SATA, SATA II, ATA, RAID?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 12 сеп 2006 19:54

ами имай предвид, че дисковете може да се трошат и заради кофти захранване и заради кофти охлаждане. Поне от моите лични наблюдения (стотици продадени дискове) дисковете не се трошат толкова лесно, както каза колегата по-горе - просто ако случиш на кофти бройка - тогава се трошат и то от всякаква марка. Моя личен домашен диск е 250ГБ Maxtor - за мнозина най-калпавата марка и остана за мен, защото никой не искаше да го купува, но вече една година го търкалям и съм супер доволен :)

Та мисълта ми беше, да се увериш, че всичко при теб е ОК по компа ти, за да не бъдеш неприятно изненадан от още един скапан диск.

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Сря 13 сеп 2006 10:48

много горещо ти препорачвам Сийгейт САТА2 7200.10 16мб 250 и нагоре
има разлика в сата и сата2 усеща се при този модел

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Сря 13 сеп 2006 22:01

musura написа:...дисковете не се трошат толкова лесно, както каза колегата по-горе...

По-принтцип е така, както казваш. Но има цели серии които са си "дефектни" по рождение.
Пример прословутия 10GB Quantum Fireball LCT10 със серво Philips или пък "унгарската серия" mhihi на IBM(60GXР, 75GXP, 120GXP)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 13 сеп 2006 22:23

biol написа:има разлика в сата и сата2 усеща се при този модел

колкото по-голям е капацитета на диска, толкова е по-бърз при последователно четене, защото физически плътността на записа е по-голяма - с други думи на едно завъртане на плочата се прочита повече информация отколкото при диск със същият интерфейс и скорост на въртене, но с по-малък капацитет (при равни други условия - брой плочи и т.н.)

Иначе е абсурд да се говори за разлика в трансфера между САТА и САТА2 - то теоретично немогат да правят в момента дисковете 150МБ/сек трансфер, камо ли САТА2 с 300МБ/сек да се усет :)

Разликата ще се усети като почнат масово да се правят дискове на 10 и 15К оборота, но със сегашинте 7.2к :)

Може да се усети разлика и при ползване на някакъв RAID, но в нормална ситуация - тц.

tyo написа:"унгарската серия"

:) Eee, те IBM нали затриха после фабриката в Унгария точно покрай тази серия, а и на колегата blacki му се трошат различни модели и марки дискове, така че изключваме варианта "кофти серия"

П.П. На един мои клиент му се случи 4 диска 200GB Seagate SATA2/8Mb да се строшат в рамките на 2 дни :lol: Много грубичко се получи ... Толкова кандърми от моя страна, че Seagate са връх на сладоледа, 5 години гаранция, бла бла бла и хоп - дефектна серия :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 14 сеп 2006 21:20

Бре не са различни модели и марки. И двата са IBM по сегашно му на HITACHI вече. Иначе на старото 386 преди години търкалях Quantum на 2.5 ГБ, после мина на Pentium II тоя диск и накрая си смени собственика. Беше без забележки, можете да смятате колко години са досега от първите 386. :)
Пък проблема не е в мен. Щото вече съм с нова кутия МАХ с 350W захранване и голяммм вентилатор на кутията с куп други неща. :)
Просто проблема е в скапаните IMB-и. HITACHI-то и Excelstor-а са същите боклуци. Първо работят нормално. Не са много щумни. След 2-3 години почват да стават доста шумни и накрая точно като свърши гаранцията почват едни звучи и не могат да позиционират четеца. Спират да четат въобще или частично. И накрая вече четеца седи извън диска и само щтрака и не зарежда. Тва лично съм го проверил щото разглобих и двата скапани диска. :shock

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Чет 14 сеп 2006 21:33

:) на мен първия ми комп беше ИБМ и си беше с ИБМ-ски хард , невероятните 85 МБ беше харда, още си работи на един рутер, а сигурно е вече на над 10 години, може и повече да са.

А както е казал musura доста е важно какво е и захранването и въздушните потоци как са в кутията. Ти на тия 350 вата им нямай много вяра, ако не е марково захранването то ще е под въпрос дали е и 300 W а най вероятно това ще е и най големия товар който ще може да отнесе захранването преди да отиде във вечните кибер полета. аз съм със 500W Blue storm и му имам вяра, един 300В фортрон даже не успя да старитра машината. Въобще темата за захранванията и китайските им подобия, които трябва да бъдат забранени със закон, е неизчерпаема ;)

Другото важно е охлаждането на харда, зависи за какво и как ще тормозиш хдд-то, при мен хардовете непрекъснато въртят и си им трябва охлаждане, на една баракуда бях забравил да включа кулъра и си замина геройски за 1 месец. ако няма да изпозваш машината 24/7 може да си спокоен :)

дано да не съм досадил с тия писания

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 14 сеп 2006 22:01

orgasmatron написа:...

:heavymetal:

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Пет 15 сеп 2006 9:18

musura написа:
biol написа:има разлика в сата и сата2 усеща се при този модел

Иначе е абсурд да се говори за разлика в трансфера между САТА и САТА2 - то теоретично немогат да правят в момента дисковете 150МБ/сек трансфер, камо ли САТА2 с 300МБ/сек да се усет :)

:)

нека да не спорим мисля че не е тук мястото
написал съм модел
Сийгейт САТА2 7200.10 16мб 250Г
лично съм го тествал не само сата а и NCQ работи
http://content.it4profit.com/itshop/itemcard_cs.jsp?ITEM=60515135849124713&THEME=asbis&LANG=ru

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пет 15 сеп 2006 10:10

tyo написа:Не използва SWAP файла докато има налична свободна физическа памет и едва когато тя евентуално недостигне, чак тогава да се обърне към SWAP-a.

И аз малко :офф . Първо Windows не мисля, че е тъпа система заради това, че има swap file (pagefile.sys), които по подразбиране след инсталция е 1,5*RAM. За сраванение при инсталация на Linux се изисква да бъде създаден отделен swap partition на харда.
Съгласен съм, че ако имаш много памет е добре да изключиш ползването на pagefile.sys за по-бърза работа на ОС. Не съм съгласен, че pagefile.sys започва да се използва след като бъде заета цялата RAM. Windows си има определени механизми, с които решава кои програми да са в RAM и кои във pagefile.sys. Все пак swap file е на харда и това означава по-бавна работа: първо трябва да бъде прехвърлено в RAM и тогава да работи. Но пък някои програми не се нуждаят постоянно от ресурсите на RAM и затова заетата от тях памет (или част от нея) се мести в pagefile.sys. Погледнете в Task manager: имате Physical Memory и Commit Charge. Като извадите Total - Available на PM, ще получите число (ползваната RAM) по-малко от това на Total на CC, значи част от pagefile.sys вече се ползва.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 15 сеп 2006 18:06

biol написа:...

Не казвам, че този диск е бавен! А, че няма никакво значение дали е САТА или САТА2! Погледни малко сравнения из нета, да се увериш, че в момента най-бързият диск примерно при рандъм четене е WD Raptor 150Gb/SATA150/16Mb/NCQ.

А примерно, този Seagate, който си посочил е незначително по-бърз от Barracuda 7200.8/400GB/8Mb/ATA100 :) И двата дават около 60Мб/сек на "Average Read", какво значение има, че интерфейса ще позволява 300Мб/сек трансфер, при положение, че при тези скорости на въртене на плочите е невъзможно да се постигне по-голям трансфер и от АТА100 :) - Това ми беше идеята, че не е важно дали диска е ATA100/ATA133/SATA150/SATA300 а какви са му реалните възможности :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 15 сеп 2006 22:01

:) :shock Бре има разлика да ти кажа. Стария правеше тоя рандом на 50 някъде тоя го прави на 66. :wink: А и двата са на 7200 оборота. :)
Пък то не е рандом. А е бърст май тва за което говориш. Щото на рандом изкарва по-малко от 10. :P

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 15 сеп 2006 22:06

има разлика между дисковете, интерфеса им няма значение, АТА100 позволява 100 мегабайта трансфер! Демек тези 50-60-80 хич не го сабарят. Измислиха САТА интерфейса за вбъдеще, просто не си струва да се инвестира да се правят новите дискове на АТА и САТА, затова се бълват само САТА2, по-лесно е, а и работят на САТА1.

Пак повтарям - дали е САТА2, САТА1 или АТА няма значка, важно е физически самия диск колко е бърз!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 15 сеп 2006 22:10

Прав си. :wink: Тая разлика от 16 МВ в бърст май ми идва от кеша на диска. Стария беше с 2 МВ а тоя е с 8. :shock Бре знае ли се от кво идва. Като и двата са на 7200 а дават осезаема разлика. :shock :drinking: :beer :hmmmm
А тоя вентилатор де да го включа бре? :shock Нямам свободни портове на дъното.Пък и диска не загрява особено на пипане. Пък и по програма си държи температура около 35 градуса. Не мисля че от това се скапват.
Иначе сичко си е марково по захранването. МАХ е цялата кутия на Mode Com. Пък те сички са Made in China но както и да е. Вади около 28А на каналите. :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 15 сеп 2006 22:14

новите модели дискове така или иначе са по-бързи, няма начин - по-нови технологии, ала-бала :)

най-вече разликата идва заради капацитета на диска, и на намаляване на времето за позициониране на главите. Примерно при диск 80ГБ на един оборот условно се прочитат 10мб инфо, ако диска е 800ГБ, на един оборот ще се прочита 100мб - казвам условно, щото не е баш линейна зависимостта, но я има - плътноста на записа е по-голяма при по-големите капацитети :)

П.П. За фан-а си зависи от чарковете ти вътре, при мен примерно, нямам никакви допълнителни, компа ми е почти безшумен - процесора съм го направил да гаси перката под 35 градуса и той 90% от времето е без фан все едно. Захранването ми е някакъв фортрон 400W с 12см перка и е супер безшумен, видеото му сложих едно пасивно охлаждане мазно и там стана безшумно и съм щастлив. Обаче съм само с един ХДД и той не грее :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 15 сеп 2006 22:25

Бре и моя не грее ама се чудя кво да прая вече. :( Не искам да ми горят често дисковете. :? Пък за безшумност утре чакам някаква изолация на Spire и се надявам въобще да не се чува звука от вентилаторите вече с нея.
А дано. :bowdown
:drinking:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”