Препоръчайте хубава брадва за цепене на дърва

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Препоръчайте хубава брадва за цепене на дърва

Мнениеот Ludia » Пон 28 ное 2011 18:11

кое би наложило закаляване в по-късен етап от употребата на вече закалена стомана ? да не би да се отвръща от сечене ? :roll:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 28 ное 2011 18:26

Ludia написа:кое би наложило закаляване в по-късен етап от употребата на вече закалена стомана ? да не би да се отвръща от сечене ? :roll:

Именно, манара не се закалява защото не е нужно, като стане на трион отпред се клепе както косата за трева когато се изтъпи.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 08 дек 2011 13:01

заприходих едно Х17 днес, много добра брадва.
цена с точило 82 лева

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 20 авг 2014 23:40

Да не отварям нова тема.
Ще имам нужда от топор . Нещо такова http://www.argo-market.com/Products/Details/1911 струва ли си парите според вас ? Някъде из нет-а мернах нещо подобно на два пъти по-малка цена . Съмнява ме да е шведско както пише ,по-вероятно да е от "изнесено" производство , ма карай ....
П.п. Фискарс са добри , ама аз и дърва искам да си купя, неща и няма да дам повече от 50-ина кинта за такова нещо , аз искам да работя с него , не да се хваля...
П.п. 2 Интересно....намерих същата на по-ниска цена http://www.mina-parts.com/product.php?ProductID=120

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Чет 21 авг 2014 8:15

Печка, ние имаме такъв топор, Топмастер. Изглежда по същия начин, само цветовете са различни. :mhihi
Добре се цепи с него, поради специфичната клиновидна форма. Дори не сме го острили още, а е нацепил 5-6 кубика дъб. То и като гледам скоро няма да има нужда от острене, защото си е направен специално за цепене, не за сечене.
Харесва ми, че дръжката е от фибростъкло и няма да се разхлопа.
Купих го за 25 лв или някъде там.

:beer

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 21 авг 2014 8:39

Печка, имам същата, само че топмастер с дръжка от фибро стъкло. За цепенето няма проблем, цепих 8 кубика миналата есен. Единствената ми забележка е, че дръжката е къса, а аз съм 1.90. Като я скапя, ще и направя дървена :mhihi . И не се е затъпила, въпреки бетоня отдолу - е, има малко де. :beer

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 21 авг 2014 9:40

:biggrin Имаме вкъщи една камара брадви ( стара къща сме ) , от малка до голяма , но друго си е с топорче, да мааш по пъновете . След няколко дни се прибирам към Бг и ще потърся из железарийте какво се предлага , да видим дали ще намеря и на каква цена ...
25 лв е чудесна цена , щом само "боята" е разликата ..... Ако не- поръчвам от втория линк брадвето.
Благодаря колеги за мненията :beer
П.п. набързо из нет-а http://www.topmaster.bg/mk/product-381346.html#/products-category-180.html . Гледам 2700гр е най-тежката им и е с 85 санта сап . Така ли да го разбирам ? Сравнено с горните , посочени от мен , е по-лека и ако се окаже , че и сапа на другите е малко по-дълъг ( поне 5 санта да е в повече ) , ще се насоча вероятно към тях ...

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 21 авг 2014 15:55

Моята е като втората снимка - тип "клин". Не съм я теглил колко тежи, ма сигурно има 2.7 кг. Сапът и ми идва малко къс :mhihi

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Чет 21 авг 2014 17:56

samo_pechka написа:Гледам 2700гр е най-тежката им и е с 85 санта сап . Така ли да го разбирам ?

Да, точно така. Някъде там ще да е теглото. :th_up
Оная брадва също е хубава, но и 2.7 кила са достатъчни като фраснеш дървото да го цепи без големи усилия. :smile Зависи вече колко си як и висок. :mhihi

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 21 авг 2014 18:44

тея на топ мастар не стават за сериозно цепене ако искаш качествена вземи си bahco по-евтини са от fiskars а по-качество не им отстъпват цепил съм със най-скъпата fiskars мога да кажа че не цепи сама както я рекламират особено по-жилавите дърва

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Чет 21 авг 2014 19:15

Като гледам тия шарении по предложените брадви, сигурно сами си цепят дървата. Една обикновена брадва, за 5лв от някой битак и дръжка с подходяща дължина за още 5 и си ти.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 21 авг 2014 19:23

Добър вечер,
Кажете на мене, градско чадо, защо сте се хванали "топор, та топор", а не брадва. Каква е разликата между топор и българската брадва?

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 21 авг 2014 19:38

tdi fen написа: вземи си bahco
Тъкмо и аз ги загледах в сайта на Мина Партс http://www.mina-parts.com/product.php?ProductID=27 , влиза в бюджета ми ( почти , сега 5леа няма развалим сделката ) . Ще помисля малко.
kiril_bulgaria написа: Каква е разликата между топор и българската брадва?
Първото е с доста голяма производителност за цепене на пънове, но не става за сеч :exclaim там е по-добре да е брадва ( българска , китайска , руска и т.н. , но брадва да се ) Лошото е ,че в нета е много подвеждащо и често се бъркат топор с брадва . И на двете е нерядко да видиш това наименование . Топорът е с чукоподобна по форма глава , с голям ъгъл на разцепване , докато т.н. брадви са с доста по-тънко тяло , идеално за сечене , дялане и т.н. Не че няма стане и за цепене , но усилието е доста по-голямо , често и заклинва , ако имаш един-два кубика на година да пукаш , как да е , ама десет и повече :no на мен вече ми подотегна ...
Dagestan написа: Една обикновена брадва, за 5лв от някой битак и дръжка с подходяща дължина за още 5 и си ти.

Е то аз си имам , сигурно са 8 или 9 от малка до доста голяма , отделно имам и две специални за дялане на греди ( лява и дясна ) останали от времето на дядо ми . Топор нямаме....

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Чет 21 авг 2014 19:46

Печка, че кой сече вече дърва с брадва, да не сме в 17-и век? За това си има моторни триони. :mhihi

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 21 авг 2014 19:54

:icon_lol не е лъжа , сега е така , ма едно време ... а и аз брадвите си, не съм ги купувал , наследство са ми . И въпреки това всеки "фен" на природата , не мърда без брадве навън :bowdown или най-малкото едно косерче ( мачете )

Върни се в “ОФФ-Топик - други”