Тази вечер видях стоянката в Младост, не точно на Ляпчев а на улицата зад Макдоналдс, където обичайно виси патрулка, за 10 мин никого не спряха а минаха поне 5 коли с ксенон на рефлектор. Може би сега замерват повече по желание на водачите.

към 22ч имаше и опашка от спрени...един си тръгваше др. спираха...а две коли се бяха наредили да ги мерят mhihi

аз минах и ги осветих, ама не ме спряха...имаха си работа явно mhihi

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Чет 03 ное 2011 0:09

Нещо много смешно. Ще се окаже, че това е поредната акция "вижте ни как силно работим тука в КАТ". След всичките тия глупости днес имах доста работа в района на Младост. Около 5-6 пъти минах по целия Лябчев и не пропуснах възможността да наобиколя нашите приятели от пътна полиция. На едно от поредните минавания се натъкнах на един патрул, който стоеше на левия завой след макдонълдс в посока кауфланд (не знам името на улицата).
Викам си а сега ще ви оправя аз, бия аварийните и спирам пред патрулката. Двамата полицаи бяха мега очудени и се спогледаха много странно. Добър ден, а бе гледам репортажа по БТВ и реших да си замеря фаровете, ама нещо не ви виждам уреда.
Единият се почеса умно и ми вика ... аааа за какво говориш момче. Обясних му аз, а отговорът беше цитирам:

"Оффф човек не знам за какво говориш, ние държим е тоя район тука ходи да търсиш някъде из Младост"

maikomila пожелах им приятен ден и си тръгнах ...

Та работата намирисва съвсем много на поредната медийна изява ... вижте ни колко сме работни и как мислим за вашата сигурност .. дрън дрън. Силно се съмнявам, че някой ще разнася тая машина всеки божи ден и ще дреме на пътя да проверява фарове. Ако сте виждали на живо това животно си е доста голяма и тежи ;)

Ще се чуе ...

Ако някой е бръмчал из Дружба да каже как е било там .. имало ли е проверки или напротив.

Потребителски аватар
dolls
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dolls » Чет 03 ное 2011 8:35

Lov4o написа:Колеги преди малко гледах по новините, че в София замерват на пътя директно дали фаровете са регулирани и силата с която светят, това според мен е добре.

Питането ми е следното (даже засяга и много колеги като мен с ксенон системи) понеже съм със Hella Mk4 look на голфетката и съм си сложил ксенонче и фаровете ми са регулирани дали ще ми правят проблеми за силата с която свети?

В закона никъде несъм срещал да пише, че ксенон системите за забранени.
Нека колеги, които са по запознати по темата да споделят :beer

В правелника пише че нямаш право да изменяш конструкциата на автомобила. Ако това се налага трябва да минеш техно тест проверка! А колкото до това че си регулирал ксенона, щом е без лупа отпред нищо не си направил.Апарата ще му измери пълната светлинна енергия както и да го регулираш, защото е поставя непосредствено пред фара!Така че при всички полужения подлежиш на глоба. Ти си прецини какво да правиш!

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Чет 03 ное 2011 9:56

dolls написа:
Lov4o написа:Колеги преди малко гледах по новините, че в София замерват на пътя директно дали фаровете са регулирани и силата с която светят, това според мен е добре.

Питането ми е следното (даже засяга и много колеги като мен с ксенон системи) понеже съм със Hella Mk4 look на голфетката и съм си сложил ксенонче и фаровете ми са регулирани дали ще ми правят проблеми за силата с която свети?

В закона никъде несъм срещал да пише, че ксенон системите за забранени.
Нека колеги, които са по запознати по темата да споделят :beer

В правелника пише че нямаш право да изменяш конструкциата на автомобила. Ако това се налага трябва да минеш техно тест проверка! А колкото до това че си регулирал ксенона, щом е без лупа отпред нищо не си направил.Апарата ще му измери пълната светлинна енергия както и да го регулираш, защото е поставя непосредствено пред фара!Така че при всички полужения подлежиш на глоба. Ти си прецини какво да правиш!

Интересна интерпретация,но е въпрос на тълкуването на закона. Много е важно как точно крушката във фара е изменение на конструкцията на автомобила. И ако следваме пътя на тази логика, всеки път като си смениш гумите, ще трябва да минаваш технотест.

Идеята на дискусията си като цяло може би съвсем скоро ще изгуби смисъл защото има европейска директива, в която много точно е описано на какви условия трябва да отговаря автомобилът. Така, че е въпрос на време тази директива да бъде спазен и в България и тогава въпросът ще бъде решен. Но преди това никой няма право да ви спира колите от движение и каквото и да било, защото няма законов ред, по който да го направят.

:)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 03 ное 2011 10:27

niki1_j написа:.....

Та работата намирисва съвсем много на поредната медийна изява ... вижте ни колко сме работни и как мислим за вашата сигурност .. дрън дрън. Силно се съмнявам, че някой ще разнася тая машина всеки божи ден и ще дреме на пътя да проверява фарове. Ако сте виждали на живо това животно си е доста голяма и тежи ;)

Ще се чуе ...

Ако някой е бръмчал из Дружба да каже как е било там .. имало ли е проверки или напротив.

Аз бръмча из дружба всеки ден почти, нали там живея mhihi
Вчера вечер си бяха на бул. Цветан Лазаров, малко преди кауфланд, машинарията беше извадена (то като кажа машинария сякаш е кой знае какво-лупата за реглаж на фарове като във всеки сервиз), имаше спрели около 3 коли, но нямаше как да разбера дали са спрели самоинициативно или принудително с палка. Това става около 18:50ч.

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Чет 03 ное 2011 10:48

Явно по - късно излизат чакалите ... довечера след работа ще ги налазя ;)

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Чет 03 ное 2011 11:30

Един познат го спряли полицайте за проверка на светлина на ...... колело :063:
Колоездачи внимавайте и си настройте фара :!:

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Чет 03 ное 2011 12:29

fill написа:Един познат го спряли полицайте за проверка на светлина на ...... колело :063:

maikomila и бил ли е настроен ... да не са му спрели колелото от движение

Инъче не е лощо колоездачите да са оборудвани с всички светлоотразители и сигнализации :)

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Чет 03 ное 2011 13:19

Регулярно на всички мнения до тук какво заключаваме:Може ли да се кара на ксенон с обикновен рефлектор и регулирани фарове?Или ако искаш да имаш ксенон трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в лупа.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 03 ное 2011 13:36

Apokaliptiko написа:Регулярно на всички мнения до тук какво заключаваме:Може ли да се кара на ксенон с обикновен рефлектор и регулирани фарове?Или ако искаш да имаш ксенон трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в лупа.Благодаря предварително.

засега - може

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 03 ное 2011 13:38

Apokaliptiko написа:Регулярно на всички мнения до тук какво заключаваме:Може ли да се кара на ксенон с обикновен рефлектор и регулирани фарове?Или ако искаш да имаш ксенон трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в лупа.Благодаря предварително.

Заключаваме ,че акцията е колкото да мине номера...за съжаление.Мога да предположа причината-нЕкой от високите етажи на властта се е лично опарил наскоро (покрай изборите нали им се налага да се омешат с нас простосмъртните mhihi ) от китайските електрожени и се е обадил на шефа на КАТ да си изкара яда някак mhihi Съответно се имитират действия от полицаите.Донякъде мога да го разбера -миналата седмица сновах няколко пъти по "Тракия" по нощите и поне половината срещнати коли светеха между 6000 и 12000 К .Ще дам пример от друга област -миналата година някакъв делтапланерист неразумно беше прелетял ниско над главата на някакъв министър някъде по морето.В резултат се вдигна голям вой от съответния упълномощен орган-консултативния съвет по гражданското въздухоплаване за забрана на незаконните и опасни полети на незаконните летателни апарати над бреговата ивица mhihi После някак си се оказа,че някак си в суматохата са пропуснали да напишат закона ,според който това е незаконно нооо...това е съвсем друга тема...

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Чет 03 ное 2011 14:17

Еми момци няма какво да коментираме, едва ли някой обича да му прегори ретината докато си кара посред нощ. Но не е нужно да слагаме всички "ксенонаджии" под един знаменател, не за друго ами последните дни нарочно се заглеждам има много хора които нямат ксенон, но са с тияпо-съвременните фарове които не са с оребрено стъкло. Ами трябва да ви кажа, че когато такъв фар не е регулиран ефектът е също толкова грозен колкот и нерегулиран фар с ксенон.

Никой не защитавам, лично аз дори нямам ксенон все още. Но тия репортажи няма да ме спрат, харесъл съм си и е тествано ...

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Чет 03 ное 2011 15:21

niki1_j написа:
fill написа:Един познат го спряли полицайте за проверка на светлина на ...... колело :063:

maikomila и бил ли е настроен ... да не са му спрели колелото от движение

Инъче не е лощо колоездачите да са оборудвани с всички светлоотразители и сигнализации :)

дано не ме спират мен че... на колелото късите ми са към доооста над тия 64 мижави лукса дето ги искат а дългите и задния габарит няма ги коментирам :twisted: направо ще ме спрат от движение mhihi
много харесвам разните отворковци дето карат на дълги из града :banghead: кат ги изплющя с дългите на колелото им са зима акъла чак mhihi от 100метра се вижда как им светят очичките в тъмното зад стъклото :shock

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Чет 03 ное 2011 18:52

Когато ксеноновият фар е от прожекторен тип (със “лупа”), ограничаването на осветеното поле при късите светлини се извършва от преграда зад лупата. При преминаването на бялата светлина покрай ръба на преградата и после през лупата, се получава разлагане на светлината, при което на границата между светлата и тъмната зона се образува лента, съдъжаща всички цветове от спектъра. Фаровете са конструирани така, че синята част от тази лента е най-широка и се вижда най-добре, когато автомобила се движи срещу вас. Поради това фаровете, гледани отпред изглеждат сини, въпреки че светлината на пътя е бяла.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”