Динамометричен ключ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Динамометричен ключ

Мнениеот velinsl » Нед 27 ное 2011 11:55

1N = 1kg / 9,8 както е писано горе около 100гр.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Нед 27 ное 2011 11:56

Значи явно не съм разбрал нещо както трябва, ама сега го разбрах :dummy:...ама ше ги науча аз тия болтове за да ги цакам монтьорите в сервиза със знания :Mr Green Fun

Последна промяна от drago_tr на Нед 27 ное 2011 12:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 27 ное 2011 12:00

drago_tr написа:Значи явно не съм разбрал нещо както трябва :dummy:...ама ше ги науча аз тия болтове за да ги цакам монтьорите в сервиза със знания :Mr Green Fun

За това няма да ти потрябва динамометричен ключ а учебник по физика :beer Пример: 10 Нм означава сила 1 кг. приложена на рамо 1 метър(грубо).
Малко тъпо го написах ама... :oops:

Потребителски аватар
treniora
Автомобил: Passat 3B5
Двигател: AJM

Мнениеот treniora » Нед 27 ное 2011 12:14

parno написа:
treniora написа: знам в "сервизите" какви "остроумни хора" работят, стягат валове не с форс а на усет....

съветвам те да не правиш такива заключения току виж ти се е наложил съвет от някой такъв форумен майстор - имай уважение все пак
а това какво си успял да си купиш и до колко можеш да боравиш с него - евала ти
щом имаш хилядарки за инструменти с който си сменяш маслото браво mhihi
ама да забеляза че колегата е писал до около 80лв ?

аз уважение към някои от клубните майстори си имам, към такива като теб нямам................
Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!
Само казвам, че за 50лв. повече ще си купи нещо качествено, но всеки сам си избира какво и как да си купи.......

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Нед 27 ное 2011 13:10

Mир братя...все пак става въпрос за един динамометричен ключ :beer Професионалистите знаят какъв да купят и това препоръчват, а ние аматьорите не знаем и затова питаме. Ясно е че всеки иска качествено и здраво...но в предвид това което ще се върши с него дали си заслужава инвестицията. Ако правя по 5 глави в месеца разбира се че ще си взема скъпия...но в моя случай.... :stll think:

Припомням че целта на темата е така да я направим че да бъде полезна и за други.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 27 ное 2011 13:53

Разгледах по-подробно ebay и amazon и забелязах, че при всички динамометрични ключове под 50-60 евро пише, че основната ом област на приложение е смяна на гуми. С други думи точността им е много съмнителна.

Аз си мисля, че за такива като нас, които не са майстори и правят само собствената си кола, може да се свърши работа с такива евтини ключове, но до толкова, колкото да се радваме, че имаме инструмент и затягаме маловажни болтове до момента, предписан в сервизното ръководство от производителя. По-отговорни болтове с такъв ключ не бих стягал.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Нед 27 ное 2011 16:44

В интерес на истината колкото и коли да съм имал, никога не съм затягал болтове и гайки с динамометричен ключ. И от собствения си аматьорски опит, мога да направя извода че такъв специализиран ключ е необходим само когато се отваря мотора...всичко друго може на усет. :roll: Да обаче аз не смятам да бърничкам по мотора, тъй като признавам си не съм толкова компетентен, и май ще се откажа да купувам такова нещо. Е все още мисля де :roll:

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Нед 27 ное 2011 17:07

само дето в оная книга за голф 3 всеки болт и гайка по колата е даден в нютони

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Нед 27 ное 2011 17:41

treniora написа:боклуците си
:lol:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 29 ное 2011 14:20

treniora написа:...
...Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!
Само казвам, че за 50лв. повече ще си купи нещо качествено, но всеки сам си избира какво и как да си купи.......

http://www.atu.de/online-shop/zubehoer- ... S1043.html
FS1043_L.jpg

Този мога ли да го продам на някого за 130 лева?Качествен ,внос от Германия ,с TUV сертификат... :roll:

Потребителски аватар
treniora

Мнениеот treniora » Вто 29 ное 2011 18:58

icoico написа:
...Колегата написа, че иска за около 80лв и ти веднага го подхвана да му продаваш боклуците си, нали така....?!?!

http://www.atu.de/online-shop/zubehoer- ... S1043.html
FS1043_L.jpg

Този мога ли да го продам на някого за 130 лева?Качествен ,внос от Германия ,с TUV сертификат... :roll:

Само едно не разбирам, мненията ти нямат нищо общо с темата, какво се опитваш да докажеш!?!?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 29 ное 2011 19:12

Само едно не разбирам, мненията ти нямат нищо общо с темата, какво се опитваш да докажеш!?!?

Казвам ,че динамометричните ключове в целия ценови диапазон който гледате идват от Китай на цена 10 евро бройката ,или мислиш ,че АТУ ги продава на загуба?Този според теб боклук ли е щом струва 30 лева?

Потребителски аватар
treniora

Мнениеот treniora » Вто 29 ное 2011 19:50

icoico написа:

Казвам ,че динамометричните ключове в целия ценови диапазон който гледате идват от Китай на цена 10 евро бройката ,или мислиш ,че АТУ ги продава на загуба?Този според теб боклук ли е щом струва 30 лева?

Това ми е пределно ясно, другите са от Тайван......
И да според мен е боклук, ще удари поне 30% грешка!
Точно заради това препоръчах малко по-скъп... например този: http://www.proftools.net/product/309/di ... 210nm.html

П.П. новия даже е по-евтин 149.27лв. http://www.uniortools.com/izdelek-6?doc ... rod=233943

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”