Мощност на акумулатора !

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Мощност на акумулатора !

Мнениеот brad4edat » Съб 05 ное 2011 18:35

realityman написа:Какъв капацитет акумулатор е най-добре да използваме?
ОТГОВОР: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ, КОЙТО ПАСВА НА МЯСТОТО!

Големият акумулатор е приятел на шофьора. Той позволява:
- по-дълго оставяне/забравяне на включени ел. консуматори в спрян автомобил
- пускане в ход на не-съвсем-изправен двигател, с много опити
- по-дълго пътуване с повреден алтернатор
- по-дълга експлоатация на дадената батерия (непропорцилнално - ако на дадената кола 55А.ч живее 2години,
75А.ч като нищо ще живее 3.5-4години.)
- по-голям толеранс към неизправностите на ел. инсталацията (неточно зарядно напрежение, големи контактни
съпротивления в клемите поради окисление)
- да оказваме помощ при запалването на други автомобили

Гаражни легенди:
- Големият акумулатор няма да се зарежда достатъчно от наличния алтернатор - НЕВЯРНО!
Изправен алтернатор
зарежда еднакво добре батерии със всякакъв капацитет. По-големите се зареждат по-бавно, но и също толкова
по-бавно се изтощават от консуматорите, така че при нормална експлоатация е все едно.
- Големият акумулатор претоварва алтернатора, стартера или нещо друго - НЕВЯРНО! Единственото, за което
наистина допринася, е възможността да изгорим стартера с по-продължително въртене на неизправен двигател
без необходимите паузи между опитите.

СТАРТОВ ТОК:

Цялата дискусия около стартовия ток в нашия клуб е гаражна легенда. За бензиновите двигатели един акумулатор,
подбран по горните правила, има груб излишък по стартов ток - между 3 и 5 пъти. При стареенето на батерията,
максималният стартов ток намалява пропорционално на капацитета, така че и на старата батерия не ни е той белята.
За сведение - на двигателя 2121 (1.6) стартовият ток е около 85 Ампера. Дизелите, те са друга тема. Ние дизели
нямаме.

Ето този коментар изчерпва абсолютно точно темата до край!!!!
Отговора е перфектен :да:

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Нед 06 ное 2011 20:33

realityman написа:Какъв капацитет акумулатор е най-добре да използваме?
ОТГОВОР: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ, КОЙТО ПАСВА НА МЯСТОТО!

Големият акумулатор е приятел на шофьора. Той позволява:
- по-дълго оставяне/забравяне на включени ел. консуматори в спрян автомобил. Това не е повод да сложиш по-голям акумулатор.
Тази ситуация се случава макс веднъж годишно, и ТО е фатално ако тотално падне батерията
- пускане в ход на не-съвсем-изправен двигател, с много опити. В тази ситуяция не е акумулатора това което ще те спаси.
А и ако имаш проблем с мотора големината на аку-то е най-малкия проблем. Бутането повече ще помогне, макар и по не препоръчително
- по-дълго пътуване с повреден алтернатор.
Важи горното, както и първото тази ситуация се случв колко пъти ?- по-дълга експлоатация на дадената батерия (непропорцилнално - ако на дадената кола 55А.ч живее 2години,
75А.ч като нищо ще живее 3.5-4години.)
- по-голям толеранс към неизправностите на ел. инсталацията (неточно зарядно напрежение, големи контактни
съпротивления в клемите поради окисление)
- да оказваме помощ при запалването на други автомобили. Това е смешно. Запалването е при запален мотор, когато вече аку-то не играе роля и ще можеш да дадеш ток на друд дори и акумулатиора ти да се е скапал на 100%, но все пак си заплаил (макар и че не съм привърженик на идеята да палиш при запален мотор). Ама да ме караш да имам по-голям акумулатор за да давам ток на съседите си ... не, не съм съгласен

Гаражни легенди:
- Големият акумулатор няма да се зарежда достатъчно от наличния алтернатор - НЕВЯРНО! Изправен алтернатор
зарежда еднакво добре батерии със всякакъв капацитет. По-големите се зареждат по-бавно, но и също толкова.
[color=#FF0000]Крайно погрешно. След като алтернатора ще зареди за разлино време различни батерии значи не е вярно това което си написал. НЕ, не зарежда еднакво добре. Да, зарежда с еднаква скорост, но толкова, сложи един голям аку на един таксимеров автомобил, покарай го сега зимата с 30-40 спирания тръгвания на ден и пак ми напиши същото с чиста съвест.[color]

по-бавно се изтощават от консуматорите, така че при нормална експлоатация е все едно. Това важи ако си спрял на едно място, изключил мотора и надул яко члгарийката.
- Големият акумулатор претоварва алтернатора, стартера или нещо друго - НЕВЯРНО! Единственото, за което
наистина допринася, е възможността да изгорим стартера с по-продължително въртене на неизправен двигател
без необходимите паузи между опитите.

СТАРТОВ ТОК:

Цялата дискусия около стартовия ток в нашия клуб е гаражна легенда. За бензиновите двигатели един акумулатор,
подбран по горните правила, има груб излишък по стартов ток - между 3 и 5 пъти. При стареенето на батерията,
максималният стартов ток намалява пропорционално на капацитета, така че и на старата батерия не ни е той белята.
За сведение - на двигателя 2121 (1.6) стартовият ток е около 85 Ампера. Дизелите, те са друга тема. Ние дизели
нямаме.

Най-добре е да се използва акумулатора предвиден от прозводителя, ако си сложил допълнителни консуматори като усилвател, допълнително осветлениее и т.н. може и по-голям

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Пон 07 ное 2011 11:45

най-важно е реалното състояние, а не какво пише на стикера отгоре...
Наскоро си смених акумулатора, че беше на 9 години :oops: От оригиналния 88Ач минах на 75Ач и сега стартера върти много по-силно... Сигурен съм, че и нов 44Ач да бях сложил, пак щеше да е по-добре от стария 88Ач... :mrgreen:

Най-добре е (разбира се) да се слага същия, но в някакви граници +/- също върши работа... Винаги може да се сложи по-голям и ще е по-добра за колата, но пък мястото може да не стигне... Пък и цената е друга...

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Чет 10 ное 2011 14:58

Крайно погрешно. След като алтернатора ще зареди за разлино време различни батерии значи не е вярно това което си написал. НЕ, не зарежда еднакво добре. Да, зарежда с еднаква скорост, но толкова, сложи един голям аку на един таксимеров автомобил, покарай го сега зимата с 30-40 спирания тръгвания на ден и пак ми напиши същото с чиста съвест.

Колега, ти таксиметров шофьор ли си? За да напишеш горното сигурно си го пробвал. Не е логично, проста математика е(освен това е доказано на практика) и тука няма нищо необичайно. Колкото вземеш-толкова и връщаш. Скороста на вземане и връщане и в двата случая е една и съща или искаш да кажеш че от по-големия като включиш 10A консуматор той ще източи 20А/ч за един час, пък алтернатора ще го зареди по-бавно това което си взел, заради някаква странна причина. Тук има и един друг параметър: вътрешно съпротивление-на по-големия е по-ниско, съответно работи в полза на по-големия в твоя случай.
За улеснение си го представяй като "кофа за ток", само че едната е по-голяма. Между другото законите за течностите са същите и за тока.

Извода тук е: Всеки да си използва такъв какъвто е решил за добре. Има книги има и гаражни легенди, на второто се вярва повече защото някой е пропуснал първото или го мързи да пробва дали това което е изписано е вярно.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Чет 10 ное 2011 15:56

Както казах по-горе съм съгласен че се зареждат с еднаква скоорст но толкова .. какво ще рече колкото взел толкова дал ? По малкия се зарежда до капацитета си за по кратко време, по големия за по-повече време.
Не мисля че прекалено честите паления и изминаваните кратки разстояние ще помогнат на максимата ти колкото взел толкова дал ...
Просто за мен описаните по-горе мотиви да имам по-голям акумулатор не са издържани.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 10 ное 2011 21:01

какво ще рече колкото взел толкова дал ?

Ще рече че колкото си взел от малкия толкова вземаш и от големия и после връщаш пак толкова към двата. И имаше една проста сметка която казва точно колко вземаш при палене- разгледай по-назад.
Останалите причини в полза на по-големия ги разглеждай като застраховка Каско-не е задължителна и е по желание на клиента за избягване на нежелани ситуации.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 10 ное 2011 21:10

dandan написа:
какво ще рече колкото взел толкова дал ?

Ще рече че колкото си взел от малкия толкова вземаш и от големия и после връщаш пак толкова към двата. .....

Не знанията и опита са важни , а изявата :D .
Ако ще и формули да му напишеш , когато човек има малко знания в дадена област , той е по-сигурен в себе си . 100% съм сигурен , че по-скоро той ще те убеди в правотата си , от колкото ти него mhihi !

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 10 ное 2011 21:13

milmar написа:Ако ще и формули да му напишеш , когато човек има малко знания в дадена област , той е по-сигурен в себе си . 100% съм сигурен , че по-скоро той ще те убеди в правотата си , от колкото ти него mhihi !

:да:

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Чет 10 ное 2011 22:38

Пак ли почнахте с тея акумулатори..... facepalm
Няма голям,няма малък....важното е да е качествен и да го поддържаме....пък който каквито иска теореми да ми разправя!
Незнам само колегата откаде ги изкара тея глупости като причини поради които да имам по голям акумулатор....прецакан двигател,повреден алтернатор,и да давам ток на комшшии...хахахахахахаха mhihi -ми то тогава за какво да се прави основен ремонт или да се сменят четките на алтернатора?!?!?-Ръгаш един голям акумулатор и си готов facepalm
realityman написа:- ............по-дълга експлоатация на дадената батерия (непропорцилнално - ако на дадената кола 55А.ч живее 2години,
75А.ч като нищо ще живее 3.5-4години.).........

п.п.-Все още съм си със акумулатора от предишната страница ;)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 10 ное 2011 22:58

kristianatanasov написа:....

:D
milmar написа:Пак се почна !
Всеки много разбира , и то от всички неща , това е ясно :| .
Цитирани бяха "много знаещи" колеги , цели фермани , .....
Успех :да: .
Аз жена като си вземах , не съм се консултирал толкова mhihi .

И аз не съм сменял жен-... опс-с , така де акумулатора :Mr Green Fun !
За темата може да се съди по заглавието , тук поне имаме 100% съвпадение !

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 10 ное 2011 23:56

kristianatanasov написа:Незнам само колегата откаде ги изкара тея глупости като причини поради които да имам по голям акумулатор....прецакан двигател,повреден алтернатор,и да давам ток на комшшии...хахахахахахаха mhihi -ми то тогава за какво да се прави основен ремонт или да се сменят четките на алтернатора?!?!?-Ръгаш един голям акумулатор и си готов facepalm
realityman написа:- ............по-дълга експлоатация на дадената батерия (непропорцилнално - ако на дадената кола 55А.ч живее 2години,
75А.ч като нищо ще живее 3.5-4години.).........

Eдно си баба знае, едно си бае. Виж - от техническа гледна точка, минуса на по-големия акумулатор е, че е по-тежък. А от социална гледна точка, минуса е, че с по-тежкия акумулатор, повече олеква джоба на панталона. :lol: ...при покупката.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 11 ное 2011 8:17

bachest написа:Eдно си баба знае, едно си бае. Виж - от техническа гледна точка, минуса на по-големия акумулатор е, че е по-тежък. А от социална гледна точка, минуса е, че с по-тежкия акумулатор, повече олеква джоба на панталона. :lol: ...при покупката.

Незнам минуса,ама плюсовете които е изредил по горе колегата са.....кой от кой по впечатляващ mhihi
Но като се замисли човек....той колегата поддържа моята теза.....ами да:
Ако колата ти е в добро състояние и поддържана трябва да ползваш акумулатора който препоръчва производителя... :wink:
А другия извод който може да си направи човек е:
А ако е разпадаща се бангия със съмнения за тръгнал двигател,заминаваш си алтернатор,проблеми по ел.инсаталация и ако ти си склероза и забравяш включени консумативи в колата.....значи зимай голям акумулатор за да се застрховаш :mrgreen:

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пет 11 ное 2011 13:10

kristianatanasov написа:Ако колата ти е в добро състояние и поддържана трябва да ползваш акумулатора който препоръчва производителя... :wink:

Баба си знае и това е! ...страшна работа е това българския манталитет. :beer
Колега, също така да ти кажа, че производителя казва, че друго освен антифриз не трябва да наливаш. Да не си посмял, лятото да сипеш водица. Инжинерната мисъл на експертите от Волфсбург след задълбочени изследвания са установили, че разход от 1 литър масло на 1000 (хиляда) км е нормално - пише го в същите книжки, които четеш. За 10000 км, 10 литра масло си е - ОК. Да не вземеш да тръгнеш да отваряш и да ремонтираш двигателя, заради разхода. :beat_butt2 в книжката пише, че е нормално!

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пет 11 ное 2011 13:38

bachest написа:Инжинерната мисъл на експертите от Волфсбург след задълбочени изследвания са установили, че разход от 1 литър масло на 1000 (хиляда) км е нормално - пише го в същите книжки, които четеш. За 10000 км, 10 литра масло си е - ОК.

Можеш ли да снимаш каде точно го пише това твърдение?И друг път съм го чел...но никой не го е подкрепил със снимка или линк.....така че май ми се струва че пускате партенка mhihi или както е по културно и актуално-градска легенда!

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 11 ное 2011 15:48

Ако имаш книжка на Б3- отвори я, там го пише. Това беше тази която върви с колата. Имаше само една подробност-при определени условия, разбирай екстремни:като да закачиш каравана отзад и да превземеш Хималаите с нея, но дори и в този случай се съмнявам да е толкоз. Въпроса е че някой си е вързал гащите с това.
Само че каква е връзката с темата?

Върни се в “Passat”