Динамометричен ключ
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Re: Динамометричен ключ
Значи явно не съм разбрал нещо както трябва, ама сега го разбрах
...ама ше ги науча аз тия болтове за да ги цакам монтьорите в сервиза със знания 

Последна промяна от drago_tr на Нед 27 ное 2011 12:00, променено общо 1 път.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
drago_tr написа:Значи явно не съм разбрал нещо както трябва...ама ше ги науча аз тия болтове за да ги цакам монтьорите в сервиза със знания
За това няма да ти потрябва динамометричен ключ а учебник по физика

Малко тъпо го написах ама...

- treniora
- Автомобил: Passat 3B5
- Двигател: AJM
parno написа:treniora написа: знам в "сервизите" какви "остроумни хора" работят, стягат валове не с форс а на усет....
съветвам те да не правиш такива заключения току виж ти се е наложил съвет от някой такъв форумен майстор - имай уважение все пак
а това какво си успял да си купиш и до колко можеш да боравиш с него - евала ти
щом имаш хилядарки за инструменти с който си сменяш маслото браво![]()
ама да забеляза че колегата е писал до около 80лв ?
аз уважение към някои от клубните майстори си имам, към такива като теб нямам................
Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!
Само казвам, че за 50лв. повече ще си купи нещо качествено, но всеки сам си избира какво и как да си купи.......
- drago_tr
Mир братя...все пак става въпрос за един динамометричен ключ
Професионалистите знаят какъв да купят и това препоръчват, а ние аматьорите не знаем и затова питаме. Ясно е че всеки иска качествено и здраво...но в предвид това което ще се върши с него дали си заслужава инвестицията. Ако правя по 5 глави в месеца разбира се че ще си взема скъпия...но в моя случай.... 
Припомням че целта на темата е така да я направим че да бъде полезна и за други.

Припомням че целта на темата е така да я направим че да бъде полезна и за други.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Разгледах по-подробно ebay и amazon и забелязах, че при всички динамометрични ключове под 50-60 евро пише, че основната ом област на приложение е смяна на гуми. С други думи точността им е много съмнителна.
Аз си мисля, че за такива като нас, които не са майстори и правят само собствената си кола, може да се свърши работа с такива евтини ключове, но до толкова, колкото да се радваме, че имаме инструмент и затягаме маловажни болтове до момента, предписан в сервизното ръководство от производителя. По-отговорни болтове с такъв ключ не бих стягал.
Аз си мисля, че за такива като нас, които не са майстори и правят само собствената си кола, може да се свърши работа с такива евтини ключове, но до толкова, колкото да се радваме, че имаме инструмент и затягаме маловажни болтове до момента, предписан в сервизното ръководство от производителя. По-отговорни болтове с такъв ключ не бих стягал.
- drago_tr
В интерес на истината колкото и коли да съм имал, никога не съм затягал болтове и гайки с динамометричен ключ. И от собствения си аматьорски опит, мога да направя извода че такъв специализиран ключ е необходим само когато се отваря мотора...всичко друго може на усет.
Да обаче аз не смятам да бърничкам по мотора, тъй като признавам си не съм толкова компетентен, и май ще се откажа да купувам такова нещо. Е все още мисля де 

- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
само дето в оная книга за голф 3 всеки болт и гайка по колата е даден в нютони
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
treniora написа:боклуците си

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
treniora написа:...
...Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!
Само казвам, че за 50лв. повече ще си купи нещо качествено, но всеки сам си избира какво и как да си купи.......
http://www.atu.de/online-shop/zubehoer- ... S1043.html
Този мога ли да го продам на някого за 130 лева?Качествен ,внос от Германия ,с TUV сертификат...

- treniora
icoico написа:treniora написа:...
...Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!
http://www.atu.de/online-shop/zubehoer- ... S1043.html
Този мога ли да го продам на някого за 130 лева?Качествен ,внос от Германия ,с TUV сертификат...
Само едно не разбирам, мненията ти нямат нищо общо с темата, какво се опитваш да докажеш!?!?
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
treniora написа:...
Само едно не разбирам, мненията ти нямат нищо общо с темата, какво се опитваш да докажеш!?!?
Казвам ,че динамометричните ключове в целия ценови диапазон който гледате идват от Китай на цена 10 евро бройката ,или мислиш ,че АТУ ги продава на загуба?Този според теб боклук ли е щом струва 30 лева?
- treniora
icoico написа:treniora написа:...
Казвам ,че динамометричните ключове в целия ценови диапазон който гледате идват от Китай на цена 10 евро бройката ,или мислиш ,че АТУ ги продава на загуба?Този според теб боклук ли е щом струва 30 лева?
Това ми е пределно ясно, другите са от Тайван......
И да според мен е боклук, ще удари поне 30% грешка!
Точно заради това препоръчах малко по-скъп... например този: http://www.proftools.net/product/309/di ... 210nm.html
П.П. новия даже е по-евтин 149.27лв. http://www.uniortools.com/izdelek-6?doc ... rod=233943
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”