теч от турбото
Става дума за Голф4 1.9 тди 150 к.с. 2001 . Тези дни установявам капки черна течност под колата , около предна дясна гума. В сврвиза казаха че от турбото таи масло, което било нормално за кола над 150 -200 хил. км. Казаха , че засега карам така , но за в бъдеще ще трябва смяна на турбото. Въпроса е: КАК ДА РАЗБЕРА чЕ ТУРБОТО Е ЗА СМЯНА? Може би по нивото на маслото или по мощността? Ако турбото излезе от строя какво се случва?? И ако някои е сменял : колко струва ново турбо?? ремонтира ли се ? къде са специалисти?? Благодаря предварително за отговорите

Голф4 1.9 тди 150 к.с. 2001 теч от турбо
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: теч от турбо
Смени сервиза като за начало 
И където има теч на масло трябва да се оправя веднага това е!

И където има теч на масло трябва да се оправя веднага това е!
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
До предна дясна гума може да ти капе единствено от кулера !Долния му край е най-ниската точка по пътя на въздуха дето идва от турбото и там се утаява маслото което е минало през него /няма как да не мине някакво/ ! Като начало откачи маркуча в долния му край за да видиш дали ще изтече масло и после си наблюдавай разхода на маслото ! Ако гори под 1л на 10 000км /в зависимост от карането/ няма нужда да правиш нищо,вече ако почне да изчезва повече /и колата не пуши бяло/ трябва да се мисли за рециклиране на турбината !
- stangero
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:До предна дясна гума може да ти капе единствено от кулера !Долния му край е най-ниската точка по пътя на въздуха дето идва от турбото и там се утаява маслото което е минало през него /няма как да не мине някакво/ ! Като начало откачи маркуча в долния му край за да видиш дали ще изтече масло и после си наблюдавай разхода на маслото ! Ако гори под 1л на 10 000км /в зависимост от карането/ няма нужда да правиш нищо,вече ако почне да изчезва повече /и колата не пуши бяло/ трябва да се мисли за рециклиране на турбината !
неговия кулер не е точно там ама .даваи да си помагаме

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Признавам си грешката,пропуснах че на PD е по-различно,ама ако аз съм сгрешил защо ония знайковци от сервиза са казали че е от турбото ,те поне трябва да знаят кое къде е ...евентуално 

- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
На ASZ си е баш там кулера,виж на ARL може и да е някъде другаде
.

- Supawiza
- Автомобил:
- Двигател:
Турбото свири ли?
Имаш ли загуба на масло?
Имаш ли загуба на масло?
- 6669
- Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
- Двигател: AHF 1999
FELIPE написа:На ASZ си е баш там кулера,виж на ARL може и да е някъде другаде.
На АRL кулера е пред водния радиатор - челен голям. Там долу дето ти капе, може да има някоя разхлабена скоба. Най добре смени сервиза както вече ти казаха

- bai_ILIA
- Автомобил:
- Двигател:
6669 написа:FELIPE написа:На ASZ си е баш там кулера,виж на ARL може и да е някъде другаде.
На АRL кулера е пред водния радиатор - челен голям. Там долу дето ти капе, може да има някоя разхлабена скоба. Най добре смени сервиза както вече ти казаха
точно така...втори поред отпред назад след радиатора на климатика...колега реши ли проблема? не ги слушай специалистите, които като видят масло в турбо пътищата и отписват колата

иначе може да ти сълзи от бързата връзка на смука на турбото - тя е с гумен прехдник и скоби...мен ми капеше отгоре - от рейс пайпа върху турбото и ако го видиш на канал ще я пишеш тоталка - полуоската омаслена...турбото омаслено отгоре...е заварих си пайпа почистих и се оправи

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Голф4 1.9 тди 150 к.с. 2001 теч от турбо
Здравейте всички!
Питате дали съм решил проблема. Засега засичам маслото и ако не губи - не се занимавам. След около 2500 км не е загубила почти нищо. Така, че засега не пипам. А и мощността е нормалната за модела. По нататък ще го мисля.
Питате дали съм решил проблема. Засега засичам маслото и ако не губи - не се занимавам. След около 2500 км не е загубила почти нищо. Така, че засега не пипам. А и мощността е нормалната за модела. По нататък ще го мисля.
- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:
Щом капе масло , значи изпуска и въздух. Проблема е , че за да си докара налагането, турбината върти на по-високи обороти компенсирайки пропуска на въздух и така и се скъсява живота ( а и турболага е по-голям, разхода на гориво съща, поради по-големите отчетени стойности от дебитомера)
Прочети тази тема :
http://diesel-club.com/forum/viewtopic. ... %B0#p24678
Прочети тази тема :
http://diesel-club.com/forum/viewtopic. ... %B0#p24678
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте всички. Тези дни ходих до турбо сервиза. Обясниха ми че турбината лагерува на втулки. Понеже налягането е голямо, след определен километраж започва да преминават капки масло през втулките и започва да сълзи. Единственото , коео трябва да следя е разхода на масло. До ремонт се прибягва, само ако на 10000 км ( на 1 смяна на полусинтетиката ) е загубило повече от 500 гр. масло. На въпроса ми как се мери колко е маслото и евентуално колко е загубило , отговориха че 1 мм по щеката се равнява на 20 - 25 гр. Ако някои знае по точен метод за измерване на масло < ще съм му благодарен ако го съобщи.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
То може да изгори и литър и пак да не е за ремонт,все пак това масло не изчезва само през втулките на турбото
Доста хора във форума имат разход от 500мл до литър /то зависи много как го караш/ и не мислят да пипат турбините 

-
- Автомобил:
- Двигател:
anpa1 написа:Здравейте всички. Тези дни ходих до турбо сервиза. Обясниха ми че турбината лагерува на втулки. Понеже налягането е голямо, след определен километраж започва да преминават капки масло през втулките и започва да сълзи. Единственото , коео трябва да следя е разхода на масло. До ремонт се прибягва, само ако на 10000 км ( на 1 смяна на полусинтетиката ) е загубило повече от 500 гр. масло. На въпроса ми как се мери колко е маслото и евентуално колко е загубило , отговориха че 1 мм по щеката се равнява на 20 - 25 гр. Ако някои знае по точен метод за измерване на масло < ще съм му благодарен ако го съобщи.
По тяхната логика на всички коли трябва да им ремонтират турбините независимо дали имат или не. Разход на масло до около 1 литър на 10 000км си е съвсем нормален за ТДИ на 500 000км като нашите мотори.
Я попитай го този където ти е обяснил че един милиметър на пръчката е 20-25мл колко трябва да събира мотора според него.
Вдигаш капака да дадени място и гледаш колко масло има на щеката и го проверяваш само там.Помниш колко е точно маслото и смяташ колко масло доливаш за 10 000км за да седи на същото ниво.И това показва колко е изхарчил мотора.Моя съвет е да държиш маслото около средата на минимум и максимум.Минимум максимум на щеката е около 800мл-1 литър
Тази логика не работи.
Моята турбина харчише от 200 до 400 грама при по сериозно натоварване, да не кажа със спокойно каране дори не го гореше - тва не и попречи да се предаде имено от прекалено голям луфт във въпросните втулки.
Моята турбина харчише от 200 до 400 грама при по сериозно натоварване, да не кажа със спокойно каране дори не го гореше - тва не и попречи да се предаде имено от прекалено голям луфт във въпросните втулки.
Върни се в “Дизелови агрегати”