Без контакт да няма габарити - КАК?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Без контакт да няма габарити - КАК?

Мнениеот ivo_555 » Съб 05 ное 2011 18:08

Здравейте колеги, доста се чудих какво да е заглавието, дано съм го формулирал правилно!

Колата е Ибиза 93г., то доколкото знам и на други модели ключа за фаровете, когато е на положение къси, и няма контакт, светят само габаритите и таблото(+врътките за парното), въпроса ми е имали лесен начин при положение на къси без контакт, да не свети нищо, чак като дам контакт да си светят късите и таблото?
Замисъла ми е, ключа да си стои постоянно на къси за да не го ръчкам постоянно, момента на паленето не е проблем, тъй като фаровете изгасват докато върти стартера, акумулатора ми е нов, така че не мисля, че ще е проблем светването за 2-3 секунди на късите, докато завъртя на стартер!

Благодаря!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Без контакт да няма габарити - КАК?

Мнениеот i.e.i » Съб 05 ное 2011 22:17

Просто трябва да захраниш габаритите(бушона в таблото) след контакт.

Потребителски аватар
kurortist
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kurortist » Съб 05 ное 2011 23:03

Има теми :arrow:
:търсачкаа

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 05 ное 2011 23:17

kurortist написа:Има теми :arrow:
:търсачкаа

Ползвам я редовно, ако ти си намерил конкретен отговор на въпроса дай го, Аз не намерих!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 2:28

Ами хората казаха - намираш захранващия кабел за габаритите към ключа за фаровете,режеш го и има два варианта - единия е да му забиеш захранване,което е след подаване на контакт и съобразено с консумацията, другия, който според мен е по-грамотен,да прекъснеш това захранване с едно реле,което пуска напрежение към ключа само след като си подал на контакт :) Ако не си на ясно за какво иде реч,отиди на някой електричар да ти го направи,не би трябвало да ти вземе повече от 15-20лв с труд и реле :)
:beer

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 06 ное 2011 9:33

Въпросът е обаче , след това ако паркираш на особенно място и искаш да предупредиш хората , че си тръгваш след малко , как ще оставиш колата на габарити :D . Аз например много мразя кола оставена на аварийни нощно време , много повече дразни и заслепява от кола на фарове .

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 9:49

Всъщност много лесно става,то си е готово това - всички VW имат опцията за цъкване на лоста за мигачите при изгасена кола и светва ляв или десен габарит според положението на ключа.Ако е пуснат и ключа за фаровете на положение габарити или къси (и са прекъснати с реле,както го описах по-горе,за да не светят през контакт),той прави мост между левите и десните и светват габаритите на цялата кола ;)

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 06 ное 2011 9:55

ivo_555 написа:Без контакт да няма габарити - КАК?

Mного лесно купи си фиат там като върнеш контакта всичко угасва mhihi
ОБАЧЕ има предвидено да можеш да оставиш колата на габарити :!:

Сложи си ДРЛ модул и не се занимавай със глупости. Айде сега един въпрос "Кво правиш ако те спрат за проверка нощем?" Фуражката ще ти каже остави колата на габарити и ти какво трябва да я оставиш на контакт и после може и да не запалиш повече като изпечеш бобината :evil:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 06 ное 2011 13:59

А няма ли да може да се направи при положение на габарити да си светят, а при къси не, това ми е въпроса конкретно! Иначе разбрах долу горе как да стане със захранването след контакт, но ще трябва да се направи същото и със таблото май!

п.п. ако не може, не може, не съм гладен, няма нужда да ме храните.

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Нед 06 ное 2011 17:14

колегата е предложил нещо много хитро и практично ,особено сега след задължителните фарове...ако можете напишете нещо полезно и как да стане а не коментирайте глупости...за фиата е вярно много ме кефи и на старите Уно го има това....палищ ,светкат сами и тръгваш...по хитро няма на къде,няма да се забравят никога и пуснати и светнати... :да:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 06 ное 2011 17:32

Мда колега, който може да помогне, дори и само с предположение добре, ако не може....... Иска ми се да надхитря кабелите към ключа по скоро, ако може примерно да се прекъсне кабел, или да се премести другаде, някакъв лесен вариант демек.

Утре така или иначе ще импровизирам нещо, та добре си е да имам идеии предварително.

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Нед 06 ное 2011 18:04

Вариянта което аз го направих вече е следния прекъсваш захранващия кабел на ключа за фарове и го свързваш към релето а сигнала за релето го взимаш от черен или черен/жълт (неси спомням) кабел което излиза от клемореда а за масата е ясно предполагам :beer

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 19:12

passatfen написа:Вариянта което аз го направих вече е следния прекъсваш захранващия кабел на ключа за фарове и го свързваш към релето а сигнала за релето го взимаш от черен или черен/жълт (неси спомням) кабел което излиза от клемореда а за масата е ясно предполагам :beer

Тъй де,аз за това говоря :) Остава си опцията за габаритите без да е на контакт,както обясних по-горе :) Отделно на повечето двигатели,захранването на бобината минава през релето на горивната помпа и дори да седи на контакт 100 години,няма да изгори бобината,защото ако няма импулси от датчика за обороти (отделен или този на делкото,без значение,според двиагателя),релето за горивната помпа дава импулс само за 3 секунди и после чака да дойдат импулсите т.е. да си завъртял на стартер или да си запалил,за да тръгне отново :)
Така си карам вече 3 години и нямам ниаккви грижи,като искаш габарити на едно място,без да си на контакт,буташ лоста за мигачите и си готов :)

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 06 ное 2011 19:36

Долу горе разбрах схемата, благодаря колеги, май ще го направя с реле, мисля че ще се справя макар че нямам кой знае какви познания! :beer

Релето предполагам 30А е добре?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 19:54

Те не ти и трябват,трябва ти една пробна лампа само и нищо повече :)
Мериш на кой кабел има постоянно + на ключа,без да си на контакт.Така или иначе това са габаритите,защото фаровете минават през релето за разтоварване на клема X и без контакт,нямат захранване.Режеш го въпросния хубавец и пробваш дали като цъкнеш ключа,ще светят габаритите,не би трябвало.После слагаш там релето,като вече срязания кабел свързваш съответно към клема 30 и клема 87 на релето (това е контакта на релето).Другите два края на релето са захранване на бобинката.Единия край (обозначени са с 85 и 86) връзваш на маса - има рейка с кабелни обувки за маса точно от ляво на колонката под ключа за фаровете,другия край го свързваш към + през контакт и си готов (важно е само да си избереш + през контакт,който не спира,когато завъртиш на стартер,за да не гаснат габаритите,докато се опитваш да запалиш).
И това е :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”